Finale in de bieb

Kennis over de stad en het Utrechtse saamhorige gevoel gingen samen in finale De Groate Utreg Kwis

  • Door Redactie
  • |
  • 6 november 2022
  • |
  • 2 reacties

De deelnemers, ook die aan de voorrondes, waren zonder uitzondering blije stadgenoten (foto: Rob van Lingen)

Ze droegen namen als De Dakhaozen, Gladiolen, Achtelijke Gladiolen, Domtorentjes, Ho-Ho en -de allermooiste- Adrianus VI. Tien teams streden zaterdag in Bibliotheek Neude in de finale van De Groate Utreg Kwis. De Kwis, die de afgelopen zes weken drie voorrondes kende, werd georganiseerd in het Kader van 900 jaar Utrecht. 

De drijvende krachten achter de organisatie, Ton van den Berg (nieuws030 en café Willem Slok) en oud-politieman Peter Gieling, toonden zich na afloop tevreden. Gezelligheid, kennis over de stad en het Utrechtse saamhorige gevoel gingen in deze heerlijke kwis samen. De deelnemers, ook die aan de voorrondes, waren zonder uitzondering blije stadgenoten. Het blijst waren de leden van team De Bierkaai dat de finale winnend afsloot. Johan Le Fèvre en vader en dochter Rob en Lynn van Rijnsoever waren de drie leden van het winnende team. Terwijl de meeste andere teams uit vijf leden bestonden. Een mooie prestatie. 

Vlnr: Koos Marsman, wethouder Eva Oosters, team Bierkaai met Johan Lefreve, Robert en Lynn van Rijnsoever en daarnaast organisator Peter Gieling. (Foto: Rob van Lingen)

RTV Utrecht zond de finale rechtstreeks uit. Wethouder Eva Oosters reikte de trofee aan het winnende team Bierkaai uit. Die trofee bestaat uit een uit Paleis Lofen afkomstige baksteencollage in de vorm van een U.    

Kwismaster Koos Marsman praatte zowel voorrondes als finale soepel en in plat Utregs aan elkaar. Marsman, een creatie van Ton van den Berg, heeft de uitstraling alsof ie al zijn hele leven presenteert: veel humor. En dat hij zo nu en dan van het plat Utregs afweek om dichtbij Algemeen Beschaafd Nederlands uit te komen, nam geen deelnemer hem kwalijk. 

Een van de verrassende vragen in de finaleronde was die over wanneer het eerste Italiaans ijs werd verkocht in Utrecht. Dat bleek al ten tijde van het tekenen van de Vrede van Utrecht in 1713 geweest te zijn. Rijksarchivaris en juryvoorzitter Kaj van Vliet vertelde zijn publiek dat Cafe Italien, op de hoek van Keistraat en Achter Sint Pieter, toen al ijs verkocht. Het verhaal is na te lezen in het boek Gekomen Om Te Blijven, dat eerder dit jaar uitkwam. 

Frans van Seumeren krijgt instructies van Ton van den Berg (foto: Rob van Lingen)

De organisatie van de kwis is tevreden over het succes en het Utrechtse stadsgevoel dat door de vragen werd opgeroepen. In totaal deden 300 stadgenoten mee. Begin dit jaar lag de ambitie van de organisatie hoger, op 900. Dat werd niet gehaald. Maar het mocht de pret van samen kwissen en spelenderwijs veel over je eigen stad te weten komen niet drukken. Honderd vrijwilligers maakten de kwis mogelijk. De drie voorrondes werden op zes plaatsen in de stad, van Leidsche Rijn tot Overvecht en Oost gespeeld.  

Wie alle vragen uit voorronden en finale wil nalezen kan hier terecht.

Auteur Redactie
Auteur

Redactie

Laat uw reactie achter

Reactie

1 reactie

  • Uterechse Tjies schreef:

    spekbukkempies , draadjiesvleesch (op z’n duits de sch) , kroketjies , frikandellegies (wordt gies) , patatjies , frietjes, saucijsies, toffies, bakkie(s) koffies, sneegie(s) broodjie, poepies, enz.. zo spreek je Uterechs (zachte g in wijk c en omstreken) De harde G kwam pas na 1950 toen er een paar duizend man uit amsterdam in zuilen/utrecht kwamen wonen ivm werkspoor. Daarvoor hadden utrechters áltijd een zachte G en ……. wat het niet orgel maar oi-e-gol oigel dus. droaioiegel is het dus in het Utrechts 😛

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *