De galerie zoekt een nieuwe locatie

Moving Gallery Utrecht moet pand verlaten: Van Oers x3 is laatste expositie

Met 18 spraakmakende exposities wist Moving Gallery in ruim vier jaar een prominente plek te veroveren in de hedendaagse kunst-scene van Utrecht. Op zaterdag 19 november opent Van Oers x3, de laatste expositie in de ruwe ruimte aan de Mgr van de Weteringstraat in Buiten Wittevrouwen. Moving Gallery is naarstig op zoek naar een nieuwe locatie. 

De openingen van de Moving Gallery waren al meteen populair. Er kwamen steevast meer dan honderd bezoekers op af. En ook tijdens de normale expositiedagen was de galerie nooit leeg. Menig vaste bezoeker zegt de galerie te gaan missen. Dit is volgens galeriehouder Arnoud van Mosselveld één van de redenen waarom de galerie naarstig op zoek is naar een nieuwe locatie in Utrecht. Maar dat is dus niet de enige reden. 

“Er is in Utrecht niet eens een handvol echte hedendaagse galeries en dat voor een stad met de grootste kunstacademie van Europa! Wij nemen onze taak om (aanstormend) talent een podium te bieden heel serieus en vinden het ook noodzakelijk” aldus Van Mosselveld. 

Je zou denken dat het niet moeilijk kan zijn een nieuwe locatie te vinden met al die leegstand in de stad, maar dat valt tegen. “Ondanks dat we niet te klagen hebben over het aantal verkopen, gaat het meestal niet om grote bedragen en we geven ‘onze’ kunstenaars hun fair share. We kunnen dus helaas geen commerciële huurprijzen betalen”, zegt Van Mosselveld. De galerie hoopt op een projectontwikkelaar die ze een tijd een ruwe ruimte aanbiedt eventueel antikraak. De gemeente heeft aangegeven dat ze de toegevoegde waarde van de Moving Gallery ziet maar heeft verder (nog) geen toezeggingen gedaan. De zoektocht gaat dus verder en de tijd dringt. 

De laatste expositie in de huidige ruimte, Van Oers x3, is een typische Moving Gallery-expositie: verrassend en origineel. Suzanna van Oers studeerde drie jaar geleden af aan de HKU en Moving Gallery toonde haar werk tijdens een eerdere expositie en nam het ook mee naar Art The Hague. Haar spannende en ook humorvolle videowerk werd onder meer aangekocht door het UMC en Wilhelmina Kinderziekenhuis. Haar oudere zus Romee van Oers deed de academie St Joost in Breda en is succesvol met haar feeërieke en kleurrijke grote schilderijen die tegelijk subtiel en krachtig zijn. Ze trok meteen na haar afstuderen al aandacht en werd geselecteerd voor ‘The Best Graduates’ bij Ron Mandos. Hun vader Lauran studeerde af aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam en toont tijdens de expositie woest abstracte schilderijen en indringende tekeningen. 

Dit is dus voorlopig de laatste expositie in de Moving Gallery. Met de nadruk op voorlopig, want de Moving Gallery Utrecht gaat door, daarvan is Van Mosselveld overtuigd. 

Opening door Klaas Drupsteen met gesprek met de kunstenaars op zaterdag 19 november, 16:00 uur. De expositie loopt van zaterdag 19 t/m zondag 11 december en is te bezoeken op vrijdag t/m zondag, van 12:00 tot 17:30 uur. 

Adres Moving Gallery: Mgr. van de Weteringstraat 69, Utrecht

Redactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *