Student en Starter-fractiemedewerker Tessa Sturkenboom maakt zich hard voor het terugdringen van plastic in de stad. Ze heeft hiervoor de hulp ingeroepen van Living Lab van Green Office Utrecht (onderdeel van Universiteit Utrecht). Studenten gaan onderzoeken hoeveel impact het verbieden van plastic tasjes in Utrechtse supermarkten zou hebben.
Henk Westbroek zwengelde in een vlog een debat aan over het gebruik van plastic tasjes. Tim Homan, raadslid van Student en Starter, gaf aan dat het verminderen van plastic (tasjes) een belangrijk onderdeel is van de grote duurzaamheidsopgave waar we als Utrecht en de wereld voor staan: “De productie van plastic tasjes leidt tot veel CO2-uitstoot en na gebruik tot bergen plastic afval en plastic soep in de oceaan.”
Tessa Sturkenboom is degene die binnen de Student en Starter-fractie verantwoordelijk is voor het thema duurzaamheid. “Onnodig gebruik van plastic is niet oké.” Ze wil de hoeveelheid plastic afval in de stad Utrecht verminderen. Er zitten echter haken en ogen aan het begrip ‘onnodig gebruik van plastic’: sommige producten blijven langer goed door het gebruik van plastic, en dat heeft ook weer invloed op het milieu. Als Sturkenboom zelf boodschappen doet, gebruikt ze sowieso geen plastic tasjes, ook niet voor groenten en fruit. Ook probeert ze zichzelf uit te dagen om geen producten te kopen waar plastic omheen zit. Dat laatste blijkt echter lastig. “De ene periode lukt het beter dan de andere. Als ik het druk heb en even snel wat te eten wil halen, kies ik toch snel voor een maaltijdsalade. Na zo’n moment herinner ik mezelf er aan dat dat niet is wat ik wil”, aldus Tessa. “Nu zit ik in ieder geval al een hele tijd in de geen plastic-modus. Paprika, komkommer en tomaat in plastic koop ik bijvoorbeeld niet. Maar zeker in een supermarkt is het enorm lastig: ik gebruik nog steeds veel plastic verpakkingsproducten naar mijn mening en dat zou ik graag anders zien.”
Impact
De impact van een verbod op plastic is een complex onderwerp, dat van veel factoren afhankelijk is. Daarom heeft Sturkenboom vragen uitgezet bij Living Lab. De komende acht weken zullen studenten van de Universiteit Utrecht een onderzoek uitvoeren met als hoofdvraag: ‘Wat is de impact van een verbod op plastic tasjes in supermarkten in Utrecht?’. Het onderzoek zal zich beperken tot een verbod van plastic tasjes in supermarkten in Utrecht, om het behapbaar te maken. De laatstejaars bachelorstudenten zullen letten op onder andere de ecologische voetafdruk, financiële voor- en nadelen, logistiek en sociale impact van een dergelijke maatregel. Ook zal worden gekeken naar alternatieven. “In sommige landen worden verse producten verpakt in bananenbladen, dat is hier geen goed alternatief”, aldus Tessa. Het verschepen van bananenbladeren kost namelijk ook CO2.
“Ik verwacht 26 juni resultaten te krijgen van het onderzoek, dus hopelijk kan ik voor de zomer iets politiek in gang zetten. Als het goed is uitgevoerd en de resultaten goed zijn, ga ik een debat aanzwengelen”, zegt Sturkenboom. De gemeente kan volgens haar een rol hebben op het gebied van bewustwording, door middel van een campagne. “Je kunt in de politiek echt een verschil maken. Ik ben in gesprek met GroenLinks en Partij voor de Dieren, zij zijn positief.”
Wat de gemeente juridisch gezien kan doen op het gebied van een verbod op plastic tasjes, wil Tessa daarna onderzoeken. “Als de impact van een verbod groot blijkt te zijn, zal ik ambtenaren inschakelen om uit te zoeken wat mogelijk is qua regelgeving.” Een verbod zou volgens haar niet alleen zorgen voor vermindering van gebruik van plastic, maar ook het besef vergroten dat plastic en CO2-uitstoot slecht zijn voor het milieu.
Pionier
Tessa Sturkenboom gelooft dat het thema in Utrecht in ieder geval leeft, en dat Utrecht een goede stad is om duurzame maatregelen van de grond te krijgen. “Utrecht is een pionier op het gebied van duurzaamheid: de gemeente houdt zich bezig met circulaire economie, energietransitie, het verbeteren van luchtkwaliteit tot het plaatsen van laadpalen voor elektrische auto’s. We hebben een groene en progressieve coalitie, en de stad heeft zich ook links uitgesproken tijdens de vorige verkiezingen.” Maar mensen zijn volgens haar ook sceptisch. Sommigen vragen zich af waarom burgers zich moeten aanpassen, en er niks gedaan wordt aan plasticgebruik van grote bedrijven. Sturkenboom: “Ik zou graag willen kijken wat er bij de productiekant geregeld kan worden, maar dat is nog veel complexer. Misschien is dat een goed onderwerp voor een vervolgonderzoek.”
Tessa zou in Utrecht graag een winkel zien zoals de verpakkingsvrije supermarkt Bag & Buy, die een klein half jaar aan de Twijnstraat zat. “Maar duurzaam kopen moet wel betaalbaar blijven voor iedereen en niet alleen voor de elite.”
Ach meisje toch. Wat een betutteling allemaal. De tijd dat links progressief was is allang niet meer. Alles verbieden. Maar als we haast hebben dan kopen we zelf wel een plastic bak met voer.
Hoezo plastic tasjes in supermarkten verbieden ook? Dan kopen mensen die shoppers en gooien ze die weg.
En co2 . Zou ze weten dat het geen gif is?
En ze richt zich op de 60% die stemt. Maar die 40% die het spuugzat is moet een keer in het verweer komen.