Prepare thyself to deal with a miracle
Voor ik werd geboren was ik miljarden jaren dood.
Nu ik ben gestorven ben ik dat opnieuw, maar nu voor altijd.
Het wonderbaarlijke mysterie is niet de dood, maar was het leven.
Otto Hamer
(Maartensdijk 1938 – 2020 Utrecht)
Gisteren 20 mei 2020 is in besloten kring afscheid genomen van Otto Hamer.
Een bijzondere denker, onvermoeibare doener en een altijd aardige alsook eigenzinnige man, heeft een rijk leven afgesloten en op de klanken van jazzmusicus Rahsaan Roland Kirk van dit bestaan afscheid genomen.
Otto Hamer was beeldend kunstenaar en studeerde op de afdeling beeldhouwen aan de Kon. School voor Beeldende Kunsten Den Bosch en de Jan van Eyck Academie. De studie brak hij af omdat de academische stijl hem niet lag. Het echte kunstenaarschap vatte vlam toen hij als bronsgieter ging werken en zijn bekwaamheid daarin perfectioneerde, zodanig dat veel kunstenaars werk bij hem lieten gieten. Hamer vernieuwde zijn kunstenaarschap vervolgens als schilder en tekenaar met een meer conceptuele benadering, geënt op de visuele nalatenschap van primaire kleuren en geometrische vormen van De Stijl. Een grote passie voor jazz en literatuur ging hand in hand met zijn beeldende praktijk. Daaraan gaf Hamer niet alleen uiting door enthousiast bezoek van concerten en een magnifiek gevulde boekenkast. Hij was maatschappelijk bijzonder actief, soms zelfs activistisch. Als bestuurder wist hij de ruziënde SJU club (Stichting Jazz Utrecht) in rustig vaarwater te loodsen, fungeerde als bestuurslid van Kunstliefde Utrecht (1965-1970) en de BBK (1968-1973), en maakte zich sterk voor zijn vak als mede-oprichter van onder meer de Bond van Beeldende Kunstarbeiders (BBKA), medeoprichter van Beroepsvereniging van Beeldende Vormgevers (BBV), mede-oprichter Plastics Werkplaats Nederland bij TNO Delft en voorzitter Stichting Grafisch Atelier Utrecht (1997-2001).
Een filosofische denker was hij zeker ook. Daarvan getuigen niet alleen zijn boekenkast en zelf geschreven boeken ‘Mijnheer I. Kaa’ (lees het goed, en je ziet Mijnheer IK) en ‘Belendende Zaken’, maar ook het feit dat hij besloot samen met Cervantes’ ‘Don Quichot’ het tijdelijke voor het -volgens hem- niets te verruilen.
Veel van Otto Hamers werk bevindt zich in particuliere collecties in binnen- en buitenland. Daarnaast is het ook opgenomen in museale collecties. Zijn werk is onder meer tentoongesteld in het Centraal Museum, Stadsschouwburg Utrecht, New Dutch Art Fair, de Kunstbeurs, het Mondriaanhuis in Amersfoort, KUUB Utrecht, en vele andere plaatsen. Het is nu aan de liefhebbers van Otto Hamer’s werk, om zijn nalatenschap te laten voortleven en een blijvende plek te geven. Kijk hier voor de website.
Jeanette Gerritsma
Mede-eigenaar Art Content
Twee werken van Otto Hamer
Otto weg. Een gemis. Website bekeken, op zich al een fraai Otto Hamer kunstwerk. Hoop dat zijn werk goed beheerd wordt en ik het nog eens kan zien. Dank aan De Nuk en Jeanette Gerritsma voor jullie publicatie.
Hele mooie herinneringen aan Otto, die ervoor zorgde dat ik in het bestuur van de SJU terechtkwam, eerst als secretaris en daarna als voorzitter. 8 prachtige jaren, waarin we ons de deskundigheid van Otto regelmatig herinnerd hebben. Ik wens iedereen veel sterkte met dit verlies.