Onze columnisten

Rake klappen? 

Wat was dat nou toch voor commotie op Twitter over de aanpak van de politie van de studenten aan de singel bij Roost, twee weken terug? Ik begreep het gewoon niet, een meute dronken studenten, tja ‘drank maakt meer kapot dan je lief is’. Maar op Twitter ging het daar niet om, op filmpjes zag je een studente die tegen de grond gewerkt werd en een jongen die een vuistslag kreeg, van de politie, die niet dronken wasnam ik maar aan. De politiewoordvoerster begreep achteraf dat zo’n vuistslag ‘hard over komt’, een heerlijke open deur. Voor de politie was het natuurlijk sowieso een thuiswedstrijd, zo vlak achter politiebureau Paardenveld. Was er nou echt iets aan de hand geweest, op zo’n broeierig warme augustusdag in de kennismakingstijd van nieuwe studenten, verveelde men zich op Twitter, of loopt de gemeente Utrecht achter met aanleg van publieke toiletten bij dit zonnig gazon aan de singel? Het Lepelenburg is zo mooi verzorgd wat dat betreft. 

Zo ik begreep had de eigenaar van Roost geregeld last van studenten, vooral enkele disputen van Veritas, die niet consumeerden maar wel toiletten bevuildenEHBO nodig hadden en personeel lastig vielen. Nadat de studenten ook die dag weer een paar uur lekker bezig waren geweest, had hij de politie gebeld, die 20 minuten met de studenten gesproken had, alvoor dat ze ‘gingen vorderen’, aldus de woordvoerster. Anne Fleur zat daar niet op te wachten, riep ‘kom dan, sla me dan’ en werd tegen de grond gewerkt, een fragment van twee minuten wat ‘viral’ ging. En wat ‘viral’ gaat, dat is belangrijk natuurlijk? Ik keek er nog eens naar, met een Amsterdamse collega, we konden het optreden van de  politie niet anders dan als adequaat beoordelen. Het filmpje van de vuistslag vond ik lastiger, daarbij had ik ook graag de beelden vanuit het perspectief van de agent gezien. Ik zou me gezien de hitte nog kunnen voorstellen dat de studenten liever een waterkanon hadden gezien, maar daar was de groep toch echt te klein voor. Het lijkt al snel heel wat, zo’n ‘menigte’ op Twitter. Gegeven de reactie van studentenvereniging Veritas, was er geen sprake van een georganiseerde activiteit geweest. 

Wat zegt dat dan, dat zo’n filmpje viral gaat? Is het omdat het om onze kinderen gaat, die we nog steeds graag doen geloven dat Sinterklaas bestaat en dat je alles kan worden wat je wilt? Leuke kater wordt dat dan, als je geen studiebeurs meer krijgt en kamers onbetaalbaar zijn. Niet gek dat een drankgelag in een park met gebral tegen de politie dan venijnig kan escaleren. Of is het dat we onze kinderen met twee maten meten, volwassen met achttien, maar ze mogen nog niet als volwassen worden aangepakt. Daar is natuurlijk ook wel wat voor te zeggen, want zo volwassen is het brein van een achttienjarige nog niet, maar heeft de politie daar wel de middelen voor? Of hebben we helaas nog niet de perfecte maatschappij bereikt? Google bracht bij dit filmpje ook een lachgas-crash onder mijn aandacht: een Audi-chauffeur veroorzaakt een botsing omdat hij lachgas gebruikt achter het stuur: is dat omdat zijn auto nog niet zelfrijdend genoeg is dan? 

Ik moest ook denken aan mijn eigen ontgroening, wat we leerden over externe eer. Wat je in je huis en studentenvereniging aankloot, dat moet je zelf weten, maar ga geen overlast veroorzaken in de burgermaatschappij – misschien iets om weer meer aandacht aan te besteden in de kennismakings-tijd van studentenverenigingen. En tegelijkertijd, als we hier al van op tilt slaan, misschien zijn we toch ook wel weer een grote ‘me-too’ slachtoffergeneratie aan het worden. Van dezelfde collega vernam ik, dat een Chinese patiënte van hem de demonstraties van studenten in Hong Kong ook gedrag van verwende kinderen vond. In eerste instantie klinkt dat onbegrijpelijk, maar als je de vrijheid en welvaart van de inwoners van Hong Kong vergelijkt met die van China, is daar nog een groot verschil. Net zoals het verschil tussen de klappen van de politie hier en daar, denk ik dan. Aan de andere kant, waarom niet opstaan tegen het gezag, om te laten horen dat jij er ook bent en dat je je niet wil laten conformeren? Protesterende protestanten, daar is Nederland toch uit ontstaan. Ik ben dan ook benieuwd naar het volgende opstootje, en vooral ook blij met de klimaatmarsen van scholieren.  

Lucas Elfferich is een Utrechtse psychiater die regelmatig op De Nuk een ballonnetje oplaat. Meestal als gewone Utrechter, soms vanuit zijn professie.

Laat uw reactie achter

Reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *