De eerste pioniers in het Werkspoorkwartier

Huur van Utrechtse Vlampijpateliers opgezegd; huurders vinden dat ze opnieuw in de kou staan

  • Door Redactie
  • |
  • 30 november 2023
  • |
  • 5 reacties

De Vlampijpateliers (foto; Manja Hoedeman)

Het was op 19 november 2021 dat de huurders van de Vlampijpateliers hun sleutels terugkregen en weer aan het werk konden. Het pand was toen om veiligheidsredenen een week gesloten. Opluchting bij de huurders, ze konden weer aan het werk. Duidelijk was wel dat de Vlampijpateliers dringend aan renovatie toe waren. Wethouder Eerenberg liet aan  de raad weten “dat in 2022 de business case klaar zal zijn en de renovatie in 2023 gerealiseerd moet zijn.” Die datum is niet gehaald. Per vandaag is door verhuurder De Plaatsmaker de huur opgezegd. In 2025 moet de renovatie van start gaan. De huurders vinden dat ze opnieuw in de kou staan.

De Vlampijpateliers bieden onderdak aan 75 kunstenaars en makers. Onder hen Joyce Overheul, ontwerpster van het standbeeld voor Truus van Lier en Annet  Schaap, schrijfster van het inmiddels wereldberoemde kinderboek ‘Lampje’) als jong  talent als Elma Cavcic en Noah Ahrends. De kunstenaars maken zich zorgen over hun toekomst. Want waar vind je een nieuwe werkplek?

“De gemeente Utrecht wil het pand nu grondig  gaan verbouwen. Maar daarmee komen betaalbare werkruimten voor de huidige  beeldend kunstenaars op het spel te staan” stellen zij,. “Ondanks toezeggingen al deze jaren zijn  zij niet meer zeker van terugkeer in hun eigen ateliers. En al helemaal niet meer dat  het betaalbaar blijft. Er is in Utrecht een groot tekort aan werkruimte voor beeldend  kunstenaars. De Vlampijpateliers zijn het grootste atelierpand in Utrecht en vervullen  daarmee een belangrijke rol. Meer dan vijfenzeventig kunstenaars en makers staan  nu letterlijk in de kou en moeten nu vervroegd eind februari het pand uit.”

Kunstenaar en woordvoerder Lou Vos is perplex: “In 2009 kregen we plotseling te horen dat we weg moesten vanwege een afrit van de snelweg die er zou komen. Sindsdien heb ik samen met mijn collega’s hard gestreden voor behoud van het pand. Het pand ligt op een zichtlocatie van onze stad. Wij zijn de eerste pioniers in het Werkspoorkwartier.  In de gemeenteraad heb ik destijds mijn visie voorgelegd en gesproken over hoe het  pand, het voormalig hoofdkantoor van Werkspoor met een hoge cultuurhistorische  waarde, gelegen aan het spoor tussen Utrecht en Amsterdam, blikvanger aan het  spoor zou kunnen worden voor het hele gebied. Inmiddels is, na bijna 15 jaar het  hele gebied ontwikkeld tot de nu bruisende hotspot het Werkspoorkwartier, maar wij  staan als laatste in de rij met de nodige consequenties. Door gebrek aan visie en  daadkracht is er continu achter de feiten aan gelopen. In plaats van (tijdig) investeren  in dit gebouw is er geen nodig onderhoud meer gepleegd en is het nu zo  verwaarloosd dat er een grote verbouwing nodig is om het te behouden. De  gemeente is nu voornemens daar in 2025 mee te starten. Wij maken ons echter  ernstige zorgen: hoe lang gaat dit nog duren? Kunnen wij nog wel terugkeren ? Of  wordt het onbetaalbaar voor ons? Maar vooral: hoe moeten wij op zo’n korte termijn  onze ateliers verhuizen, en waar naartoe? En hoe en waar kunnen wij ons werk  voortzetten? Velen hebben nu opdrachten en exposities in de agenda staan voor het  komend nieuwe jaar. De Plaatsmaker biedt hier ondanks verschillende toezeggingen  over vervangende ruimte, geen steun aan ons.” gezien de harde opleverings-eisen na  jaren lekkages, kou, onzekerheid en vertrouwen houden. Wij willen er na al deze jaren graag op vertrouwen dat het goed komt. Ik nodig de gemeente, wethouders en De Plaatsmakers graag weer uit voor de inmiddels  bekende koffie en een rondleiding, nu het nog kan.”

Auteur Redactie
Auteur

Redactie

Laat uw reactie achter

Reactie

5 reacties

  • Roland Sohier schreef:

    OMG… en dan is WILDERS nog niet eens aan de macht… Axie!

  • Een huurder schreef:

    Echt in en in triest dit zeg!
    Treurig dat een verhuurder die notabene als missie en visie heeft het creëren van ruimte voor creatieve ondernemers, hun 75 huurders zo keihard laat vallen. Ook de rol van de gemeente Utrecht valt hierin ten zeerste te betreuren. Zonde dat er geen alternatieven worden geboden, ze het pand zo erg hebben laten verloederen en geen stuiver aan onderhoud hebben uitgegeven, en dat plotsklaps binnen slechts drie maanden iedereen op straat wordt gezet. Sommige mensen zitten er al 20 jaar, dit is hun leven. Sommige ateliers zijn kunstwerken an sich, die heb je niet even binnen drie maanden leeg én een nieuw atelier gevonden.

    Ik hoop dat zowel de gemeente Utrecht als de Plaatsmaker tot hun zinnen komen en snappen dat na al die jaren afscheid nemen van dit pand echt absoluut niet op deze manier kan.

  • Bea Noorman schreef:

    Alles van waarde is weerloos. Ook in Utrecht!

  • Jos Stelling schreef:

    Noem het “’t nieuwe Hoogt” en geef ze die 450.000,- Twee vliegen in één klap. Zo niet: waarom niet?

  • kees berger schreef:

    Als een woningbouwvereniging gaat renoveren (hele flat of huizenblok), dan wordt huurders toch ook een vervangende woning aangeboden. IK neem aan dat dit een wettelijke verplichting is. Geldt die alleen voor sociale huur en niet voor deze verhuurder?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *