Opmekelijk

Met Ton aan de wandel: de nieuwe gevel van de Bieb

Het was onderwerp van veel discussie en nu is het dan echt bevestigd boven de ingang van de Bieb op de Neude: het werk van kunstenaar Maarten Baas. Ton maakte deze foto en laat het oordeel aan anderen over.

Ton van Rooijen

“Ik kan maar niet genoeg krijgen van deze stad.” Ton van Rooijen is sinds vier jaar weer terug in de stad waar hij is geboren en opgroeide. Zijn wieg stond in de Zaagstraat, zijn wilde jaren beleefde hij in het legendarische café De Tregter, zijn geld verdiende hij in de bouw. Nadat hij was afgekeurd kon hij een WAO-uitkering krijgen. Maar Van Rooijen had geen zin om zijn hand op te houden en ging zich omscholen. Hij wilde aan de slag in het maatschappelijk werk maar beschikte niet over de benodigde papieren. Dat hield hem niet tegen. Hij volgde diverse opleidingen en ging uiteindelijk aan de slag bij de afdeling Sociale Zaken (GSD) Zoetermeer.

Na zijn pensionering verruilde hij Zoetermeer voor zijn geliefde Utrecht. Dagelijks loopt hij door de stad, verbaast zich over de veranderde stad en legt vast wat hem opvalt. In 'Ton aan de wandel' plaatst De Nuk regelmatig foto’s van Ton van Rooijen.

10 reacties

Reageren
 1. Ik hou wel van dingen die een beetje schuren, maar dit is gewoon absolute wansmaak.
  Maak dingen toch niet zo verschrikkelijk lelijk.
  Is de Dom binnenkort ook aan de beurt ?

 2. Hier wordt een prachtig monument verneukt. Je moet wel een enorme hekel aan de stad hebben om dit hier te plaatsen.

 3. Het zou leuk zijn geweest wanneer de maker de gemeentelijke bestuurders op deze manier eens goed te grazen wilde nemen, maar dit is toch allemaal door de gemeente zelf geïnitieerd/ georganiseerd? Tja dan blijft er van enig provocerend opstandig anarchisme weinig over. Ik zelf durfde als kind al nauwelijks dat gebouw in.

 4. Als kunstliefhebber vindt ik dat dit absoluut niet op de gevel van dit mooie gebouw past.
  Het stadskantoor bij Utrecht CS is er meer geschikt voor…

 5. Volgens eigen zegge is de ‘maker’ een designer (en dus geen kunstenaar). Dit maakt de discussie dus een stuk simpeler en mag je er wat van vinden. Schande gemeente!

 6. Als kunstliefhebber vind ik dat dit fantastisch goed op de gevel van dit mooie gebouw past.
  Het plein fleurt er van op!

 7. Als deze stationaire praalwagen om te lachen is, zou bovenop dit nijvere knutselwerk een Bibliotheek Neude op schaal de grap wel compleet maken.

 8. Beste Rob H., ik geloof niet dat het de bedoeling was om op deze manier het plein op te vrolijken. En als kunstliefhebber weet je best dat dit geen kunst (hooguit toegepaste kunst of “design”) is.
  Overigens vind ik het als design-liefhebber een ongepast ding. Het plein wordt er nog schrijnender lelijk van.

 9. Carnaval wordt juist goed gevierd in het Brabantse. Daar kan een Utrechtse bieb niet tegenop!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *