Berichten van het plandelfront

Plandelman gaat ploggen

Plandelman gooit het eens voor een andere boeg. Een snellere boeg. Want wat voor zware exercitie zou een rondje ploggen zijn? Met ervaringsdeskundige Anke als personal trainer rent Plandelman voor een keer zich het vuur uit de sloffen.

De wereld van zwerfafvalrapers wordt bevolkt door twee types mensen: ploggers en plandelaars. Ze delen dezelfde drive, maar verschillen in tempo. Plandelaars kunnen slenterend en banjerend uit de voeten, maar plogging is het zwaardere werk. Rennen, stoppen, bukken, plukken en weer doorgaan. En dat bukken bij voorkeur in de squatpositie, als het aan Anke Hazeleger ligt, zodat je in een moeite de bilspieren traint. ‘Ploggen is het nieuwe joggen’, zegt de kreet op de trainingsjack van deze Biltse dame.  En zo is het. De vraag is alleen: kan een Plandelman deze energieke dame een beetje bijbenen?

Dat gaat nog best aardig. Dat het geen slopende intervaltraining wordt, komt ook doordat Lunetten er (voor Anke) verbazingwekkend schoon bij ligt. Pas als we bij een parkeer- annex hangplek komen, wordt er weer flink gesquat. “He he, hier lijkt het eindelijk een beetje de Bilt’. Terwijl we samen de lachgasballonnetjes uit de struiken vissen, vertelt Anke hoe twee jaar geleden haar ogen werden geopend. Ze snorkelde samen met haar vriend in Egypte. Maar wat ze aanvankelijk voor een kwallenkolonie hield, bleken in werkelijkheid drijvende zakjes en builen. Zwemmen in de plastic soep, getverderrie!

Terug in Nederland volgde ze een module sociaal ondernemerschap, haalde via crowdfunding 1500 euro op en bedacht de oerversie van wat haar Plog it Up de Bilt-clinic werd. Dat mensen geld wilden betalen om afval te rapen, was wat je noemt een eyeopener. Is het voor haar dan passie of business? “Business!” Maar wel een business waar stiekem veel extra uren en vrije tijd in gaan zitten. En eentje die nu niet wordt gefinancierd door de cursisten -Anke’s workouts zijn namelijk gratis voor de deelnemers- maar door de gemeente.

Bij een rustbankje in het groen vinden we twee bierflesjes. Corona. De ene nog vol, de andere leeg. Ach ja, over corona gesproken. Dat zette Ankes wilde plannen in de pauzestand, net toen haar initiatief (letterlijk en figuurlijk) een beetje lekker liep. Niet dat ze in de tussentijd stilzat. Integendeel. Met een fietskar maakt ze flink wat kilometers met de bezorging van plogpakketten in de regio de Bilt, zodat mensen individueel aan de slag kunnen. En nu het juli is, is ze, coronaproof, in groepsverband voor het eerst weer gaan ploggen. En ter afwisseling runt ze er nu ook een aparte plandelgroep bij. Want laten we wel wezen: plandelen of ploggen, zoveel ontlopen die elkaar ook weer niet.

Auteur De Plandelman
Auteur

De Plandelman

Laat uw reactie achter

Reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *