Gemengde scholen

SP: ‘Gemeente moet segregatie in onderwijs tegengaan’

 • Door Redactie
 • |
 • 14 februari 2019
 • |
 • 2 reacties

De Lukasschool aan de Trumanlaan ziet haar leerlingenaantal dalen - Beeld: Google Streetview

De Socialistische Partij (SP) vindt dat segregatie in het onderwijs moet worden tegengegaan. De partij stelt er vragen over aan het college vanwege  een artikel in de Volkskrant waarin staat dat basisscholen in Kanaleneiland leeglopen blijkt dat ‘witte’ kinderen in andere wijken naar school gaan. 

De Utrechtse SP wil dat de gemeente meer doet om dit tegen te gaan en ervoor te zorgen dat scholen meer gemengd worden. SP-gemeenteraadslid Ruurt Wiegant: “Het is toch absurd dat de ene school te weinig ruimte heeft omdat dit een ‘rijke’ school is, terwijl de ‘arme’ school iets verderop voor de helft leegstaat?” Hij vindt dat de gemeente er voor moet zorgen dat dit beter verdeeld wordt, en dat de scholen meer gemengd worden.

Het gemeentebestuur wil volgens Wiegant geen harde maatregelen nemen omdat dat de keuzevrijheid van ouders zou verminderen. Wiegant: “Daar kunnen ze zich niet altijd blijven verschuilen. Ze zeggen wel dat ze voor gemengde scholen zijn, maar ze doen er niets aan, terwijl uiteindelijk iedereen daarvan profiteert. Daarnaast is dit ook nog eens een wettelijke verplichting die op het moment niet genoeg wordt nageleefd.”

Keuzevrijheid of geïntegreerd onderwijs
Wiegant vraagt of het college het onwenselijk vindt dat de ene school kampt met leegstand terwijl een nabij gelegen school te weinig ruimte heeft, en zo ja, hoe het college dit wil aanpakken. Hij vraagt ook of het college het met hem eens is dat segregatie in het onderwijs moet worden tegengegaan, en of het college keuzevrijheid voor ouders belangrijker vindt dan geïntegreerd onderwijs.

Het SP-raadslid noemt artikel 167a van de Wet op het Primair Onderwijs: “Voert de gemeente minstens jaarlijks overleg met basisscholen in Utrecht om segregatie te voorkomen, zoals voorgeschreven in de wet? Zo nee, waarom volgt het college de wet niet? Zo ja, hoe kan het dat er desondanks zo veel sprake van segregatie is in het primair onderwijs in Utrecht?”

Auteur Redactie
Auteur

Redactie

Laat uw reactie achter

Reactie

2 reacties

 • W.H.de Groen schreef:

  De SP wil verplichten…..!!!

  Misschien dat ze eerst maar even eigen onderzoek kunnen gaan doen waarom de zgn “Witte ouders” daar hun kinderen weg halen…!

 • E westerhoff beekink schreef:

  Helemaal mee eens met W.H.de groen eerst maar eens kijken hoe het komt dat ouders hun kinderen elders op school doen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *