Het college van regenten van de Fundatie van de Vrijvrouwe van Renswoude Utrecht heeft besloten het monumentale pand aan de Agnietenstraat in Utrecht, dat sinds de oprichting in 1762 in eigen beheer is geweest, te verkopen. Het gebouw, een rijksmonument met een rijke historie, en de bijbehorende geregistreerde collectie worden verkocht om de financiële toekomst van het fonds te waarborgen en de missie – het verstrekken van beurzen aan minderbedeelde studenten – voort te zetten.
Het pand werd oorspronkelijk gebouwd om ‘schrandere wezen’ uit het naastgelegen Stadsambachtskinderhuis (nu het Centraal Museum) interne opleiding en huisvesting te bieden. Deze functie, geheel in lijn met het testament van Vrijvrouwe Maria Duyst van Voorhout, is in de vorige eeuw gewijzigd naar het verstrekken van beurzen aan studenten in het MBO (creatieve vakscholen), HBO en WO die woonachtig of studerend zijn in Utrecht.
Voor het college van regenten is dit een emotionele stap, gezien de historische band met het pand dat meer dan 250 jaar in eigendom is gebleven. Toch weegt de verantwoordelijkheid om de erfenis van Vrijvrouwe Maria Duyst levend te houden zwaarder. De opbrengst van de verkoop zal volledig worden ingezet om het vermogen waaruit de beurzen worden verstrekt te versterken, zodat talentvolle studenten die financiële ondersteuning nodig hebben ook in de toekomst geholpen kunnen worden.
De verkoop zal met grote zorgvuldigheid worden uitgevoerd. Het volledige geregistreerde ensemble – het gebouw, de collectie en het interieur – wordt als geheel verkocht. Als rijksmonument geniet het pand wettelijke bescherming. Bij de verkoop wordt niet alleen gelet op een goede prijs, maar ook op het behoud van het pand en een passende nieuwe bestemming.
De openbare verkoop start begin 2025. Met de opbrengst en de daaruit voortvloeiende rendementen hoopt het college van regenten de missie van de Fundatie van Renswoude voor toekomstige generaties veilig te stellen.
Vorig jaar maakte De Nuk een reportage over het monumentale pand. Die is hieronder te zien.
Ik ken het pand goed.Hoop dat het in goede handen blijft.
Ik heb hier gewoond. Op de bovenste etage. Samen met vrouw en zoon, een aantal studentes en natuurlijk de chatelaine.
Wat een pand. Wat een historie. Net zo Utrechts als de Domtoren.
In het prachtige fotoboek van Nico Jesse ‘Utrecht 1942’ staat op pagina 61 de onroerende foto van (citaat) 61. Drie Joodse meisjes bij de Fundatie van Renswoude in de Agnietenstraat.
Volgens een handgeschreven bijschrift op een door Jesse gemaakte afdruk zou het gaan ‘drie joodse weesjes’ Na een oproep…. werden de (blonde) meisjes herkend als de tweelingzusjes Hadassa en Sophia Wijzenbeek evenals hun ouders en hun broer Philip zouden Haddie en Fietje de oorlog niet overleven. (een van de meisjes blijkt nog te leven)
Bij deze foto denk ik altijd ‘Het hadden zomaar mijn kleindochters kunnen zijn’
Ik hoop werkelijk dat er een eerlijke partij zal komen om het prachtige gebouw te kopen zodat het blijft wat het is.
Misschien een publieke stichting in het leven roepen voor het publieke behoud?
Dat was even schrikken toen ik het bericht las dat de Fundatie verkocht gaat worden. Ik heb daar met mijn ouders gewoond..van 1956 tot 1982 Mijn vader was directeur van het naastgelegen stadsambachtskinderhuis. De bovenverdieping hebben wij verbouwd en toen met mijn man daar gewoond. Onze twee kinderen zijn er geboren in 1966 en 1968. Ik zou het graag nog en keertje zien.