TivoliVredenburg

Jazzlegende Carla Bley (82) komt naar TivoliVredenburg

Saxofonist Andy Sheppard, Carla Bley en Steve Swallow

Eigenlijk was het bedoeling om jazzpianist Carla Bley (82 jaar) te boeken voor het Transition Festival, maar dat lukte niet. Haar muziek is wel te horen tijdens het festival. En aan het eind van het jaar komt ze alsnog met haar trio naar TivoliVredenburg.

“Ze heeft een enorme staat van dienst”, vertelt Brent Oostrum van TivoliVredenburg. “Ze heeft onder andere gecomponeerd voor bassist Jaco Pastorius en samengewerkt met Pink Floyd-drummer Nick Mason.” De laatste jaren staat ze ook als uitvoerend artiest vaker in de spotlight. “Haar ex-man Paul Bley trad vaak naar voren als uitvoerder van de werken. Hij is ook degene die haar aangespoord heeft om haar talent voor componeren te benutten.”

Het was in eerste instantie de wens dat Bley met haar trio op Transition Festival zou optreden. Omdat ze er zelf niet bij kan zijn, wordt haar werk nu door anderen uitgevoerd. “We hebben een compositieopdracht uitgezet bij de Utrecht Jazz Archipel”, zegt Oostrum. De negen muzikanten hebben nieuwe interpretaties van haar werk gemaakt. Onder andere van de jazzklassieker Ida Lupino, de ballad Utviklingssang en de compositie Battleship. “Haar muziek is op die manier toch te horen op het festival. Het is dus eigenlijk een opmaat naar het concert in oktober.”

Op Transition Festival wordt niet alleen muziek van Bley gespeeld. Ook worden labelgenoten van haar in het zonnetje gezet omdat het Duitse ECM Records 50 jaar geleden werd opgericht. Tevens staat er voor het eind van het jaar een serie concerten geprogrammeerd met artiesten die hun werk via ECM Records uitbrengen.

Als Bley zelf komt spelen in de Cloud Nine zaal doet ze dat samen met Andy Sheppard op saxofoons en Steve Swallow, haar huidige partner, op bas. “Dat zijn ook twee behoorlijke legendes in de jazzwereld. Je kan het gerust een allstar bezetting kunnen noemen. In die formatie treedt ze al zo’n 20 jaar op”, vertelt Oostrum. “Daarvoor speelde ze in wisselende bezettingen. En in het verleden voerde Paul Bley haar composities veel uit.”

Het concert van Carla Bley Trios vindt plaats op woensdag 16 oktober. Transition Festival met onder andere Utrecht Jazz Archipel is op zaterdag 6 april. Beide evenementen vinden plaats in TivoliVredenburg.

Logo De Nuk
Auteur

Bas Koppe

Laat uw reactie achter

Reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *