Huiskamer van de stad

Jos Stelling over zijn Filmtheater Slachtstraat: “Het voelt als thuiskomen”

Jos Stelling begint aan zijn derde filmtheater. Slachtstraat is de naam en het komt op de plek waar jarenlang ’t Hoogt was gevestigd. Waarom doet Stelling (bijna 75) dit?  Hoe gaat het er uit zien? En wat was zijn band met ’t Hoogt. Jeroen Wielaert vroeg het in een interview dat verleden, heden en toekomst behandelt. Stelling:”Ik ben niet relevant, het gaat om de stad.”

Redactie

18 reacties

Reageren
 1. Hallo Jos. Wat fijn dat jij in het Hoogt komt. Veel herinneringen daar. Ben benieuwd hoe het er uit gaat zien, succes.

 2. Welkom thuis Jos. Goed interview Jeroen. Het enige puntje…. die naam, Slachtstraat. Jos maakt zelf al de verspreking waarvan ik bang ben dat de volksmond hem gaat overnemen. Op dat moment zag ik Jos denken…
  Doen Jos!

 3. Leuke associatie met Slachthuis nr. vijf, (Slaughterhouse-Five van Kurt Vonnegut) wereldliteratuur. Dan heb je nog het belangrijke Antwerpse culturele centrum “De Vleeshal” (er zijn meerdere vleeshallen en slachthuizen met een culturele bestemming) en natuurlijk het befaamde Molenstraat theater in Wageningen.
  Het is al 4 eeuwen de slachtstraat. Weet je wat pas echt een maffe naam is? …..Het Louis Hartlooper Complex. Als Filmtheater de Slachtstraat 1 maand open is, weet je niet beter. Wedden?

 4. Goed interview en een fijn filmpje. Mooi gemaakt.
  Vind het grappig dat het oude filmhuis naar de ene straat is genoemd en nu de nieuwe naar de andere.

 5. Gefeliciteerd Jos, Utrecht kan trots op je zijn
  Als er iemand hier thuis hoort
  ben jij het wel

 6. Nico.
  zaal 2 en 3 komen terug maar op een andere plek. Eind maart komen we wellicht met wat schetsen.

 7. Super!! Wat Jos Stelling neerzet is elke keer een waardevolle toevoeging aan de stad! Blij mee!

 8. Beste Jos. Ik herkende zo jouw opmerking dat je het afgelopen jaar met lede ogen naar het gestripte pand keek. Na het sluiten van het Hoogt heb ik nog vaak voor de ramen staan kijken, mijmerend over de mooie momenten die ik in film en bar heb gehad. Meer dan 10 jaar geleden stond de tent bijvoorbeeld nog bomvol als Heleen Schuttevaer een jazz middag gaf. Inderdaad een soort Utrechtse huiskamer. Ik heb in mijn vriendenkring vaak uitgesproken dat ik hoopte dat iemand weer nieuw film leven zou blazen in deze unieke plek. Bedankt dat je dat gaat doen. Ik ben sinds enkele weken uit de stad verhuisd maar blijf me met Utrecht verbonden voelen juist door zulke initiatieven en zulke unieke plekken. Hoewel met wat meer moeite blijf ik met alle plezier Springhaver, LHC en straks de Slachtstraat bezoeken. Ik kijk uit naar de tekeningen en verdere plannen!

 9. Fantastisch dat je dit doet, het lijkt zonder subsidie? 😉
  Kun je misschien in de tekeningen ook gelijk iets doen aan toegankelijkheid van zaal 1?

 10. Eindelijk kan ik dan ook eens een positieve reactie geven op het aktuele nieuws.
  Allereerst wil ik de NUK hierbij bedanken voor dit geweldige intervieuw waarbij er iemand aan het woord is die Utrecht een warm hart toe draagt waarbij ik hem goed genoeg kent om te begrijpen dat Jos Stelling hierbij geen enkel eigenbelang o.i.d. kent.
  Daarbij hoop ik dat dit soort vakbroeders een grotere stem gaan krijgen wanneer we het over onze Cultuur hebben.
  Klasse kerel en ik ben er trots op dat we hem in ons midden hebben.

  W.H. de Groen.

 11. Achteromkijkend is het toch te treurig voor woorden dat ‘HOOGT DIRECTEUR Rianne Brouwers -met behulp van 4 ton subsidie per jaar – er totaal niks van wist te bakken. Maar gelukkig mag Jos Stelling voordoen dat er ongesubsidieerd met kunst een bescheiden boterham te verdienen is & heeft Rianne Brouwers van haar Groen Linkse partijgenoten nu 3,5 miljoen gekregen om over de balk te mogen smijten. Het schaamteloos fêteren van partijgenoten uit de gemeentekas is in mijn optiek een vorm van frauduleus handelen. Maar in de optiek van de Gemeenteraad is het natuurlijk kunstbeleid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *