Een bijzonder monumentaal hek in Utrecht West roest steeds verder weg, omdat niemand de verantwoordelijkheid voor onderhoud op zich wil nemen. Het hek staat bij de Muntsluisjes tussen café Kanaalzicht en de oude Cereolfabriek in Oog in Al en verkeert inmiddels in erbarmelijke staat.
Rijkswaterstaat laat het bijzondere hek uit 1904 bij de Muntsluis nog steeds wegrotten. Reeds zes jaar geleden werd beloofd dat het toen al slecht onderhouden hek opgeknapt zou worden, maar in de tussentijd is niks gebeurd en het lijkt erop dat de komende tijd er ook niks gaat gebeuren.
Het vervallen hek is omwonenden al jaren een doorn in het oog, daarom werd al eerder aan de bel getrokken bij Rijkswaterstaat, de laatste keer was in maart 2023. Maar al veel eerder maakte men zich zorgen. “Ze doen niks. Het is niet om aan te zien”, aldus een omwonende.
In 2018 was het excuus dat de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed eerst wilde kijken naar hoe de poten van het hek zijn vastgemaakt in het steen van de sluis. Drie jaar geleden was het excuus dat naar geschikte verf werd gezocht. Ook zou de renovatie minstens een miljoen euro kosten als aan alle milieu-eisen zou worden voldoen, omdat grote delen lood bevatten. Volgens een woordvoerder van Rijkswaterstaat is anno 2023 het probleem dat er niet genoeg personeel is. “Dit heeft voor ons een lagere prioriteit qua onderhoud en beheer dan grote onderhoudsklussen. Dat heeft te maken met personeelstekorten en budgetverdeling. Op dit moment is er geen planning om het hek te gaan onderhouden.”
Roestvlekken
Het hek valt inmiddels van ellende uit elkaar. Grote stukken zijn weggeroest en het is eigenlijk een wonder dat het nog overeind staat. Waar ooit het hek groen was, zijn nu grote bruine roestvlekken. De brug bij de sluisjes is in eigendom van de gemeente Utrecht. Opvallend genoeg kon het hekwerk hier, hetzelfde als verderop, wel geverfd worden. Hier staat het hekwerk er piekfijn bij.
“Wij hebben in 2021 wel het beheer en onderhoud van de landtongen van Rijkswaterstaat overgenomen, maar de beheergrens ligt op de nieuwe hekken. Het oude hek is inderdaad nog van Rijkswaterstaat.”
De gemeente gaf vorig jaar aan dat zij richting RWS hadden aangegeven dat Utrecht van hen verwacht dat ze regulier onderhoud nakomen. “Dat geldt dus ook voor het schilderen van het hek, maar dat is aan RWS om het te doen.” Rijkswaterstaat doet niks, de gemeente wil niks doen en zo roest het hek verder weg.
Gewoon samenwerken ! Dit is toch te erg om een monument zo te laten verwaarlozen omdat het op een beheergrens staat en niemand hierdoor zijn verantwoording neemt. Kunnen de twee partijen niet gewoon samen werken ? Er is vast wel een smid in het land die dit hek weer maken kan ? In Buurmalsen zit de beroemde smederij Rombout, die heeft wel voor hetere vuren gestaan en zou deze klus heel goed kunnen klaren. Zij restaureren tot ver over de grenzen, dus ook in Utrecht neem ik aan.
Beide partijen wachten weer af totdat er een ongeluk gebeurd doordat fietser, wandelaar of wie dan ook tegen het hekwerk leunt en in het water terecht komt. Door weg te kijken of van je af te schuiven los je geen problemen op. Gemeente en RSW kunnen ook de kosten delen.