Kleinschalig en niet commercieel

Organisatie buurtcamping nog steeds teleurgesteld over afgelasting: “De gemeente lijkt ons als een braderie te behandelen”

 • Door Redactie
 • |
 • 16 juli 2021
 • |
 • 2 reacties

Eva Leen op de camping

De teleurstelling is nog steeds groot bij de organisatoren van de buurtcamping. Dit weekend zouden zeven buurtcampings open gaan maar vanwege de landelijke coronamaatregelen mocht het feestje (“het is elk jaar weer de kers op de taart”) niet doorgaan.

Toen de gemeente maandag liet weten dat er geen vergunning werd afgegeven, werden alle activiteiten onmiddellijk gestaakt. “Ik begreep die maatregel maandag niet en nu ook nog niet”, zegt coördinator Eva Leen. “Grote groepen mogen samen komen in parken, campings zijn gewoon open maar wij niet. Omdat wij als een evenement worden beschouwd. Maar de buurtcampings zijn geen evenementen. Het is kleinschalig, niet commercieel en er komen voornamelijk gezinnen. We hadden een heel scenario klaar liggen om alles veilig te regelen.”

Het steekt Eva dat er geen gesprek met de gemeente mogelijk was om dat scenario te bespreken. De landelijke maatregelen waren bepalend. Dat daar op lokaal niveau van afgeweken kan worden, blijkt in Den Haag waar dit wekend wel een buurtcamping wordt gehouden. 

De formele houding van de gemeente was voor de PvdA reden om door middel van een motie aan wethouder van Ooijen te vragen om op korte termijn in overleg te treden vanuit de afdeling met de organisatie van de buurtcampings om te verkennen of,  wanneer en hoe de buurtcampings alsnog door kunnen gaan. De wethouder nam de motie over. 

Eva is blij met deze toezegging maar verwacht niet dat de buurtcamping dit jaar nog georganiseerd kunnen worden. 

“Van de subsidie die we ontvangen moet er weer een fors bedrag terug naar de gemeente”

“Dat zou eventueel in september moeten. Maar welke maatregelen gelden er dan? Misschien gaan we iets organiseren tijdens burendag. We weten het nog niet. Positief is wel dat we nu met de wethouder in gesprek kunnen gaan over de visie van de gemeente op onze activiteiten. Het kampeerweekend is slechts een onderdeel van ons werk. Het hele jaar door proberen we op verschillende manieren de sociale cohesie binnen de wijken te vergroten. Dat wordt door de gemeente zeker gezien, we krijgen niet voor niets subsidie. Maar op het moment dat we de buurtcampings organiseren vallen we onder de evenementen.  Met als gevolg dat we per camping 900 euro voor de aanvraag van een vergunning moeten betalen. Dat is in totaal 6300 euro. Dus van die subsidie die we ontvangen moet er weer een fors bedrag terug naar de gemeente. Omdat we dus een evenement zouden zijn. De gemeente lijkt de buurtcamping hetzelfde als een braderie te behandelen. Maar wie kijkt naar onze doelstellingen weet dat die vergelijking niet opgaat. Een braderie is commercieel, wij niet. Het zou een vooruitgang zijn als we dit in een gesprek duidelijk kunnen maken en uitkomen op een gezamenlijke visie. Een gesprek dat we liever vóór deze week, eerder dit jaar hadden willen hebben.”

Auteur Redactie
Auteur

Redactie

Laat uw reactie achter

Reactie

2 reacties

 • Ciska schreef:

  Ik begrijp het ook niet. Campings en parken zitten vol. Hier had de gemeente soepeler in kunnen en moeten zijn.

 • Fons van Amerongen schreef:

  Vreemde constructie. Gemeente geeft subsidie die je vervolgens voor een deel weer terug moet betalen. Dat noemen we een sigaar uit eigen doos.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *