Plandelman spookt wat uit

Deze gasten moet je bellen voor overlast van spoken (of zwerfafval) Foto: Stefan van Erp

Anders dan de Ghostbusters ziet Plandelman niet overal spoken. Peuken des te meer. Maar wie moet je daar nu weer voor bellen?

De temperaturen in het paasweekend waren misschien niet zo warm als voorspeld of gehoopt, maar ijskoud was het ook weer niet. Behalve op het stationsgebied, waar een rokende New Yorkse taxi door ijspegels de lucht leek te worden gestuwd. Een insta-waardige scène (en slimme free publicity voor de nieuwe Ghostbusters-film Frozen Empire), zeker door de massale aanwezigheid van Nederlandse fans die voor de gelegenheid hun eigenhandig geknutselde protonpacks omgespten. Het werkte: in de verste verte geen spook of Marshmallow Man te zien. Wel een Plandelman.

Want voor geesten en slijmmonsters hoef je niet bang te zijn, maar die achteloos weggegooide sigarettenpeuk, dat is pas de echte creep. CE Delft onderzocht de milieuschade en becijferde dat onschuldig ogende sigarettenfilter dankzij cellulose acetaat en een cocktail aan gifstoffen in zijn uppie duizend liter water kan vervuilen.

Om te voorkomen dat het best fotogenieke stationsgebied in een grote asbak transformeert wordt het dagelijks intensief schoongemaakt, met specialistische apparatuur zoals de gemeentelijke alleseter die Gluton heet. Voor een armetierige opruimheld is dat een maatje te groot, maar met een kooltjesstofzuiger van Kärcher komt Plandelman toch ook weer niet heel slecht beslagen ten ijs. En behalve een leuke herinnering nam hij zo ook een tank vol aan opgezogen peuken mee naar huis.

Wat me brengt op de vaak gestelde vraag: wat doe je met al die peuken? Het eerlijke antwoord is ‘helemaal niks’. Maar de Utrechtse kunstenaar Angelina Kumar des te meer. Die kreeg zo’n 500.000 stuks cadeau van plandelaars en ploggers, en verwerkt ze tot een reusachtig peukenbos dat begin volgend jaar op het stadkantoor zal verrijzen. Wie alvast een tipje van de sluier opgelicht wil krijgen -of nog een paar peuken extra voor dit kunstwerk wil rapen- die kan op zondag 21 april op het Berlijnplein aan de slag voor een gelegenheidsactie van Ms. Mycelium & Plandelman: OPGERAUMD.

En net zoals bij Ghostbusters geldt voor die opruimactie: wordt vervolgd. (foto: Stefan van Erp)

Auteur De Plandelman
Auteur

De Plandelman

Laat uw reactie achter

Reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *