In memoriam

Moshé Lewkowitz 1952 – 2023: mede-oprichter en gazzan van de liberaal joodse gemeente in Utrecht

Op 24 februari overleed Moshé Lewkowitz, violist, beiaardier in Nieuwegein, muziekleraar op verschillende Utrechtse basisscholen, mede-oprichter en gazzan van de liberaal joodse gemeente in Utrecht, fanatiek bridger en vooral een zeer beminnelijk mens.

De familie van Moshé stamt uit Regensburg in Beieren. Van die familie waren zijn ouders na de oorlog de enige overlevenden. Moshé was enig kind en zijn vader stierf in Israël kort voor zijn geboorte.

Hij ging in Utrecht en Zeist naar de middelbare school en vervolgde zijn opleiding aan het conservatorium.

Door de muziek leerde hij zijn echtgenote, Marian de Munck, kennen. Zij zong in het studentenkoor en hij was repetitor van de strijkers. Marian was katholiek opgevoed, maar omdat Moshé graag een joods gezin wilde, is ze toegetreden tot de liberale joodse gemeente.

Ze kregen drie zonen en inmiddels zijn er vier kleinkinderen, waarvoor Moshé een zeer liefhebbende opa was.

Moshé was een veelzijdig mens en een levensgenieter. Hij hield enorm van goed eten met een mooi glas wijn erbij. Moshé en Marian waren zeer gastvrij en verwenden hun gasten graag met lekkere hapjes.

Bridge was hun beider hobby en ze gingen samen op bridgevakantie naar Portugal en Israël. Ze reisden ook enkele keren naar Brazilië, waar een van de zonen toen met zijn gezin woonde.

Anderhalf jaar geleden bleek dat Moshé ernstig ziek was. Na vele behandelingen leek het weer goed te gaan, maar in december werd duidelijk dat genezing niet meer mogelijk was. Moshé wordt maandag begraven op begraafplaats Gan Hasjalom.

Christina Bosboom

Meer over Moshé in dit interview met  Marian Lewkowitz-de Munck dat de Nuk in 2020 publiceerde.

Redactie

3 reacties

Reageren
  1. Een geweldig sympathieke Utrechter is vrijdag jl. gestorven!
    Op 27 oktober 2022 terecht een koninklijke onderscheiding ontvangen!
    We zullen Moshé missen.

  2. Dat was schrikken om te moeten lezen dat een collega-beiaardier is heengegaan. Tijdens zijn leven was Moshé beiaardier van Nieuwegein en ook violist. Voor beiaard heeft hij vele bewerkingen en eigen composities achtergelaten. Op die manier leeft hij voort in de beiaardwereld. Aan allen die Moshé dierbaar waren oprecht gecondoleerd en veel sterkte met het dragen van dit verlies.

    André Kukolja, beiaardier van Spakenburg en Zeist.

  3. Het is met groot verdriet, dat wij het overlijden van Moshé Lewkowitz vernemen. Wij leerden Moshé kennen op grond van ons lidmaatschap van de LJG Utrecht vanaf 2000 t/m 2007. Oprecht gecondoleerd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *