Duurzaamheid

Plastic tasjes de stad uit! Wat vindt Maarten Koning (D66)?

 • Door Redactie
 • |
 • 26 februari 2019
 • |
 • 3 reacties

Achtergrondafbeelding: Pixabay / MabelAmber

Henk Westbroek riep vorige week op om plastic tasjes te verbieden, en in plaats daarvan eventueel duurzame alternatieven te verkopen. Utrecht zou volgens hem het voorbeeld moeten geven. De Nuk en Henk gaan er voor strijden dat Utrecht gaat verbieden dat ‘dit soort spul’ – Henk gooit een tasje in de lucht – nog langer uitgedeeld mag worden, al dan niet voor een dubbeltje of twee. “Dat komt de schoonheid van de zee ten goede. Wees daar maar eens tegen!”, aldus Henk. “Wij vallen aan, volg ons!” 

We vragen deze week wat andere Utrechters en Utrechtse politieke partijen er van vinden.

 

Maarten Koning, D66-raadslid: ‘Gebruik van milieuvriendelijke producten stimuleren’

“D66 houdt niet van het instellen van verboden, maar wil liever het gebruik van milieuvriendelijke producten stimuleren. Daarom is D66 bijvoorbeeld blij dat tasjes niet meer gratis mogen worden weggegeven. We vinden het zeker een belangrijk thema. Voor de toekomst van onze stad en de aarde is het beschermen van het klimaat en het milieu de belangrijkste opgave van deze tijd.”

Geloof je dat een iets duurdere duurzame tas een goed alternatief is voor een goedkoop plastic tasje? 
“Dat hangt ervan af of zo’n tas dan vaak wordt hergebruikt. Hoe vaker hoe beter. Het is belangrijk dat het bewustzijn hierover groter wordt, zodat Utrechters vaker spullen kopen die lang meegaan en die van verantwoorde materialen zijn gemaakt.” 

Zien jullie een verbod op plastic tasjes in de toekomst gebeuren?
“Het gebruik van plastic tasjes wordt al steeds meer teruggedrongen, en steeds vaker wordt plastic gerecycled. Laten we ons best doen om zo vaak mogelijk duurzame alternatieven te gebruiken, dan is zo’n verbod in de toekomst ook niet nodig.”

Geloof je dat het verbieden van plastic tasjes zal bijdragen aan het terugdringen van het plastic afval in de stad?
“Beperkt, want plastic afval bestaat vooral uit verpakkingen van etenswaren of drinken.”

Auteur Redactie
Auteur

Redactie

Laat uw reactie achter

Reactie

3 reacties

 • Peter Zeilhof schreef:

  Ik weet toch zeker dat D66 vorige week instemde met een verbod op het oplaten van ballonnen, en geen bezwaar aantekende toen vervuilende diesels in de binnenstad verboden werden. Dus dat ze niet graag dingen verbieden is niet waar.Het klimaatakkoord waar D66 vierkant achter staat is ook een opeenvolging van geboden en verboden. Maar dit is het D66 van Utrecht .Hun motto is overduidelijk ( Sorry Feyenoord) ” Geen daden maar woorden”.

 • Alice Hotltskamp schreef:

  Ik ben blij dat D66 niks met klimaat drammers als die idioot van Westbroek te maken wil hebben.

 • Douwe Huibers schreef:

  Wie ooit op het idee kwam D66 een partij van klimaatdrammers te noemen heeft zich totaal vergist. Nu een klein puntje bij paaltje dreigt te komen blijft D66 het liefst laf langs de lijn staan. Maar misschien komt het omdat zo’ n maatregel niks kost, behalve de moeite om zelf een tas mee van huis te nemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *