Samenwerking Stelling en UMF

Jos Stelling komt op oude plek van ’t Hoogt met nieuw filmtheater Slachtstraat

Het had niets triomfantelijks maar het was natuurlijk wel een mooi moment  voor Jos Stelling. Vanmiddag onthulde hij samen met Suzan te Brake, directeur van het Utrechts Monumenten Fonds, de plannen voor een nieuwe filmtheater in de binnenstad. Locatie: De Slachtstraat, het pand waar jarenlang filmtheater ’t Hoogt was gevestigd.

Stelling, die eigenaar is van Het Louis Hartlooper Complex en Springhaver Filmtheater, heeft de laatste jaren zijn zorgen geuit over de teloorgang van ’t Hoogt. Zijn initiatief om tot een samenwerking te komen met het zieltogende theater leidde tot niets. Inmiddels staat het pand aan De Slachtstraat al weer geruime tijd leeg. ’t Hoogt had de huur opgezegd in de verwachting onderdeel te worden van Bieb+++ aan het Smakkelaarsveld. Dit project werd door de gemeenteraad afgewezen. Nu heeft ’t Hoogt haar pijlen gericht op de door de gemeente met 3,5 miljoen gesubsidieerde Machinerie aan de Cartesiusweg.

Het Utrechts monumentenfonds had als eigenaar na het vertrek van ‘t Hoogt het plan om het pand in de verkoop te doen maar zag daar na langdurig gesteggel met de gemeente over de erfpacht van af. In oktober vorig jaar liet het fonds weten op zoek te gaan naar andere mogelijkheden.

“We moeten door. We kunnen het ons niet veroorloven om dit unieke rijksmonument dat zo mooi in de stad gelegen is, lang leeg te laten staan. Hierin hebben we een gezamenlijke opgave met de gemeente, die zich ook inzet voor het erfgoed in de stad. We hopen met de gemeente snel tot resultaat te komen, maar zijn niet gevangen in één plan.”

Voor dat nieuwe plan kwamen ze uit bij Jos Stelling, die een filmtheater op deze plek ziet als een enorme aanwinst voor de binnenstad.  Het fonds, sterk betrokken bij de historische waarde van de stad, sloot zich daarbij aan. Vanuit een gezamenlijke doelstelling die vooral word gekenmerkt door liefde van de stad vonden de twee partijen elkaar snel. Stelling over de gesprekken: “We hadden een gezamenlijk doel. Het ging niemand om geld maar om de stad. Er waren geen dubbele agenda’s en dat maakt zo’n traject zoveel prettiger. UMF is geen pandjesbaas en ik geen filmboer. We zullen nog genoeg moeten onderzoeken maar ik ben erg optimistisch.”

Het nieuwe filmtheater krijgt als naam De Slachtstraat. Er komen drie zalen voor films, festivals, cursussen en schoolvoorstellingen. Na een ingrijpende verbouwing van  hoopt De Slachtstraat in de loop van volgend jaar de deuren te openen. Morgen op De Nuk een uitgebreid interview van Jeroen Wielaert met Stelling over zijn plannen.

Onder grote belangstelling werd de naam vanmiddag onthuld

 

 

Redactie

6 reacties

Reageren
  1. Zou Stelling al een bosje bloemen van de gemeente hebben gekregen? Of moet hij eerst subsidie voor zijn nieuwe project aanvragen? Zet hem op Jos. De stad wordt weer een stukje leuker.

  2. Ik vind het een geweldig ontwikkeling. Heb allang gehoopt dat het pand uiteindelijk in de bekwame handen van Stelling zou komen. Maar…. “De Slachtstraat”??? Waarom moet het per se vernoemd worden naar de straat? Onorigineel en on-lekkerbekkend. “Wat draait er in de Slachtstraat?” – je mond blijft erop vastlopen. Kom op, Jos – you can do better! Geef het filmhuis haar eigen identiteit.

  3. Paul van dam architect 1971/. 1972
    Heb een bouwtekening Hoogt uit de slachtstraat
    Is er interesse naar?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *