IJsjes eten aan het water in Rivierenwijk

Ondernemer hoopt op ijssalon in brugwachtershuisje Oranjebrug

Bij de Oranjebrug komt mogelijk een ijssalon.

De gemeente Utrecht organiseert dinsdagavond 9 januari een informatieavond omtrent de invulling van het fundament van een oud brugwachtershuisje aan de Oranjebrug bij de Jutfaseweg. Ondernemer Edo Plantinga probeert al bijna tien jaar lang de gemeente ervan overtuigen dat hier een ijssalon moet komen. Hij is ervan overtuigd dat het hem gaat lukken om hier een zaak te openen.

Edo Plantinga presenteerde het idee voor een ijssalon op deze locatie reeds in 2014. De gemeente gaf toen aan dat het bestemmingsplan dit niet toeliet. Daarna legde Edo zelf even de plannen stil wegens persoonlijke omstandigheden. Drie jaar geleden werden de gesprekken hervat. Edo: “Na jaren praten met de gemeente lijkt het er nu eindelijk van te komen: de gemeente gaat de kelder van het voormalig brugwachtershuisje naast de Oranjebrug verhuren of in erfpacht uitgeven! Het plan om hier een toffe plek voor de buurt van te maken, komt nu een stuk dichterbij. Ik ben daarom op zoek naar een mede-ondernemer die het leuk vindt om samen dit initiatief van de grond te krijgen.”

Zijn plan is om de kelder van het oude brugwachtershuisje te verbouwen tot ijssalon. Edo: “Zo verandert deze rommelige plek in een ontmoetingsplek waar Utrechters kunnen genieten aan het water. De contouren van het oude brugwachtershuisje brengen we weer terug met een pergola. Een fontein op het dak tovert het om tot een fijne plek om even een paar minuten rustig van je ijsje te genieten.”

Het ontwerp voor de ijssalon is al rond. Edo: “Het probleem met de kleine ruimte wordt grotendeels opgelost door de verkoop aan de buitenkant te doen. Dat betekent dat je 1.40 meter aan verkoopbreedte hebt, ofwel ongeveer 12 bakken.”

De grootste uitdaging is een mooi terras creëren. Edo: “Mogelijk is de kade niet te gebruiken als terras vanwege het terrasreglement van de gemeente. We kunnen een vlonder aanleggen of openbare bankjes langs de hele kade plaatsen, zodat je even kan zitten. Maar mogelijk nemen mensen gewoon hun ijsje mee.”

De ijssalon wordt een sociale onderneming, waarbij de winst voor een deel wordt geschonken aan projecten die de buurt mooier en socialer maken. Edo: “Dit gebeurt mogelijk via een losse stichting.”

Proef
De gemeente stelt in een wijkbericht dat het huisje eigendom van de gemeente is en meldt: “Het brugwachtershuisje aan de Oranjebrug is eigendom van de gemeente Utrecht, maar is op dit moment niet in gebruik. Dat is natuurlijk zonde van de ruimte. Daarom is het huisje uitgekozen als proef, waarbij de gemeente iedereen uitnodigt om in dit ongebruikte gebouwtje zelf een activiteit te starten. Hiermee willen we de buurt samen met de bewoners levendiger maken.”

Inspraak
De gemeente wil nu eerst een participatieproces opstarten, waarbij na een informatieavond nog een digitale inspraakronde volgt. Bewoners kunnen plannen indienen omtrent de invulling voor het ‘huisje’. Het wijkbericht meldt: “De gemeente vindt het belangrijk dat burgerinitiatieven net zoveel kans maken om een plan in de praktijk te brengen als (commerciële) investeerders. En dat ieder plan op dezelfde manier wordt beoordeeld. We zien dit proces dan ook als een proef om te kijken hoe we burgerinitiatieven kans kunnen geven.”

Volgens Edo heeft hij al tien jaar contact met de gemeente en draait de ambtelijke molen inmiddels drie jaar. Edo: “Als initiatiefnemer van dit plan op deze locatie hoop ik dat de gemeente ons deze kans gunt. Hoe mooi zou het zijn als we deze zomer ijsjes eten aan de Vaartsche Rijn?!”

De bijeenkomst vindt dinsdagavond 9 januari plaats in Hart van Hoograven aan ’t Goylaan 77 in Utrecht. De inloop is vanaf 18.45 uur, om 19.00 uur begint het programma.

Laat uw reactie achter

Reactie

6 reacties

 • Elly schreef:

  Ik hoop ook op een ijsjesgebeuren!
  Groet,
  Elly

 • Janneke schreef:

  Wat een goed initiatief! Een ijsje eten en sociale cohesie stimuleren met deze ontmoetingsplek.
  Ik wens deze initiatiefnemer, dat het plan doorgaat. Succes!

 • Miriam schreef:

  Leuk initiatief! Lekker ijsjes eten aan de Vaartsche Rijn zal wel een verrijking zijn voor de buurt 🙂

 • Nanda schreef:

  O wat een leuk plan- ijsjes op deze plek. En met oog voor projecten in de buurt. Hear!

 • Welmoet De Graaf schreef:

  Heel goed idee! Even bij het water zitten met een ijsje, of op je sup of in je bootje. Lijkt me een prachtige positieve bestemming en de juiste locatie ervoor.

 • Pipi schreef:

  Geweldig dat zo’n historische plek weer een mooie (en lekkere) bestemming krijgt. Ik kijk uit naar lekker ijsjes eten langs het water.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *