De Kist wordt maandag uitgezonden

Sharon Dijksma in De Kist over de dood van haar vader, jong volwassen worden en het moederschap

In het EO-programma De Kist praat Kefah Allush met zijn gasten over wat waardevol is hier op aarde en prikkelt hen om na te denken over het leven na de dood. Maandag ontvangt hij burgemeester Sharon Dijksma. De uitzending is om 23.04 uur te zien op NPO 2.

Als Allush met de kist op de auto aankomt op de Mariaplaats, maakt de burgemeester al direct duidelijk dat praten over haar eigen sterfelijkheid een verontrustende gedachte is. Met drie kinderen waarvan er een nog heel jong is er alle reden om er nog te zijn. De kist gaat niet mee naar binnen want “laten we naar de levenden kijken en niet naar de doden.” Wat volgt is een openhartig gesprek waarin Dijksma praat over haar vroeg overleden vader. Ze was 10 jaar oud toen een auto-ongeluk hem fataal werd. Een ingrijpende gebeurtenis voor een dochter die zich zelf een papa-kindje noemt (“ik verafgoodde mijn vader. Alles aan hem vond ik fantastisch.”) Het maakte dat ze “instant volwassen” werd. Ook spreekt ze over de dood van haar schoonvader. “Op zo’n moment treed ik handelend op. Ik moet wat doen om met zo’n situatie om te kunnen gaan. Niet te veel introspectie, niet voortdurend op zoek gaan naar de duisternis.”

Sharon Dijksma is moeder van drie kinderen. De jongste kreeg ze op 48-jarige leeftijd. Het leidde tot onbegrip van de buitenwereld. Dat verbaast haar nog steeds. “Mensen hadden het over een arm kind. Hoezo? Ik weet als geen ander hoe ongelooflijk belangrijk het is dat je als kind veel liefde ontvangt en in een warm nest zit. Dan kan je als gezin alles aan.”

Elke gast mag in de uitzending iets op de kist schrijven. “Leef elke dag alsof het je laatste is” is de tekst van de burgemeester.

Hieronder fragmenten uit de uitzending waarin Dijksma praat over de dood van haar vader en de kritiek op het moederschap op 48-jarige leeftijd.

Auteur Redactie
Auteur

Redactie

Laat uw reactie achter

Reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *