Slow Food Youth Network Nederland

Honderdduizenden kilo’s aardappels te redden op Nationale Aardappelberg Dag in Utrecht

Consumenten bij de aardappelberg op de NDSM-werf in Amsterdam.

Op zaterdag 27 juni verschijnt er in Utrecht bij Vechtclub XL een aardappelberg. De schuren van Nederlandse telers liggen vol met honderdduizenden kilo’s restpartijen frietaardappels. De weggevallen vraag naar friet vanuit de horeca, festivals en export is een grote zorg voor veel boeren. Ze kunnen de aardappels niet kwijt, of de aardappels worden voor veel lagere waarde benut voor biogas of veevoer. De boer krijgt hierdoor een oneerlijke prijs én het resulteert in honderdduizenden kilo’s voedselverspilling. Slow Food Youth Network Nederland (SFYN) organiseert aanstaande zaterdag de Nationale Aardappelberg om dit probleem onder de aandacht te brenegn.

De aardappelberg in Utrecht is onderdeel van Nationale Aardappelberg Dag. Initiatiefnemers uit diverse plaatsen in Nederland, Slow Food Youth Network Nederland (SFYN) en Jur Jacobs willen dat voedsel weer op waarde geschat wordt. Om een statement te maken, werd op zaterdag 6 juni 20.000 kilo aardappels op de NSDM-werf in Amsterdam gestort. Binnen zes uur waren alle aardappels uitverkocht. Het succes van deze actie vroeg om een vervolg, en dat komt er: zaterdag 27 juni is omgedoopt tot Nationale Aardappelberg Dag. Consumenten kunnen via de app van Too Good To Go op twaalf locaties in Nederland aardappels komen scheppen, waar Utrecht er één van is.

Op zaterdag 27 juni kunnen Utrechters tussen 12:00 en 18:00 uur aardappels scheppen bij Vechtclub XL. In verband met de maatregelen omtrent corona dienen zij zich van te voren te registreren via de app van Too Goo To Go. Kijk voor meer informatie over deelname in het Facebook Event.

“Ook in de stad ben je onderdeel van het voedselsysteem”

“Vanuit een stad als Utrecht lijken dit soort problemen soms ver weg, omdat je er in het dagelijks leven niet door geraakt wordt. Maar ook in de stad ben je onderdeel van het voedselsysteem. Met de aardappelberg maken we dit zichtbaar. Utrechters kunnen zoveel aardappels komen scheppen als ze willen en maken daarmee een goede deal: ze hebben zelf voor een prikkie een lekkere hoeveelheid aardappels, ze helpen de boer én voorkomen voedselverspilling.”, zegt Amber Striekwold, voorzitter van SFYN Utrecht en initiatiefnemer aardappelberg Utrecht.

“Het is zonde dat al dat goede eten verspild wordt. Ik wilde in actie komen om boeren te helpen en te zorgen dat dit voedsel geen afval wordt. Ik vind het belangrijk dat mensen met hun eigen ogen zien hoe groot het voedseloverschot, ook al is dit slechts het topje van de aardappelberg,” vertelt Jur Jacobs, mede-initiatiefnemer Nationale Aardappelberg Dag en creatief ondernemer in de voedselsector.

“Met deze actie hopen wij dat bedrijven, overheid en consumenten samenwerken naar een meer verantwoord systeem”

“De overschotten van bijvoorbeeld frietaardappels zijn het toonbeeld van de kwetsbaarheid en complexiteit van ons voedselsysteem. Met deze actie hopen wij dat bedrijven, overheid en consumenten samenwerken naar een meer verantwoord systeem,” vult Lianne de Bie, directeur van SFYN Nederland, aan. “Op andere plekken in de wereld dreigen grote voedseltekorten, terwijl wij hier onze overschotten verwerken tot biogas en veevoer, dat kan anders,” vervolgt ze.

Toine Timmermans, directeur van Stichting Samen Tegen Voedselverspilling, sluit daarbij aan: “Door deze coronacrisis zijn voedselketens over de hele wereld verstoord. Dit leidt aan de ene kant tot voedseltekorten en aan de andere kant tot enorme overschotten. Met acties als deze willen wij bijdragen aan oplossingen om deze overschotten niet te laten verspillen en vooral aan een meer veerkrachtig voedselsysteem, met goed voedsel voor iedereen.”

Auteur Redactie
Auteur

Redactie

Laat uw reactie achter

Reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *