Logo De Nuk Logo De Nuk Logo De Nuk
Logo De Nuk
  • Home
  • Nieuws
      • Algemeen
      • culinair
      • Cultuur
      • Duurzaam
      • Lifestyle
      • Mensen
      • Ondernemen
      • Opmerkelijk
      • Opinie
      • Uitgaan
      • Utrecht onze stad
      • De Nuk International
  • Columns
  • Dossiers
  • Media
      • De Nuk TV
      • Podcasts
  • nl NL
    • nl NL
    • en EN

Volg ons

Slagerij Brouwer

Niels Brouwer zet slagerstraditie in de Burgemeester Reigerstraat voort

  • Door Mette Dijkstra
  • |
  • 19 maart 2019
  • |
  • 9 reacties

“Door klanten word ik Niels genoemd, niet meneer Brouwer, zoals dat bij mijn opa ging.” Op de dag af vertelt Niels hoe lang hij de zaak aan de Burgemeester Reigerstraat nu heeft overgenomen: één jaar, twee maanden en veertien dagen. Nadat hij zich bewezen had op de Slagersvakschool. “Ik mocht hier niet zomaar komen werken, hoor.” 

Tegenover mij, in het kleine kantoor achter de werkruimte van de zaak, zit een vrolijke enthousiaste en vooral jonge ‘baas’. Zo noemt hij zichzelf niet. “Ik probeer een goede werkgever te zijn en te leren van de mensen die hier al veel langer rondlopen dan ik.” Zoals van Frank, die al 35 jaar in de slagerij staat. “Het uitbenen heb ik pas écht geleerd toen ik met hem werkte.”

De worsten moeten lachen naar de klant
15 september, 1948: de dag waarop de opa van Niels de slagerij opende. “Het vlees hing in de etalage, het hoefde toen nog niet allemaal per se gekoeld te zijn. Nu is dat wel anders.” De toonbank richt Niels tot in perfectie in, als zijnde een etalage. “Alles moet recht, netjes en naar de klant toe. De worsten moeten lachen naar de klant.”

In een stad ter grootte van Utrecht kom je nog zelden ergens waar klant en personeel elkaar leren kennen. Bij Brouwer heb je een uitzondering te pakken. “Het is toch mooi een plakje worst mee te geven als je weet dat de klant kinderen heeft die daarvan smullen?”, vindt Niels. De vele klanten per week kent hij nagenoeg allemaal bij naam.

Mensen komen terug
“Waar ik het meest enthousiast van raak?” Niels’ ogen lichten op. Het slagersvak voor hem houdt zeker niet op bij het werken met vlees: het klantcontact en de creativiteit eromheen is minstens zo belangrijk. “Als mensen hier zijn geweest en geadviseerd zijn over de producten die we verkopen, is er niks mooier dan dat ze terugkomen.”

Ik word slager, en jij ook
“Ik ben opgeleid tot grafisch vormgever, net in de tijd dat daar geen werk in te vinden was. Pas daarna was het voor mij een optie om voor het slagersvak te kiezen, en ben ik de slagersvakschool gaan doen. “Toen ik mijn diploma had gehaald, wilde ik verhuizen naar Utrecht. Ik vroeg aan mijn vriendin Pleun of ze mee wilde. Dat wilde ze, en ze heeft ook de slagersvakschool gedaan.”

“Ik ben een echte ambachtsman, een versspecialist. Slager is één van de oudste beroepen, en zo voelt dat ook.” De twee mooiste aspecten van het vak vindt Niels het uitbenen en het contact met gasten. Twee uitersten, die juist het werk zo leuk maken. Niels heeft profijt van zijn eerdere opleiding: hij heeft als vormgever kennis en passie voor marketing.

Een ander tijdperk
Zoals zijn opa vroeger werkte, gaat tegenwoordig niet meer. Zijn vader probeert daarentegen wel met zijn tijd mee te gaan. “Er wordt zoveel gezeurd over vlees. Ik kan er alleen maar om lachen, want bij iedere hype is het hier in de zaak drukker.” Het besef lijkt te groeien dat goed vlees beter is, en daar speelt Niels op in. “Ik ken mijn product, kies het vlees zelf uit en ga geregeld langs bij de boer. Als je vlees eet, koop het bij een slager en niet in de supermarkt.”

Honderdjarig bestaan
Als het aan Niels ligt, viert hij in 2048 een honderdjarig bestaan van de zaak. Met een glimlach en met gasten in plaats van klanten. Sinds hij aan het roer staat, heeft hij zijn werk al uitgebreid met productontwikkeling – denk aan gekruide spareribs en kip grill producten – en catering. De toekomst is echter spannend. “Je kunt tegenwoordig moeilijk aan jonge slagers komen”, zegt Niels.

  • Deel op
Logo De Nuk
Auteur

Mette Dijkstra

Laat uw reactie achter

Reactie

9 reacties

  • Marianne schreef:
    19 maart 2019 om 15:24

    Menig x daar vleeswaren gehaald.
    Top slager

  • Henk Westbroek schreef:
    19 maart 2019 om 17:20

    vraag naar ” opa worst “en je krijgt de handgeschepte metworst die net iets sappiger is dan de machinaal geschepte. Het omrijden waard.

  • Niels Brouwer schreef:
    19 maart 2019 om 22:37

    Trots!

  • Roeland Westdorp schreef:
    20 maart 2019 om 06:03

    Ambacht mensen puur sang met gevoel voor het slagersvak wat over is gedragen van vader op zoon.

  • Jos Damen schreef:
    20 maart 2019 om 18:24

    Goede service en goede kwaliteit.
    Je voelt je gelijk thuis.

  • P.Rölkens schreef:
    10 november 2019 om 11:30

    Het barbecue vlees van Niels is top. Je gasten snoepen van het vlees. Het is een feest rond het vlees, de rest is bijzaak en vergeten.

  • Coby de Zeeuw schreef:
    20 juni 2020 om 19:02

    Fijn dat jullie zulke leuke reacties krijgen. Ik ben de moeder van Ronald de Zeeuw die kent jouw vader goed hij heeft namelijk bij jouw vader gewerkt jaren geleden. Doe hem maar de groeten als je wilt en…als je net zo hard werkt als je vader red je het zeker wel ook in deze tijd. Vr gr mevr. De Zeeuw

  • Jacqueline brouwer schreef:
    18 oktober 2020 om 11:32

    Wow zolang geleden dat ik daarals klein meisje kwam voor mijn favorite gebraden gehakt te kopen. Mocht maar 1 keer per week halen, kreeg altijd van ,opa slager, meer dan 2 ons zo,n lieve schat. Als het kan kom ik weer eens langs en hebben jullie nog steeds die zelfgemaakte gebraden gehakt?.
    Groetjes Jacqueline brouwer

  • Jos Damen schreef:
    12 januari 2025 om 16:16

    Echt een topslagertje samen met zijn vrouw. Topslagerij.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de artikelen van De Nuk?

Contact

  • redactie@denuk.nl
  • Colofon
  • Adverteren

Disclaimer

  • Privacy Policy

Volg ons

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de artikelen van De Nuk?

© 2025 De Nuk - Alle rechten voorbehouden.