Betaalbaar wonen in Utrecht-stad?

Ime timmert op Lepelenburg boomhut tegen de Wooncrisis

Lepelenburg in de avondzon. Ime Dekker in zijn boomhut

Vrijdagochtend om 11 uur was het voor Ime Dekker (28) genoeg. Hij begon op het Lepelenburg, vlakbij de muziektent, te timmeren aan een boomhut. Het moest een protest worden tegen de extreme hoge huur- en koopprijzen in de stad. De Wooncrisis zoals dat heet.  

Voor 370 euro schafte hij bouwmateriaal aan. Wat vrienden en spelende kinderen in het Lepelenburgpark hielpen hem bij zagen, timmeren en tentje ophijsen. Om 3 uur waren bouwactiviteit en boomhut klaar. 

Waarom deze boomhut midden in de stad? 

‘Aandacht voor de moderne woningnood vraag ik. Dit is echt geen actie om de gemeente sarren. En waarom een boomhut? Omdat het dicht bij de natuur staat. Persoonlijk vind ik de focus tegenwoordig te veel op de economie liggen. En als de gemeente niet wil dat ik in de boomhut blijf slapen, zal ik me aan hun verbod houden.’ 

Ime ging zoals velen op zoek naar een woonplekje. Wat ook bij hem maar niet lukte. Want de gevraagde huurprijzen van de woonruimte gingen Ime’s budget ver te boven. Zo woont hij na meer vijf maanden nog steeds bij verschillende vrienden en verblijft hij in noodsituaties bij zijn ouders, die in Leiden wonen. 

Zonneweideliggers op het Lepelenburg tonen deze vrijdagmiddag hun sympathie. Ime krijgt drankjes en hapjes aangeboden. Ook als de zon onder gaat, knopen passanten een praatje met de jonge boomhutbewoner aan. Ze vragen hem naar het waarom. En bevestigen dat de wooncrisis niemand koud laat. 

Onder de boomhut heeft Ime een spandoek hangen. ‘Betaalbaar wonen in Utrecht-stad?’, luidt de tekst. Hij mocht het spandoek lenen van de groep die een petitie uitschreef over de toekomst van de stad Utrecht. Want dat het met de betaalbaarheid van een leuke stad als Utrecht niet goed, staat vast. Vindt de groep rond referendum-initiatiefnemers Anna Zanger en Jan Korff de Gidts. Ime deelt hun kritiek op het stadsbestuur. 

Hij zegt: ‘Het gaat in de Wooncrisis hier over grondprijzen en over geld. Daar wil ik de aandacht op vestigen. En met die verhalen over de stikstofcrisis leiden ze ons alleen maar af. Daar trap ik niet in.’ 

Een paar jonge meiden brengen Ime een biertje. Uit waardering en respect.

Jonge meiden brengen een biertje. Uit respect

Laat uw reactie achter

Reactie

3 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *