Niet gay genoeg

Sandro Kortekaas: “Utrecht moet eigen speciale afdeling krijgen voor LHBTIQ+ vluchtelingen”

Sandro Kortekaas (rechtsonder) met de vluchtelingen die in het boek in beeld worden gebracht

Het AZC aan de Joseph Haydnlaan zou een aparte afdeling voor asielzoekers die LHBTIQ+ zijn moeten krijgen. Daarvoor pleit Sandro Kortekaas, oprichter van LGBT Asylum Support die ruim 600 LHBTIQ+-vluchtelingen in Nederland helpen.

“De discriminatie vanwege geaardheid is groot in asielzoekerscentra, wij pleiten ervoor dat er speciale units komen voor deze mensen.”  
Utrecht presenteert zich al jaren als een homovriendelijke gemeente, maar toch is er geen aparte veilige afdeling voor LHBTIQ+-vluchtelingen binnen het centrum. “Op zich is de groep waar wij contact mee hebben vrij klein, ongeveer tien personen. Maar zij, zeker onlangs een transvrouw, voelen zich vaak niet altijd even veilig en daar moet verandering inkomen.”  
In Utrecht wonen vooral gezinnen in de AZC in Oog in Al. “We zien een enorme toestroom van Oekraïense gezinnen, maar ook van Russische vluchtelingen die vanwege hun geaardheid het niet meer volhouden in eigen land. Deze mensen zouden echt een eigen afdeling moeten krijgen waar ze veilig zijn binnen het AZC. Discriminatie vindt volop plaats, dat weet het COA ook. Wij gaan ook Utrecht verzoeken een eigen unit voor onze achterban te openen.” 
Momenteel wordt gewerkt aan het boek Niet Gay Genoeg in samenwerking met de Utrechtse fotografe Mona van den Berg. Donderdag startte een crowdfunding voor de publicatiekosten. “We willen 28 onterecht afgewezen asielzoekers in beeld brengen. Bij hen is vaak een verkeerde methode toegepast door de IND. We hopen dat door dit boek opnieuw aandacht komt voor deze groep.” Het boek verschijnt eind juli.
 

Auteur Redactie
Auteur

Redactie

Laat uw reactie achter

Reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *