Duurzaamheid

Plastic tasjes de stad uit! Het kan ook zoals bij Ekoplaza

Achtergrondafbeelding: Pixabay / MabelAmber

Henk Westbroek riep op om plastic tasjes te verbieden, en in plaats daarvan eventueel duurzame alternatieven te verkopen. Utrecht zou volgens hem het voorbeeld moeten geven. De Nuk en Henk gaan er voor strijden dat Utrecht gaat verbieden dat ‘dit soort spul’ – Henk gooit een tasje in de lucht – nog langer uitgedeeld mag worden, al dan niet voor een dubbeltje of twee. “Dat komt de schoonheid van de zee ten goede. Wees daar maar eens tegen!”, aldus Henk. “Wij vallen aan, volg ons!” 

We vragen deze week wat andere Utrechters en Utrechtse politieke partijen er van vinden.

 

Sander Lageweg, Ekoplaza: “Als je goede alternatieven hebt, waarom zou je dan nog plastic gebruiken?”

 

Bij de kassa’s van Ekoplaza liggen papieren tasjes, shoppers voor de grote boodschappen (met een beetje plastic), en tasjes van gerecycled plastic. Er liggen ook kartonnen dozen die gebruikt kunnen worden om boodschappen in te vervoeren. Bij de groenten liggen bovendien composteerbare zakjes en voor brood kan men gebruik maken van katoenen broodzakken. Sander Lageweg, gastheer in de Ekoplaza-winkel aan de Twijnstraat, zegt dat geen enkele van de tassen echt goed verkoopt, omdat klanten meestal zelf een tasje meenemen. 

De biologische supermarktketen gaat verder dan alleen het niet verstrekken van ‘reguliere’ plastic tasjes. Ekoplaza opende een jaar geleden de een plasticvrije pop-up store in Amsterdam onder de noemer Ekoplaza Lab, en bewees daarmee geen plastic nodig te hebben bij voedsel- en drankproducten. In de winkels zijn inmiddels 1386 plasticvrije producten te vinden. Ekoplaza verpakt veel van haar producten in een plastic free verpakking. Dat lijkt op plastic, maar is het niet. “Het is bijna niet te onderscheiden van elkaar. Alleen de proceskosten van de plastic free verpakkingen zullen wat hoger liggen”, aldus Sander Lageweg. Hij hoopt dat een verbod op plastic tasjes er snel komt. “Als je goede alternatieven hebt, waarom zou je dan nog plastic gebruiken?”

 

Een verpakkingsspecialist van Ekoplaza vertelt wat de supermarktketen doet om het gebruik van single-use plastic te reduceren:

Auteur Redactie
Auteur

Redactie

Laat uw reactie achter

Reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *