première in de bieb

Stichting Requiem speelt ‘Kanaries’: Zijn we uiteindelijk niet allemaal psychisch kwetsbaar?

Op vrijdag 10 november vindt in de bibliotheek op De Neude de première van ‘Kanaries’ plaats. Zoals in alle concerten van de Stichting Utrechts Requiem gaat het in ‘Kanaries’ over mensen met een leven waar veerkracht voor nodig is. ‘Kanaries’is de vierde productie van Stichting Utrechts Requiem, onder artistieke leiding van Ellen Blom. De concerten geven een podium aan mensen die niet vanzelfsprekend gehoord worden. De hoofdpersonen maken ons deelgenoot van hun geschiedenis; van wat zij hebben overwonnen en wat er nodig was om weer betekenis te geven aan het leven.

Wie zijn in deze voorstelling de kanaries? Je kent misschien wel iemand die ’het niet meer trekt’. Iemand met een burn-out, paniekstoornissen of die het op een andere manier moeilijk vindt om mee te doen. Of herken je dit zelf? 

Sommige mensen zijn gevoeliger voor de manier waarop wij de samenleving hebben ingericht. Als zij uitvallen is het misschien eens tijd om je achter de oren te krabben. Welk verhaal vertellen zij, wat betekent dat voor onze samenleving en hoe draag ik er zelf aan bij? Net als kanaries in de kolenmijn, zijn het deze mensen die ons waarschuwen. Vroeger namen mijnwerkers een kanarie mee de diepte in, als waarschuwing: de kanarie viel om als er giftige stoffen vrijkwamen. Zo wisten de mijnwerkers dat ze gevaar liepen.

Stichting Utrechts Requiem speelt Kanaries. Tijdens Kanaries gaan we luisteren naar zes mensen met een pittige geschiedenis. Ze staan zelf op het podium, tussen professionele zangers en topmusici, om hun levensverhaal voor het voetlicht te brengen. Vier componisten van naam schreven de muziek. De première is op 10 november in de Bibliotheek Neude en de tournee – van meer dan 20 voorstellingen – sluit af met twee concerten in TivoliVredenburg op  31 maart.

De concerten van Stichting Utrechts Requiem geven een podium aan mensen die moeten knokken. Het zijn verhalen op muziek over veerkracht. De hoofdpersonen maken ons deelgenoot van hun verhaal; wat zij hebben overwonnen en wat er nodig was om weer betekenis te geven aan het leven. We gaan luisteren naar  de klokkenluiders van onze samenleving. Hun verhalen confronteren ons met onze mogelijkheden, om een bijdrage te leveren aan een maatschappij waar aandacht is voor breekbaarheid. Zijn we uiteindelijk niet allemaal psychisch kwetsbaar?

KAARTJES RESERVEREN?

Meerdere concerten zijn voor een kleine bijdrage te bezoeken. Kanaries speelt naast TivoliVredenburg ook in buurtcentra en  instellingen. Kijk hier voor meer info.

Auteur Redactie
Auteur

Redactie

Laat uw reactie achter

Reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *