Berichten van het plandelfront

Plandelman trekt samen met het Peukenmeisje ten strijde

In strips is de team-up een bekend fenomeen: twee superhelden die voor de gelegenheid hun krachten bundelen. Wat Superman en Batman kunnen, kunnen zwerfafvalhelden ook. Dus trekt Plandelman vandaag ten strijde met het Peukenmeisje.  

Als Peukenmeisje heeft Bernadette Hakken het voorzien op één specifiek stuk zwerfafval: de sigaret. Het barst van de peuken en filters op straat. Sterker nog, sinds rokers door wettelijke bepalingen en maatschappelijke druk naar buiten zijn gedreven, is de peuk het meest voorkomende stuk straattroep. Geen fraai gezicht, maar dat is nog het minste probleem. “Een sigarettenfilter bestaat voor driekwart uit microplastics. “Terwijl de meeste mensen denken dat het slechts papier en tabak is”, zegt Hakken. Als een kievit (maar dan wel eentje met arendsogen) struint ze door Lunetten, van de ene naar de andere peuk. Met een speciaal tangetje wrikt ze zelfs het meest hardnekkige exemplaar tussen de stoeptegels vandaan. Als omstanders zich afvragen wat ze in hemelsnaam aan het doen is, vertelt ze dat één zo’n peukje maar liefst acht liter water verontreinigt. En dat die sigaret misschien vanzelf lijkt op te lossen, maar dat die microplastics nooit verdwijnen.   

Tussen de struiken stuiten we op een heimelijke rookplek van de docenten

Behalve opruimen doet Hakken dus ook aan educatie. Bij de lagere scholen in het hartje van Lunetten valt ook nog het een en ander te leren. Tussen de struiken stuiten we op een heimelijke rookplek van de docenten. Aan de rand van de speelplaats blijkt een enorm peukenkerkhof schuil te gaan. Graag komt ze hier nog eens terug, maar dan onder schooltijd, om de meesters en juffen een lesje te leren. Een vriendelijk lesje hoor, want de opgewekte Hakken weet dat de meeste rokers zich van geen kwaad bewust zijn. Ze heeft trouwens een mooie oplossing voor ze: de peukenpocket.

Peukenhel op aarde is het winkelcentrum. Dat van Lunetten blijkt geen uitzondering. Voor het Peukenmeisje is dat een goudmijn. Maar daar liggen toch van die speciale peukentegels? Fout! “Daarmee leer je rokers dat het oké is om hun troep op straat te gooien. Er zijn veel betere oplossingen, zoals de stemasbak, waar rokers op een stelling kunnen reageren door hun peuk in een van de twee buizen te deponeren. Opruimen en vermaak tegelijk. En moet je hier eens kijken! Deze tegelasbak is enorm ongelukkig geplaatst, zo net onder de rand van het afdak. De put vult zich met regenwater en spoelt alsnog alle troep en al het gif weg. Zonde!” 

Dat stukje winkelcentrum van slechts een paar vierkante meter blijkt alsnog ‘goed’ voor een oogst van 183 peuken 

Ook zonde is dat lang niet elke roker zijn of haar peuk netjes in de tegelasbak deponeerde. Dat stukje winkelcentrum van slechts een paar vierkante meter, dat op het eerste gezicht redelijk schoon oogde, blijkt alsnog ‘goed’ voor een oogst van 183 peuken. Hakken gooit haar oogst echter niet weg. Nog niet: thuis worden ze allemaal, een voor een, bestudeerd en geregistreerd. Voor een leek is elke peuk hetzelfde, maar een van Peukenmeisje’s superkrachten is dat ze aan (het printwerkje in) het filter het bewuste sigarettenmerk kan identificeren. Het blijft een vies werkje, maar voor een goed doel. Want dé oplossing waar Hakken op inzet, is een verbod op filters. Om de Europese politici te overtuigen en de machtige tabakslobby te verslaan, kan ze nog best wat extra bewijslast gebruiken. Vandaar dat ze op zaterdag 5 september het Plastic Peukmeuk-evenement mee organiseert. Utrechtse rokers én niet-rokers kunnen natuurlijk ook hun peukje bijdragen; hou voor meer informatie het nieuws op plandelen.nl of in de Facebookgroep in de smiezen.

De Plandelman

Plandelman maakt, solo én met een groeiend leger van Utrechtse opruimhelden, korte metten met zwerfafval in alle soorten en maten. De Plandelman is het alias van Anton Damen.
Kijk hier voor de website: www.plandelen.nl

2 reacties

Reageren
  1. Met zulke helden wordt Lunetten de schoonste wijk van Nederland!! daar wil je dan toch zeker wonen? 😉

  2. Wat goed zeg!
    Zouden die peuken bij de schoolpleinen niet van wachtende ouders zijn?
    Ik fiets daar geregeld door een rookgordijn. . . .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *