Partnerbijdrage

Kunstkalender van Utrechtse bodem

De afbeelding is van Naomi van Kuijk. Foto Studio Airport.

Wat doe je als er geen borrels, filmavonden of andere activiteiten georganiseerd kunnen worden? Dan maak je een kunstkalender! Creatieve broedplaats Hooghiemstra maakte in 2021 samen met twaalf huurders een verjaardagskalender, met elke maand het werk van een andere maker. Van animatoren tot schrijvers en illustratoren tot kunstschilders.

Door de diversiteit aan disciplines van de makers, is elke maand totaal anders. Je ziet een animatie van Job, Joris en Marieke in januari en een gedicht van Ronald Giphart in februari. Ook de schilderkunsten van Anne Meijer en Roxy van Bemmel kregen een plek in de kalender, en illustraties van o.a. HKU Alumni Lotte Dijkstra, Daan Lucas en Naomi van Kuijk. Het ontwerp van de kalender, en de maand augustus, zijn te danken aan de Utrechtse ontwerpstudio Studio Airport. 

Kunst staat centraal
Het ontwerp van de kalender is zo gemaakt dat het werk van de makers centraal staat. Het is namelijk geprint op transparant papier welke over de kalendermaand heen valt. De maand, data en degene die jarig zijn zie je door het transparante papier heen. Zo krijgt het werk van de verschillende makers de hoofdrol op dit hangende podium.

Creatieve samenwerking
De verjaardagskalender werd in eerste instantie bedacht als kerstcadeau voor alle huurders van Hooghiemstra. Gezien het ontbreken van een kerstborrel, was er tijd en budget over. En het is weer eens wat anders dan chocola. Daarbij was het een leuke extra klus voor de betrokken huurders, in een jaar dat voor sommigen toch wat rustiger was. De samenwerking tussen de twaalf huurders was ook een mooie gelegenheid om elkaar beter te leren kennen, nu er geen borrels zijn.

Interesse?
Voor iedereen die interesse heeft in de kalender, loop even langs bij Hooghiemstra naast het Griftpark. Er is een beperkte oplage, dus wees er snel bij. De kalender kost 10 euro.

Auteur Redactie
Auteur

Redactie

Laat uw reactie achter

Reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *