Nieuw perspectief

Pop up-boomparkeerplaats aanzet tot meer vergroening van Rotsoord

Gisteravond werd voor poppodium De Helling gisteravond een pop up-boomparkeerplaats geplant. Het is de aanzet tot meer vergroening op Rotsoord. 

Door de vraag van Nationaal Park de Utrechtse Heuvelrug hoe zij beter verbonden kunnen zijn met de stad, ontstond het idee een serie zusterparken te beginnen. Een nieuw perspectief op het vergroenen van Rotsoord dankzij een spontaan ontstane nieuwe coalitie. Die bestaat uit andere stadmakers (Martine Sluijs uit Lunetten), ambtenaren van de provincie Utrecht en natuurorganisaties als IVN Nederland, die nu samen optrekken met de actieve groep (buurt)bewoners en ondernemers op Rotsoord (die ook de Tafelboom-bankjescampagne opzette).
Met die nieuwe coalitie werd deze zomer een bord Rotsoord Zusterpark in de geveltuin van De Helling geplaatst, bij wijze van guerilla-actie. Dit vonkje sloeg over op de directeur van De Helling Ron van der Meer. Hij is met de gemeente Utrecht bezig de vergroening van hun gevel (verticale tuinen) te regelen. De Helling denkt nu ook actief met de bovengenoemde groep na over hoe ze zelf de directe omgeving van het poppodium kunnen vergroenen, kortom: hoe van Rotsoord een zusterpark gemaakt kan worden. Andere ideeën uit deze groep voor #RotsoordopdeHeuvelrug zijn onder andere Heuvelrugtuinen planten in het gebied, een speciaal treinarrangement Vaartsche Rijn-Maarn opzetten, of het schenken van Heuvelrug-bier door horeca-ondernemers op Rotsoord.

Links: Ron van der Meer van De Helling

De allereerste actie voor het zusterpark was het planten van een pop up-boomparkeerplaats gisteravond. Dit was een samenwerking buurtbewoners en ondernemers op Rotsoord samen met NP Utrechtse Heuvelrug en IVN Nederland, die de inheemse bomen, struiken en kruiden (die dus ook op NP Utrechtse Heuvelrug voorkomen) leverde. De Helling offert hier een van de eigen parkeerplaatsen voor op. Buurtbewoners zijn uitgenodigd hun eigen zaailingen in potten hierbij te zetten.

Tv-tuinman Lodewijk Hoekstra was uitgenodigd als spreker op OPEN, maar kon niet komen en nam daarom een persoonlijke videoboodschap op. Hierin geeft hij tips hoe je als bewoners maar ook als gemeente een gebied groener en toekomstbestendiger kan maken.

Auteur Redactie
Auteur

Redactie

Laat uw reactie achter

Reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *