Een begrip in rivierenwijk

Na 42 jaar stopt Dick van Schip met zijn slagerij in de Balijelaan: “Het was in mijn eentje niet meer op te brengen”

Dick en zijn vrouw Hélène

Zijn slagerij is niet weg te denken in de Rivierenwijk. In 1925 op de Balijelaan begonnen als slagerij Van Rijn, later overgenomen door van Schip senior en daarna 42 jaar het domein van Dick en Hélène van Schip. Als echte ambachtelijke slager was Dick een begrip in heel Utrecht. Per 1 mei stoppen zij met de zaak. “Ik had al eens een hernia gehad en het werd steeds zwaarder om dit werk in mijn eentje te doen.”

Zelf het vlees ontbenen, eigen worsten, sauzen en soep maken, deskundig advies aan de klanten geven. Niets kant en klaar. Dat maakte van Schip een bijzondere slager. En op een andere manier wil hij niet werken. Als opleidingsbedrijf voor slagers kon hij tot voor kort beschikken over vakkundig personeel. Dat is veranderd. “Ik kon geen slagers meer vinden, waardoor ik er alleen voor stond. Dat was eigenlijk niet meer op te brengen. We zijn vijf dagen per week open maar in de praktijk ben je zeven dagen per week aan het werk. Vorig jaar hebben we een weekje vakantie gehad. Toen mijn rug weer begon op te spelen, kwam er een moment dat je aan de gezondheid gaat denken. Met pijn in ons hart hebben we besloten onze zaak te sluiten. Ik zeg nadrukkelijk onze zaak. Want Hélène en ik zijn een eenheid. Samen hebben we dit opgebouwd.”

Voor klanten uit buurt was de zaak van Van Schip meer dan een slagerij. Het was ook een ontmoetingsplek waar je een praatje maakte en velen elkaar jaren kende. Toen Dick en Hélène hun besluit openbaar maakten, waren de reactie vaak emotioneel.

“Klanten kregen hier als kind een stukje worst en nu komen ze met hun eigen kinderen. Er staan hier klanten met tranen in hun ogen. Dat doet ons wel wat.”

Na 1 mei nemen Dick en zijn vrouw Hélène even afstand en tijd om na te denken over de toekomst.

“Ik heb nog geen concrete plannen. Misschien wordt het advieswerk of ga ik drie dagen in de week bij een slager in loondienst. Want de personeelsproblemen die ik ervaar, hebben andere slagers ook.”

De winkel in de Balijelaan staat te koop. Of er een nieuwe slager inkomt, is twijfelachtig. “In deze tijd van stijgende energiekosten en personeelstekorten staan jonge slagers helaas niet te springen om een zaak te beginnen. Misschien komt er wel iets heel anders.”

“Dick was nog een van de weinige echte slagers in de stad en is voor mij een held”

Leon Mazairac, chef-kok van restaurant Karel V en vriend van Dick van Schip, spreekt van een verlies voor de stad. “Dick was nog een van de weinige echte slagers in de stad, een honderd procent vakman. En voor mij een held. Een paar weken geleden kwam hij nog bij ons de keuken zijn zelfgemaakte erwtensoep brengen. Toen ik me realiseerde dat dit de laatste keer zou, voelde het toch een beetje verdrietig. Maar hoe jammer het is, ik begrijp zijn besluit. Ik hoop wel dat Dick zijn kennis zal blijven overbrengen. Zoals hij dat ook regelmatig bij de jongens in de keuken van Karel V deed.”

Hieronder vertelt Dick over Rivierenwijk, zijn mooiste plek van de stad.

Redactie

29 reacties

Reageren
 1. Nooit meer die heerlijk zelfgemaakte erwtensoep. Daar wilde ik graag een paar kilometers voor om fietsen Jammer.

 2. In de jaren zestig had Van Schip twee automatieken. Aan de Kleine Singel en de in de Nachtegaalstraat. Als scholier werkte ik twee avonden in de automatiek aan de Kleine Singel. Mijn loon ging ik ophalen op de Balijelaan.

 3. vroegen kwam ik er ook altijd als klein meisje met mijn ma veel halen een dan kregen een plakje worst kan het mijn nog hugen als de dag van vandag

 4. Als joggie vroeger altijd in de automatiek , de patat zaak uit school naar binnen en kijken of ik een patatje kreeg van de meiden, dat lukte vaak wel. Mooie tijden daar op de Rijnlaan, en dat plakje worst was altijd heerlijk, toen nog bij Dick z’n vader

 5. Ja hier gingen wij ook altijd heen toen we nog in Utrecht langs het kanaal woonde, zijn vader was er toen nog.
  Jammer van zo een mooie zaak!
  Nou ik wil Dick en zijn vrouw heel veel suc 6 wensen en zeg ga maar van je vrije tijd genieten!!

  Jammer dat jullie geen opvolgers hebben!

 6. Lieve Dick en Helène
  Ik vind het ontzettend jammer dat jullie stoppen met de zaak. Ik heb al even de tijd gehad om het te laten bezinken maar kan er nog niet aan wennen. Maar ik begrijp het wel. Je gezondheid is belangrijker maar als ik er aan denk nooit meer cappacio tapenade, zachte lichte leverworst, erwtensoep, eigengemaakte aardappelsalade en zo kan ik nog wel even door gaan……☹️
  Wij wensen jullie ontzettend veel geluk in de toekomst met alles wat jullie gaan doen en hoop dat jullie lekker kunnen genieten….💐
  Het gaat jullie goed

  Groetjes,
  Wim en Ria van Arnhem

 7. En met Pasen stopt ook Ron Agterberg aan de Nachtegaalstraat. Bioslagerij NB. Zelfde verhaal. Alles zelf maken, geen instant rotzooi. Geen opvolging. Teloorgang.

 8. Jammer dick en helene jullie waren een begrip in rivierenwijk en dichterswijk met heerlijk vlees en de rest van het assortiment hoop dat jullie nu kunnen genieten van meer vrije tijd voor jezelf en wens jullie veel gezondheid toe de komende jaren

 9. Hallo Dick en Helène

  Dat zal een groot gemis worden in de buurt, maar Gezondheid gaat voor alles Dick!!
  de laatste jaren kom ik er als ik in de buurt ben, maar wat ken ik jullie al lang ik was 8 toen we in Dichterswijk kwamen wonen en nu ben ik al 60 jaar ouder:-))
  Lieve Dick bedankt voor zoveel jaren met heerlijke spullen en de belangstelling altijd naar mijn kinderen als ik weer is binnen kwam lopen.

  Dick en Helène ik wens jullie onwijs veel geluk en gezondheid voor in de toekomst,
  maar ik kom zeker nog even gedag zeggen voor dat jullie de deur voorgoed sluiten.

  lieve welgemeende groeten Corry Vermeulen.

 10. We komen hier al 43 jaar. Het was altijd gezellig altijd een praatje. Het vlees was altijd top en altijd goed geholpen. We zullen jullie ontzettend missen bedankt voor alles. Dick, en het personeel. Het gaat jullie goed!

 11. Heel wat voetstapjes in toen alleen nog jouw winkel gezet, de jaren 1988.
  Werkte op de Helling en in de pauze altijd even naar van’t schip, bakkerij van Hengstum enz.
  Wat zullen de klanten balen dat jullie weggaan, goeie slager en fijne sfeer.
  Je bent nog niet veel veranderd Dick😉 Wens jullie al het🍀van de wereld toe en een goede gezondheid. Groetjes Wilma, werkzaam toen bij Burgman👋

 12. Nog veel levensvreugde Dick en Helene. Bij jullie altijd de beste slagersartikelen gekocht. Mijn oudere zussen en broer hebben bij je vader Jan gewerkt in de 70-er jaren.

  Gelukkig kan ik bij je broer Juul in Houten ook nog ambtelijk vlees kopen

 13. Eind jaren 70 heeft mijn vrouw ingrid ook bij Jan gewerkt leuke tijd
  Heel veel sterkte

 14. Hallo Dick en Helene.
  Slager zijn zit in je bloed…Jaren bij je ouders gewerkt op de Balijelaan en ook op de Kleine Singel,
  Eind jaren 60 was dat ,en ik zal je vertellen ik deed jou en je Broer Juul in badje kapte je krulletjes en ging dan naar beneden om je Vader goedemorgen te zeggen.
  Het was hard maar wel gezellig werken.
  Wij wensen jullie heel veel succes in de toekomst en blijf gezond.
  Groetjes Kees en Ria Mink

 15. Geen lekkere balkebrei meer en mijn dochter heeft daar ook nog als hulpje gewerkt op de zaterdag

 16. Wat ontzettend jammer, maar gezondheid gaat altijd voor! Ik ben al jaren uit de buurt maar jullie worden enorm gemist! Voor jullie persoon maar ook zeker voor de kwaliteit van jullie producten!

  Veel succes, geluk en gezondheid gewenst

  Petra Vermeulen

 17. Ik wens jullie alle geluk en gezondheid de komende jaren.Hartelijke groeten van mevrouw.Minjon.

 18. Wat jammer is dat! Waar zijn de nieuwe echte Slagers die weten hoe je mooi vlees moet gebruiken om iets lekkers thuis te serveren?

 19. Vanaf 1996 tot en met 2019 heb ik in de Dollardstraat gewoond. Ik kwam bijna elke week wel in de zaak. Dick was altijd in voor een gezellig praatje. Daar maakte hij gewoon tijd voor. Ook het personeel was altijd erg behulpzaam en vriendelijk. Nu kom ik ook nog regelmatig langs, ondanks dat ik nu in Vleuterweide woon. Ik kom nog graag in mijn oude buurtje. Soms voor de fysiotherapie, soms familiebezoek, dan maak ik meteen een rondje. Jammer dat hij er mee moet stoppen. Op en top vakman, bewoners uit Rivierenwijk, Utrecht en zelfs daarbuiten zullen deze keurslagerij gaan missen!

 20. Heel erg !!!, beste tournedo’s, kalfslever mooi dun altijd zeer lekker lekker file , salades enzz , mooie lekkere vleeswaren ! 58 jaar klant geboren croeselaan , zelfde school gezeten als de schipjes gaat jullie goed!!!!

 21. Lieve Helene en Dick, toen ik januari 2014 terugkwam naar Utrecht, woonde ik het eerste jaar om de hoek in Rivierenwijk. Ontdekte er m’n slager en verliet het ondernemende echtpaar niet meer uit het oog. En zij hadden met hun medewerkers oog voor kwaliteit en voor de klant. Alle goeds, jan van zanen

 22. Einde van een tijdperk Dick! Jaren boven de slagerij in het studentenhuis gewoond met eerst de oude van’t Schip en later Dick als huisbaas. Wat hebben we een streken uitgehaald (stiekem in de slagersjassen naar het huisdiner met kerst) maar Dick kon er altijd wel om lachen met de Dames van de Balije! Nog steeds hangen de foto’s van dat diner boven in het studentenhuis. Mooie tijden en Dick kent ons na 30 jaar nog steeds als we langskomen

 23. Wat een fijne reacties. Ik kende de winkel alleen omdat ik daar toen de beste olijfolie (Valderrama) kon kopen. Het ga ze goed!

 24. Lieve Dick & Hélène,
  jeetje, ” De beste Slager” van Utrecht gaat sluiten 😏 Beste in vele opzichten: al het heerlijke vlees natuurlijk maar ook het praatje, een grap en een grol & de tijd nemen voor een langer gesprek als er meer speelde.
  We delen zo’n 40 jaar lief & leed in ” het wijk”. Heel begrijpelijk dat jullie het rustiger aan gaan doen & meer tijd voor jullie zelf gaan nemen. Ik wens jullie nog vele gelukkige jaren ” en route” in de toekomst🥰
  Het ga jullie goed,
  Ellen van Rijn

 25. Oneee! De enige winkel in Utrecht waarvoor ik met plezier naar de andere kant van Utrecht rijd.
  Jammer dat de slager gaat verdwijnen maar voor hen persoonlijk een begrijpelijke keuze.
  Dick wil je wel een keer dan je filet americain recent prijsgeven? Dan moet ik die zelf af en toe maar gaan maken.

 26. Beste Dick heel lang geleden op het SVO is het begonnen. Gefeliciteerd met het succes dat jullie hebben mogen behalen. Wens je veel geluk en gezondheid in het vervolg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *