Zijn eerste politieke statement

‘No Comment’ van John Noy: “Utrecht heeft zijn eigen Guernica!”

“Utrecht heeft zijn eigen Guernica!” “Mooi in al zijn triestheid.” “Heel naar om naar te kijken, daardoor een sterk schilderij.” ”Triest genoeg, maar mooi dat je het zo kan vertellen. Woorden zijn vaak niet genoeg.” Het is een greep uit de reacties op “No comment”,  een recent kunstwerk van John Noy.

Noy de Utrechtse Picasso?

“Ik begrijp de vergelijking met Guernica wel,” zegt de Utrechtse kunstenaar. “De vorm lijkt er op en dat is niet helemaal toeval. Guernica is een prachtig werk en Picasso is een van de kunstenaars die mijn werk heeft beïnvloed. Verder wil ik me natuurlijk op geen enkele manier vergelijken met deze grootheid. Ik ben momenteel veel aan het tekenen en dit werk kwam bijna vanzelfsprekend tot stand. ‘No Commment’ dekt wat mij betreft de lading goed. Het refereert aan de situatie in Oekraïne en als kunstenaar kan ik daar niet veel meer over zeggen dan dit. Voor mij is dit de eerste keer dat ik een politiek statement maak. Ik ben geen geëngageerd kunstenaar, wil eigenlijk gewoon mooie dingen maken. Maar die oorlog in Oekraïne houdt mij als mens natuurlijk ook bezig. Ik heb de Cuba-crisis nog bewust meegemaakt. Die dreiging van toen is er nu weer.”

‘No Comment’ maakt deel uit van de collectie van Noy en is te koop.

Redactie

3 reacties

Reageren
  1. Zo zie je maar, van engagement wordt een kunstwerk niet per se slechter. Mooi werk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *