Schietpartij

LIVE – Schietincident in tram bij 24 Oktoberplein: meerdere gewonden

 • Door Redactie
 • |
 • 18 maart 2019
 • |
 • 1 reactie

Bij een schietpartij op het 24 Oktoberplein tussen Oog in Al en Kanaleneiland zijn vanochtend meerdere gewonden gevallen. 


UPDATE 16:44 uur:

U-OV wacht het advies van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid af voor ze het openbaar vervoer in de stad en de regio Utrecht weer opstarten. Vervoersmaatschappij Syntus laat op hun website weten dat hun bussen tot 18:00 uur niet zullen rijden.


UPDATE 16:36 uur:

De Hogeschool Utrecht zet de voordeuren weer open.


UPDATE 16:30 uur: 

De politie meldt dat het niet om negen, maar om vijf gewonden gaat. Om 18:00 uur vindt een persconferentie plaats door de politie, Openbaar Ministerie en de burgemeester.

 

UPDATE 16:14 uur: Advies om binnen te blijven opgeheven

De Universiteit Utrecht meldt dat medewerkers, studenten en gasten weer naar huis kunnen.

Het is nog niet bekend wanneer de bussen weer gaan rijden. Het besluit van U-OV is afhankelijk van de veiligheidsdiensten.

 

UPDATE 15:55 uur

Nog steeds is de reden van het schietincident niet duidelijk. Was het een terroristische aanslag? NOS hoort geluiden dat het om een familiedrama zou gaan. Ook is niet duidelijk of de verdachte alleen handelde.

AD meldt dat de vrouw die de rode Renault Clio (die auto die gebruikt zou zijn als vluchtauto) vond, een briefje heeft aangetroffen ‘met iets van Allah’ er op.

NRC-verslaggevers ter plaatse melden dat speciale eenheden van de politie nog altijd bezig zijn op de Trumanlaan.

 

UPDATE 15:53 uur

 

De Hogeschool Utrecht laat via de mail aan studenten weten dat na 17:00 uur alle (onderwijs)activiteiten worden gestaakt vanwege de bereikbaarheid van het Utrecht Science Park. Zij roepen nog steeds op om niet naar het USP te komen.

 

UPDATE 15:44 uur: ROC Midden Nederland ontruimd

 

UPDATE 15:37 uur: lege straten

UPDATE 15:26 uur: 

Het strafblad van de verdachte Gökmen Tanis is nog groter dan voorheen leek. RTV Utrecht meldt: “In december 2013 zou hij met een vuurwapen hebben geschoten in de richting van een flatgebouw in Kanaleneiland. Justitie verdacht hem daarom van poging tot doodslag en/of zware mishandeling. Dat incident is op steenworp afstand van waar vanochtend drie mensen zijn doodgeschoten.” Tanis stond ook terecht voor een verkrachting en relatief kleine delicten.

Utrechtse bibliotheken, Jaarbeurs en Holland Casino sluiten de deuren. Op veel plekken zijn anti-terreureenheden.

ACU opent juist haar deuren voor eenieder die onderdak nodig heeft: “Dear friends and strangers, in light of the current threat in Utrecht we are opening our doors to anyone who needs a place to stay safe. There will be free tea and coffee. Ring the doorbell to get in.”

 

UPDATE 15:17 uur: 

De politie meldt dat de rode Renault CLIO die is gebruikt als vluchtauto vlak voor het schietincident is buitgemaakt bij een carjacking aan de Amerikalaan. Het is de auto die later werd aangetroffen aan de Tichelaarslaan.

Herhaling van het telefoonnummer van de opsporingstiplijn: 0800-6070.

 

UPDATE 15:09 uur: 

De verdachte, de 37-jarige Gökmen Tanis, zou niet alleen bekend zijn bij justitie in verband met een verkrachtingszaak, maar volgens RTV Utrecht ook wegens ‘het stelen van een fiets en een inbraak in een bedrijfspand. Die delicten dateren van september en oktober vorig jaar.’

Jeroen Wielaert sprak voor Radio 1 met verschillende buurtbewoners.


UPDATE 15:01 uur:

Burgemeester Van Zanen laat op Twitter weten dat er drie doden en negen gewonden zijn. Van de negen gewonden zouden er drie ernstig gewond zijn.

 

UPDATE 14:54 uur: 

Er is een NL-Alert (Extreem) uitgegaan naar aanleiding van het ‘Incident Utrecht Kanaleneiland’. “Wees alert, meld elke verdachte situatie bij 112 – Blijf zo veel mogelijk binnen (in de stad Utrecht) – Kom niet naar Kanaleneiland en omgeving”

 

UPDATE 14:49 uur: 

De Domkerk is gesloten, en veel winkels in de stad ook. Het winkelcentrum in Kanaleneiland is ook gesloten. Ook scholen blijven dicht.

Het AD sprak met de 21-jarige Niels, die in de tram zat waar vanochtend werd geschoten. AD: “Niels ‘had het gevoel’ dat de dader zich op één persoon richtte. ‘Hij mikte op die mensen die die vrouw probeerde te helpen.’ ”

TivoliVredenburg heeft laten weten het Science Café, dat vanavond plaats zou vinden, te verplaatsen. “Gezien het ingestelde dreigingsniveau naar aanleiding van het incident op het 24 Oktoberplein, vinden wij het niet verantwoord bezoekers en medewerkers te vragen TivoliVredenburg vanavond te bezoeken.”

 

UPDATE 14:42 uur:

De persconferentie is begonnen. Premier Rutte: “Ons land is opgeschrikt door een aanslag in Utrecht.” Hij zegt dat zijn gedachten bij slachtoffers en nabestaanden zijn. “Alles is er op gericht om de dader te pakken.”

“Mocht het een terreurdaad blijken, dan is er maar een antwoord: onze rechtstaat en democratie zijn sterker dan geweld. We zullen niet wijken voor onverdraagzaamheid, nooit.”

 

UPDATE 14:30 uur: 

Yelle Tieleman van het AD tweet dat de man die wordt gezocht twee weken geleden nog voor de rechter stond in verband met een verkrachtingszaak.

Voor familie van slachtoffers is een telefoonlijn geopend door het UMC Utrecht. Telefoonnummer is 088-7569988.

De NOS schrijft dat ouders hebben gemeld dat ook basisscholen in Amersfoort zouden zijn gesloten.

 

UPDATE 14:19 uur: 

Een 37-jarige man met Turkse achtergrond wordt gezocht in verband met het schietincident van vanochtend. De naam van de man is Gökmen Tanis.

Belangrijk: Als je deze man ziet, benader hem niet zelf maar bel direct de opsporingstiplijn 0800-6070.

UPDATE 14:11 uur: 

Mensen moeten uit de buurt van de Tichelaarslaan in Ondiep blijven. Daar is explosiegevaar.

In Kanaleneiland worden verschillende panden onderzocht.

 

UPDATE 14:04 uur: 

NOS meldt dat een verslaggever met een buurtbewoner die de mogelijke rode vluchtauto had opgemerkt. Dit zou zijn geweest op de hoek van de Boomgaardlaan en de Tichelaarslaan in Ondiep.

De NOS schrijft: “‘De auto stond al een uurtje of drie met de motor aan, het raam een stukje open en er hing een briefje uit’, zegt de vrouw. Ze is naar de auto toegelopen, maar doet geheimzinnig over de inhoud van het briefje. ‘Ik heb de laatste regel gelezen, maar ik zeg liever niet wat er op stond.’ De forensische dienst is inmiddels ter plaatse en een bouwplaats in de omgeving is ontruimd.”

Of er iemand is aangehouden, is niet bekend.

Getuigen zijn verhoord.

 

UPDATE 13:59 uur: 

Premier Rutte en minister van Justitie en Veiligheid Grapperhaus geven om 14:30 uur een persconferentie.

In Utrecht ligt het openbaar vervoer plat. De treinen rijden volgens de NOS wel. Op stations in andere steden is ook meer politie. Er zijn niet alleen extra veiligheidsmaatregelen getroffen op Utrechtse scholen, kinderdagverblijven, moskeeën en universiteiten. Ook bij Schiphol en het Mediapark is extra toezicht ingezet, en in Den Haag op het Binnenhof.

In Houten en Nieuwegein worden ook scholen gesloten. Volgens ANP zijn ook grote bedrijven alert.

Het telefoonnummer van de hulplijn van de gemeente Utrecht: 030-2860000.

 


UPDATE 13:36 uur: 

De politie vraagt burgers om foto’s en video’s niet te delen op sociale media, maar naar de politie te sturen via een tipformulier.

 

UPDATE 13:20 uur: persconferentie NCTV is begonnen

Pieter-Jaap Aalbersberg, hoofd van het NCTV, benadrukt dat het dreigingsniveau uitsluitend voor de provincie Utrecht verhoogd is naar niveau 5. Hulpverleners zijn op zoek naar de verdachte, wat inhoudt dat Utrechters alert moeten zijn.

Hij kan nog niks zeggen over de slachtoffers. Er is op dit moment een grote actie naar één verdachte.

 

UPDATE 13:13 uur:

Alle moskeeën in Utrecht hebben hun deuren uit voorzorg gesloten. Utrechters kunnen op de website Ik ben veilig (https://www.ikbenveilig.nl/) van het Rode Kruis aangeven dat ze veilig zijn.

Nog geen activiteit bij flatgebouw aan de Trumanlaan, dat onder schot stond.

Er hebben geen andere schietpartijen plaatsgevonden dan die om 10:45 in de tram op het 24 Oktoberplein.

Om 13:15 uur is een korte persverklaring. De schietpartij zou ‘alle kenmerken hebben van een terroristische aanslag’.

 

UPDATE 13:09 uur: 

Ook in de binnenstad blijven de gebouwen van Universiteit Utrecht dicht.

UPDATE 12:56 uur:

Er zou ook bij een moskee in Utrecht geschoten zijn, maar dat is niet officieel bevestigd. Hoog Catharijne is inmiddels ook afgesloten.

 

UPDATE 12:49 uur:

(Basis)scholen in de buurt van het incident zijn al een tijdje dicht. NOS meldt dat nu ook de Universiteit Utrecht en Hogeschool Utrecht al haar gebouwen hebben gesloten. Niemand mag er in of uit. Het aantal daders en gewonden is nog steeds onbekend. Er rijden geen treinen naar Utrecht Centraal.

 

UPDATE 12:23 uur:

NOS meldt dat de verdachte er met een rode Renault CLIO vandoor is gegaan. Verschillende rijbanen rondom Utrecht zijn afgezet.
Een woning aan de Trumanlaan, in de buurt van de schietpartij, wordt onder schot gehouden.
Helikopters vliegen boven de stad. De gemeente heeft een telfoonlijn ingericht voor publieksvragen over de situatie, in het UMC Utrecht is een calamiteitenhospitaal geopend.

Het dreigingsniveau in de provincie Utrecht verhoogd naar 5, dat is het hoogste niveau. Dat betekent dat er dreiging is tot meer aanslagen. Dreigingsniveau 5 is nog nooit voorgekomen in Nederland.

Internationale media berichten ook uitgebreid over het schietincident.

 

UPDATE 12:05 uur:

Een Volkskrant-verslaggever heeft gezien dat hulpverleners tevergeefs hebben geprobeerd om te reanimeren.
De NOS zendt live een extra journaal uit. Dit is hier te bekijken.

 

UPDATE 11.58 uur:

De politie houdt in het onderzoek rekening met een terroristisch motief.

 

Bericht geplaatst 11:40 uur:

Het plein werd al snel afgezet om de hulpverleners de ruimte te geven, schrijft RTL Nieuws. Het tramverkeer is stilgelegd. Ook is er een aantal traumahelikopters en politiehelikopters ingezet.

Een ooggetuige vertelt aan RTV Utrecht dat er meerdere mannen op een vrouw geschoten hebben. Volgens een verslaggever van het Noord-Hollands Dagblad zou een aantal agenten hun reis naar het Malieveld in Den Haag hebben afgebroken om hulp ter verlenen in Utrecht. Ook worden er mensen in de tram en ambulance gereanimeerd.

Volgens de ooggetuige liepen twee mannen richting het oude ziekenhuis in Kanaleneiland en aan ander richting het winkelcentrum in de wijk.

Over de toedracht van het incident is nog geen duidelijkheid.

 

Foto’s door Hidde Kroonbergs: 

Auteur Redactie
Auteur

Redactie

Laat uw reactie achter

Reactie

1 reactie

 • Frank Meven schreef:

  I´m shocked and in grief with the people of Utrecht. Don´t let these idiots who are killing innocent People in Christchurch or in Utrecht win. All freedom and peace loving People should stay together against racism, intolerance and for democracy.
  Don´t give politicians, parties and groups who stand for intolernace and nationalism a vote.
  The world hasn´t gotten any better since they won more influence allover our plant.
  But now our best wishes are with the people who got injured and our grief with the victims and their relatives.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *