Omroep MAX zendt aanstaande zaterdag op NPO 2 een reportage over de Merwedekanaalzone uit. Het programma Hollandse Zaken verdiepte zich in de oorzaken van de hoge koop- en huurprijzen. De Wooncrisis speelt in heel Nederland. MAX focust zich op de dit kleine stukje nieuwbouw in het centrum van het land. Gemeente Utrecht en projectontwikkelaars zijn verheugd over de plannen voor zo’n 7000 woningen. In de stad leven grote vraagtekens over de betaalbaarheid van de woningen.
Hollandse Zaken was de afgelopen tien zomers een gespreksprogramma van Omroep MAX. Voor de presentatie tekende De Nuk-medewerker Cees Grimbergen. Hij stopte met de presentatie en werkt nu met collega’s aan zes reportages over uiteenlopende onderwerpen onder dezelfde titel. ‘Onbetaalbare huizen’ is de derde reportage uit de serie van zes. Voor De Nuk zal Grimbergen komende week nader ingaan op de Wooncrisis, zoals die in dit stukje Utrecht zichtbaar wordt.
De belofte was dat in de Merwedekanaalzone betaalbare woningen zouden komen. De koopprijzen in De Nieuwe Defensie, naast Villa Jongerius en de Wilhelminawerf laten anders zien: van bijna 400.000 euro voor een klein appartement tot boven een miljoen euro. Niet betaalbaar voor jonge gezinnen met gemiddelde lonen. Wat ging hier mis?
Hollandse Zaken laat projectontwikkelaar Henri van Dam van Synchroon aan het woord over de plannen tussen de Praxis en de OV-remise. Het heet in het planningsjargon ‘deelgebied 5’. Journalist Louis Engelman doet het verhaal van zijn ontdekkingen rond de grondhandel in dit inmiddels peperdure stukje Utrecht. Grote beleggers waarachter ook Nederlandse pensioenfondsen zitten, speelden een rol in de prijsopdrijving. Het stadsbestuur was daar niet tegen bestand.
Bewoners van de huurwoningen aan de Wilhelminawerf verwoorden hun verbazing over de huren die zij voor 41 vierkante meter flat betalen. En verwijten dat niet alleen projectontwikkelaar Kondor Wessels.
Maximaal haalbare grondprijs
Ook Groen Links-wethouder Kees Diepeveen komt aan het woord. De gemeente Utrecht heeft namelijk grote stukken grond in het gebied in bezit. Uit gemeentelijk nota’s blijkt dat Utrecht streeft naar ‘de maximaal haalbare grondprijs’. Zo draagt het linkse stadsbestuur bij aan prijsopdrijving in de vierde stad van het land. Wat doet de gemeente met de opbrengst en hoe verantwoordt de wethouder dit beleid?
De gemeente kocht in 2018 een stuk grond -waar nu de eerste woningen van de Nieuwe Defensie worden gebouwd- voor 13,5 miljoen euro. Verkoper was het Ministerie van Defensie. MAX belooft antwoord op de vraag wat de gemeente daar gaat verdienen.
In het programma ook een reactie van belegger Ramphastos, het investeringsbedrijf van Ouwehands Dierenpark-eigenaar Marcel Boekhoorn. Ramphastos deed een lucratieve deal met de grond rond de Praxis.
Het kan anders
Hollandse Zaken toont dat er alternatieven zijn. In het programma aandacht voor de wooncoöperatie Overhoop, in Overvecht-Zuid aan de Camera Obscuradreef. Frank Mulder van Overhoop laat zien dat de totaal vrije markt die de woningmarkt nu is, beteugeld kan worden. Bij Overhoop staat niet het financieel rendement, maar de maatschappelijke betekenis voorop.
De uitzending kan je hier terugzien.
Kijk hieronder de trailer.
Gezien. Goed helder en duidelijk. Geen idee echter wat je hier (met dit soort gemeentebestuur) aan zou moeten en kunnen veranderen. Alles draait slechts om geld. Onvoorstelbaar dom eigenlijk. Dat voortdurend criminele geurtje ook…
Een uitzending om van te janken. Alles wat journalist Engelman boven tafel kreeg, is de gemeenteraad ontgaan. Hoe kan dat? De stad is genaaid door gehaaide vastgoedmannen.
Bijna 1000 euro voor een kippenhok. Zou de wethouder hier trots op zijn?
Gezien! Duidelijk verhaal en prima dat dit soort fouten door journalisten aan de kaak gesteld worden!
Waar blijven toch die ‘echt betrokken’ Utrechtse bestuurders?
Bestuurders van weleer zoals: Bob Ruers(SP), Ad Brandsen(CDA), Ger Hoogenberg(CPN, had niet veel met het nwe GL), Wil Velders(PvdA), zij waren er voor het welzijn van de Utrechters. Ik mis nu zo vaak die echte betrokkenheid voor alle groeperingen. Al vele jaren roep ik bij voorbeeld om de bouw van fatsoenlijke seniorenwoningen in de buurten waar seniore mensen wonen. Dan geef je deze mensen een reden om te verhuizen. Maar niemand in Utrecht, ook déze wethouder Wonen niet, heeft dit aangepakt!
De stoelen in de raadzaal zijn tegenwoordig ‘tijdelijke’ baantjes. Staat goed op je cv! Terwijl ik dit schrijf moet ik meteen aan het snelle vertrek van een D66-raadslid denken, nu ze geen voorzitter van D66 geworden is!