Duurzaamheid

Plastic tasjes de stad uit! Wat vindt hoogleraar Marleen van Rijswick?

Marleen van Rijswick – Foto: Tonie Broekhuijsen

Henk Westbroek riep vorige week op om plastic tasjes te verbieden, en in plaats daarvan eventueel duurzame alternatieven te verkopen. Utrecht zou volgens hem het voorbeeld moeten geven. De Nuk en Henk gaan er voor strijden dat Utrecht gaat verbieden dat ‘dit soort spul’ – Henk gooit een tasje in de lucht – nog langer uitgedeeld mag worden, al dan niet voor een dubbeltje of twee. “Dat komt de schoonheid van de zee ten goede. Wees daar maar eens tegen!”, aldus Henk. “Wij vallen aan, volg ons!” 

We vragen deze week wat andere Utrechters en Utrechtse politieke partijen er van vinden.

 

Marleen van Rijswick – Foto: Tonie Broekhuijsen

Marleen van Rijswick, hoogleraar Europees en nationaal waterrecht aan de Universiteit Utrecht

“Ik ben blij om te horen dat het beeld van de walvis wordt gewaardeerd. Ik merk ook dat de walvis zorgt voor meer bewustwording. Mensen praten er met elkaar over en voor zover dat nog niet zo was, realiseert men zich steeds meer wat de schade is die we aanrichten met al dat plastic. Op dit moment is er natuurlijk al een verbod om gratis wegwerptasjes te geven, maar daar houdt nog niet iedereen zich aan.

Ook de EU heeft regelgeving aangenomen waarbij er een rem wordt gezet op eenmalig te gebruiken plastic artikelen. En staatsecretaris Stientje van Veldhoven heeft een convenant met een groot aantal organisaties bekend gemaakt die zich samen gaan inzetten het gebruik van plastic te verminderen en plastic beter recyclebaar te maken.

Er begint dus echt wat te gebeuren. Als dat op korte termijn niet blijkt te gaan werken is het idee van Henk Westbroek een goede volgende stap. Utrecht heeft tenslotte de ambitie om de meest duurzame stad van Nederland te zijn. Bij die woorden horen ook daden.”

 

Marleen van Rijswick is hoogleraar Europees en nationaal waterrecht aan de Universiteit Utrecht en leidt het Utrecht Centre for Water, Oceans and Sustainability Law. Ze zorgde ervoor dat de Walvis – officiële naam: The Skyscraper – naar Utrecht kwam, die ons bewust moet maken van het plastic dat in de oceanen belandt. 

De Walvis oftewel ‘Skyscraper’, zoals de Walvis officieel heet, vanuit de hoogwerker – Foto: Tonie Broekhuijsen

3 reacties

Reageren
  1. Niemand volgt. Plastic tasjes zijn al bijna niet meer aanwezig omdat ze niet meer gratis zijn.
    Wat een symbool politiek zeg… die plastic soep in de zee komt uit Azië……

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *