Opbrengst Schat van Utrecht naar financiering nieuwe aanlichting Domtoren

Honderd Utrechters schrijven brief aan de toekomst

De Stichting Utrechts eigenDom vraagt ruim honderd Utrechters om een brief aan de mensen te schrijven die over vijftig jaar in de stad wonen, werken of studeren. De inhoud van die brieven zal de komende halve eeuw het best bewaarde geheim van de stad zijn. De brieven (die samen De Schat van Utrecht vormen) worden namelijk verborgen op een plek in de Domtoren die pas bij de volgende restauratie weer bereikbaar is. Hiervoor heeft de Utrechtse kunstenaar Willem Noyons een zogeheten tabernakel ontworpen, die op vrijdag 13 september aanstaande in aanwezigheid van zoveel mogelijk briefschrijvers in de Domtoren wordt opgeborgen.

Nu de huidige restauratie van de Domtoren haar voltooiing nadert, krijgen de brievenschrijvers zo de unieke kans hun (klein)kinderen, toekomstige stadsgenoten, bestuurders en ondernemers van over vijftig jaar een persoonlijke wens, advies, verwachting of andere boodschap te bezorgen. De Utrechters die meedoen en dus een brief naar de toekomst willen schrijven, dragen ieder met € 1.000,- bij aan het financieren van de nieuwe iconische aanlichting van de gerestaureerde Dom. Het nieuwe lichtplan, ontworpen door Speirs & Major uit Londen, gaat op stijlvolle en duurzame wijze het unieke gotische karakter van de Dom benadrukken.

Initiatieven Stichting Utrechts eigenDom
De Schat van Utrecht is één van de initiatieven van de Stichting Utrechts eigenDom die is opgericht om door middel van uiteenlopende evenementen en initiatieven in samenwerking met de gemeente Utrecht en Utrecht Marketing samen met de Utrechtse bevolking en het bedrijfsleven geld op te halen om bij te dragen aan de restauratie van de Domtoren. Een belangrijk onderdeel daarvan is het terugbrengen van een eigentijdse aanlichting van de Dom. Ook de opbrengsten van het vierde en laatste Domdiner (op 9 november) en een actie samen met FC Utrecht in het najaar komen ten goede aan het financieren en onderhoud van het nieuwe lichtplan.

Diversiteit
De Stichting Utrechts eigenDom streeft ernaar dat de honderd brievenschrijvers afkomstig zijn uit alle lagen en groeperingen van de bevolking. “Dus ook Utrechters voor wie een bijdrage van € 1.000,- onhaalbaar is, moeten kunnen meedoen”, zegt Olav Rosenberg, voorzitter van de stichting. “Daarom vragen wij om deelnemers die die bijdrage wél kunnen betalen, andere Utrechters te sponsoren en zo recht te doen aan de diversiteit van het huidige Utrecht.” Op www.onzeeigendom.nl staat meer over De Schat van Utrecht.

Auteur Redactie
Auteur

Redactie

Laat uw reactie achter

Reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *