Acht wandelingen door historisch Utrecht 

Ontdekt: een onbekende Jan Engelman uit 1942!

  • Door Redactie
  • |
  • 30 maart 2023
  • |
  • 1 reactie

Tijdens de oorlog verscheen in 1942 een stadswandelgids met acht wandelingen door Utrecht die door de A.N.W.B. werd uitgegeven. De schrijver van Een Dom en de stad rondom, Acht wandelingen door historisch Utrecht was anoniem. Kunsthistoricus Hans Ebbink deed recent onderzoek naar de identiteit van de anonieme schrijver van de gids, een zoektocht die, met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid, uitmondde in het auteurschap van literator, journalist en kunstcriticus Jan Engelman (1900-1972). De Vlaamse schilder Albert Servaes (1883-1966) speelt een belangrijke rol in deze queeste. 

Nu verschijnt een heruitgave van de gids, gedeeltelijk als facsimile-uitgave, uitgegeven door Salon Saffier. De wandelingen zijn aangevuld met foto’s van de stad Utrecht in bezettingstijd in 1942 van de Utrechtse arts en fotograaf Nico Jesse (1911-1976) en foto’s van andere fotografen in Utrecht. De heruitgave is een initiatief van en is bezorgd door Hans Ebbink. Hij schreef ook een toelichting en uitgebreid nawoord Utrecht 1942: op pad met Jan Engelman en Nico Jesse. 

De pers schreef over de uitgave van 1942

‘ […] zoo treft door de levensechte sfeer, welke het ademt, dat men het als het  ware in één ruk uitleest. Beter compliment kunnen wij den onbekenden auteur  niet maken. […] en reeds tijdens den eersten tocht door Utrecht’s straten, langs 

singels en gebouwen en door de geschiedens van onze roemruchte stad, voelt  men zich met den gids vertrouwd als een goeden vriend.’ (Hansen in Utrechtsch  Nieuwsblad, 24 december 1942).

Bestellen via info@salonsaffier.nl en verkrijgbaar bij diverse boekhandels/antiquariaten. 

Auteur Redactie
Auteur

Redactie

Laat uw reactie achter

Reactie

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *