Gisteren was het negen maanden geleden dat de rechter uitspraak deed in de zaak Jaap van Engelenburg. De gemeente had via de rechter geprobeerd de domtorenbeheerder te ontslaan. De rechter oordeelde vernietigend op dit verzoek en eiste dat hij zijn functie terug moest krijgen. Lees hier meer over de uitspraak.
Na de uitspraak zijn de gemeente en van Engelenburg in een mediationtraject gekomen die nog steeds voortduurt. Op raadsvragen over dit traject antwoordde het college in mei: ‘De gemeente als werkgever en betrokkene zijn gezamenlijk nog steeds bezig met een mediationtraject en voeren daarin goede gesprekken.’
Anderhalve maand later zijn de partijen nog steeds in gesprek. Vanwege de afgesproken geheimhouding is over de inhoud van die gesprekken niets bekend. Marinus, een lezer van De Nuk, stuurde onderstaande reactie. Met ‘Mevrouw S’ verwijst de schrijver naar Metta Streefkerk, de leidinggevende van Van Engelenburg die door de rechter slecht werkgeverschap werd verweten.
‘De rechter deed in het geval van Jaap van Engelenburg 9 maanden terug uitspraak. De zaak tussen Jaap en de gemeente is nu echter 9 maanden later nog steeds niet opgelost. Een normale bevalling lukt dus blijkbaar niet en het is m.i. dan ook tijd voor een keizersnede. Een artikel in de Nuk met als strekking ‘Wat is er mis met het leiderschap bij Gemeente Utrecht?’ lijkt mij dan ook zonder meer op zijn plaats. Roland Grootenboer schreef onlangs ‘Slechte managers kosten je toptalent’, een artikel dat m.i. 1 op 1 op Gemeente Utrecht van toepassing is. Als ik goed ben geïnformeerd is op de afdeling waar mevrouw S. leiding geeft meer dan 12% van het personeel ziek. In een eventueel artikel over Jaap’s situatie zouden meerdere professionals vrijelijk hun visie kunnen geven op het eindeloze proces waaraan Jaap wordt blootgesteld en vooral ook over wat dat zegt over de leiderschapsstijl welke in Gemeente Utrecht blijkbaar gemeengoed is en wat daar de gevolgen van zijn, niet alleen voor Jaap, maar voor heel veel medewerkers waaronder ook veel potentieel toptalent.’
WILT U ONZE ONAFHANKELIJKE JOURNALSTISIEK STEUNEN? DAT KAN VIA DE KNOP ONDER DIT ARTIKEL.
Het belang van een uitstekende werknemer weegt minder zwaar dan het ego van een falende leidinggevende. Zie hier de integriteit van de gemeente Utrecht.
Het is ook negen maanden geleden dat de gemeente excuses aanbood. Waarvoor eigenlijk?
En nog steeds laat de gemeenteraad zich met een kluitje in het riet sturen. De geheimhouding staat los van het functioneren van de leidinggevende van Van Engelenburg. 12 procent ziekteverzuim! Wat gebeurt er op die afdeling?
De ongebreidelde macht van het bestuur. Een werknemer wegwerken met valse beschuldigingen. De rechter stelt deze werknemer in het gelijk. Daar heeft het stadsbestuur schijt aan. Voor de bühne excuses en intussen de terugkomst traineren. De signalen van intimiderend beleid is hiermee bevestigd. Jaap mag nooit terug, want dan zouden anderen ook de moed krijgen om te procederen. De boodschap is helder, wie voor zijn recht opkomt maken we kapot. Linksom of rechtsom!
Als ik goed ben geïnformeerd is er op de afdeling van mevrouw S. sprake van een groot verloop, veel inhuur en een hoog ziekteverzuim. Verloop van personeel is van deze tijd, maar zoveel is m.i. ongezond en draagt er zeker niet aan bij om een afdeling goed te laten functioneren. Wanneer iemand goed is ingewerkt en weet hoe de organisatie werkt ben je een jaar verder. Dan gaan er al weer mensen weg. Resumé, een inefficiënte afdeling die niet goed functioneert. Vraag is natuurlijk wat de rol van de leidinggevende hierin tot nu toe is geweest. Wellicht zou een goede en ervaren interim manager eindelijk orde op zaken kunnen gaan stellen, waarbij het zijn eerste taak zou kunnen zijn om Jaap (ook naar de wens van Koningin Maxima!) in ere te herstellen. De gemeentelijke leiding laat het wat dit betreft enorm afweten en geeft meer en meer het duidelijke signaal af dat je als medewerker bij Gemeente Utrecht niet veilig bent, zeker niet als je zoals Jaap met de allerbeste bedoelingen je functie heel professioneel uitvoert. Is dit wel wat Koningin Maxima wilde toen zij Jaap en zijn vrouw ten overstaan van heel Nederland, waaronder ook de Burgemeester van Utrecht, de hand schudde? Ben benieuwd wat de lezers van de Nuk hiervan vinden. Aan de leidinggevenden van Gemeente Utrecht kun je dat trouwens beter niet vragen. Die zwijgen namelijk als het graf en doen alsof hun neus bloedt.
De oplossing voor slecht management is simpel: hogere managers zouden maximaal 3 of 5 jaar ofzo op hun plek moeten mogen blijven zitten. Daarna zouden ze dan intern door kunnen solliciteren naar een functie bij een andere afdeling waarbij het personeel zelf de beslissende stem heeft.
Hogere managers hebben teveel macht. En macht corrumpeert. Absolute macht corrumpeert absoluut.