Dubbele signalen

Maarten Koning (D66) over openstelling terrassen: “Focus op 1 april”

"Dubbele signalen"


De frustratie bij de horeca wordt met de dag groter. Al maanden zijn de ondernemingen gedwongen dicht en na de persconferentie van het duo Rutte/De Jonge van dinsdagavond werd duidelijk dat dit nog wel even zo blijft. Toch wordt de druk om de terrassen snel te openen steeds groter.

In de Tweede Kamer werd gesproken over “het behoedzaam openen van de terrassen” en ook een aantal burgemeesters pleit daarvoor. Want, zo is de gedachte, is het niet veiliger om mensen op een gecontroleerde manier op een terras te laten zitten dan ongecontroleerd in een groepje te laten rondhangen.

De beelden van Het Wed van afgelopen zaterdag lijken die gedachte te bevestigen. Tot grote ergernis van horecaondernemers vond er voor hun deuren urenlang een samenscholing plaats waarbij ongestoord drank werd genuttigd. Onverantwoord was hun oordeel.

Maarten de Koning (D66)

Maarten Koning, als raadslid van D66 het afgelopen jaar sterk betrokken bij de Utrechtse horeca, begrijpt dat beelden van drinkende mensen op het Wed moeilijk te verteren zijn voor de ondernemers aldaar.

“Dat beeld geeft dubbele signalen af. Drinken op straat is verboden, maar of het vanuit veiligheid nodig is om in te grijpen in de groepsvorming is aan de burgemeester. Zij heeft de meest actuele informatie over de gezondheidsontwikkeling in de stad. Met al die camera’s in de stad is dit natuurlijk opgemerkt, maar ik ken de afweging niet. D66 houdt van gezelligheid in de stad, maar alleen op een verantwoorde manier.”

Er zijn burgemeesters die terrassen open willen. Een goed idee?

“Dat mogen ze wel willen, maar we moeten in deze gewoon het kabinetsbeleid volgen. Als ik zie welke versoepelingen er zijn aangekondigd zit dat er niet in. Als gemeente kan je niet je eigen beleid voeren.”

Hoe nu verder?

“Bijna dagelijks heb ik contact met horecaondernemers en natuurlijk willen zij niets liever dan open. Vanaf 1 april zullen de terrasvergunningen weer beschikbaar zijn – met ook dit jaar weer extra grote, ‘corona-proof’ terrassen waar gasten ook de anderhalve meter tussen de stoelen kunnen houden. Ik heb me daar namens D66 steeds voor ingezet in de gemeenteraad. Tegelijkertijd moeten we heel reëel zijn: corona is niet weg en de besmettingen stijgen weer volgens de meest recente cijfers. Laten we ons op 1 april focussen. Maar ook die datum doe ik met een slag op de arm. Want niemand weet hoe het beeld er dan uitziet.” 

Auteur Redactie
Auteur

Redactie

Laat uw reactie achter

Reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *