innovatieve plek

SP: ”3,5 miljoen subsidie voor Machinerie gaat naar bodemloze put”

Impressie van De Machinerie (MONK Architecten)

Vorige maand vond er een Raadsinformatiebijeenkomst (RIB) plaats over de door het college voorgestelde subsidie van 3,5 miljoen euro aan de Machinerie. Deze zogeheten nieuwe innovatieve plek voor makers, professionals, studenten en liefhebbers op gebied van film en beeldcultuur moet gehuisvest worden in de Central Studios. Het zal tevens onderdak bieden aan ‘Hoogt.

Tijdens de RIB konden raadsleden en belanghebbenden zich laten informeren over de plannen. Wie vanwege het toch aanzienlijke subsidiebedrag vuurwerk had verwacht, kwam bedrogen uit. Ambtenaar van Soelen legde omstandig uit dat de Machinerie een enorme verrijking van de stad zou zijn, Rianne Brouwers (directeur van ‘t Hoogt en beoogd directeur van de Machinerie) deed hetzelfde. Het enige weerwoord kwam van filmregisseur en oprichter van Louis Hartlooper Complex en Springhaver Jos Stelling. Hij was als inspreker uitgenodigd. “Van mijn zorgverzekeraar mag ik hier eigenlijk niet langer dan een uur aanwezig zijn”, was zijn humoristische aftrap. Waarmee we het wel hadden gehad met de humor, want Stelling was boos. Hij had het idee dat hij door de gemeente als vijand wordt gezien. “Nooit word ik gevraagd mee te denken over de filmcultuur. Waarom niet? Met mijn staat van dienst zou dat toch niet zo gek zijn. Liever worden er Amsterdammers ingehuurd om advies te geven.” Over culturele ondernemers die gesubsidieerd worden was Stelling duidelijk. “Ik ben niet tegen subsidie maar bij dit soort grote projecten gaat het altijd fout. Niemand is verantwoordelijk en niemand wordt afgerekend.”

“Dit soort projecten worden altijd duurder”

De algemene verwachting is dat de raad akkoord gaat met de gevraagde 3,5 miljoen. Ook SP-raadslid Ruurt Wiegant gaat daar vanuit. “De coalitie gaat niet dwarsliggen maar mijn partij is tegen. Het gaat hier om een enorm bedrag waarvan we nu al weten dat het naar een bodemloze put gaat. Dit soort projecten worden altijd duurder, kijk bijvoorbeeld naar TivoliVredenburg. Daar moest ook telkens geld bij. Dat gaat bij De Machinerie ook gebeuren. We steken er eerst 3,5 miljoen in, vervolgens blijkt dat dit niet genoeg is dus komt er weer een substantieel bedrag bij. Want na zo’n investering mag het gewoon niet omvallen. Daarnaast zien we de noodzaak van zo’n project niet in. We waren al klaar met de steeds maar weer terugkerende subsidie van 4 ton voor ’t Hoogt. en net als het lijkt dat dat eindelijk op gaat houden wordt er zo’n project om hen heen gebouwd en komen we er nooit meer vanaf.”

“Waarom mag de inwoner van Utrecht dat niet ook zien?”

“Het is ook wrang dat er bij de cultuurnota eindeloos gesteggeld moet worden over een paar duizend euro voor het Museum van Zuilen zonder problemen zo’n bedrag voor wordt vrijgemaakt.” Wiegant zal donderdag in de commissievergadering vragen stellen aan het college over het plan dat aan de subsidieaanvraag ten grondslag ligt. Zo verbaast hij zich erover dat een second opinion over De Machinerie niet openbaar is gemaakt. “Ik heb het gezien maar ik geloof niet dat ik er iets over mag zeggen. Waarom mag de inwoner van Utrecht dat niet ook zien? Als er concurrentiegevoelige informatie instaat, halen ze dat maar weg. Maar een heel rapport buiten de informatievoorziening houden, kan natuurlijk niet.”

De RIB is hier terug te zien.

Bekijk hier de vlog van Henk Westbroek over dit onderwerp.

 

 

Redactie

10 reacties

Reageren
  1. Dus er gaat 3,5 miljoen belastinggeld naar dit project maar wij krijgen belangrijke informatie niet te zien? Dit is gewoon oplichterij. Onmiddellijk openbaar maken dat rapport.

  2. De SP heeft gelijk. Dit plan wordt gewoon aangenomen, want zo gaat dat in Utrecht. We noemen iets een innovatieve plek en de geldbuidel gaat open. En dat dit gedoemd is te mislukken klopt ook. Omdat er aantoonbaar geen behoefte aan is. En omdat de jarenlang falende directeur van ’t Hoog hier de leiding gaat krijgen. En dan ben ik zeer benieuwd naar de second opinion. Wat staat daarin dat we niet mogen weten?

  3. Dat de raad accepteert dat zo’n rapport niet openbaar wordt, is werkelijk een schande. Leven we in een bananenrepubliek?

  4. Machinerie = Het Hoogt = Rianne Brouwers en die is al jaren onofficieel de baas van Groen Links hier in Utrecht.

  5. Misschien dat Cees Bos hier eens goed naar moet kijken. Die heeft al eerder een onzalig plan tegengehouden. Cijfers begrijpen, documenten lezen. Het is aan de meeste raadsleden niet toevertrouwd. Waarom zouden ze ook? Zoals hierboven al is geschreven, het is maar gemeenschapsgeld.

  6. en dan nog 450.000,- euro per jaar om iets dat al lang is overleden blijvend te reanimeren. Wie duikt hier eens in voor het te laat is. Schaamteloos. Men doet maar wat.

  7. Ambtenaar Van Soelen is Hoofd Culturele Zaken in Utrecht. Nadat hij eerder hoofd van Het Utrechtse communicatiebureau was en daar weer voor Inspraakbegeleider. Hij heeft een 3 jarige opleiding genoten aan de aan een Hervormd Christelijke Pedagogische Academie Jan van Nassau. Dus als er nou een is die 3,5 miljoen subsidie kan rechtvaardigen om het belang van cultuur te verklaren is hij het wel. En om als bijvangst de Groen Linkse Rianne Brouwers een rijk betaalde Bullshitjob te bezorgen is ook mooi meegenomen.

  8. Welk probleem wordt hier precies opgelost? Is er een behoeftepeiling gehouden onder Utrechters? Kan het ook anders, voor minder geld? Is er geen eindevaluatie van de subsidiestromen naar ’t Hoogt? Terwijl elders in de stad wordt bewezen dat het ook prima zonder subsidie kan?
    Dit is enorm veel geld dat veel beter besteed kan worden aan mooie kleine culturele projecten in de stad. Vlakbij in Hilversum is al een plek voor beeldcultuur, laat het gaan mensen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *