Commentaar

Hester Assen: van kandidaat lijsttrekker voor de PvdA naar een onverkiesbare plek

Toen PvdA-raadslid Hester Assen  zich enkele maanden geleden kandidaat stelde voor het lijsttrekkerschap van haar partij was dat goed nieuws voor de Utrechters die zich beklagen over de afwezigheid van echte Utrechters in de raad. Immers, Hester is geboren en getogen in Zuilen. 

Als dat haar enige verdienste was, zou de competitie die ze aanging met huidige fractievoorzitter Rick van der Zweth op te weinig gebaseerd zijn. Maar haar cv liet meer zien. In de afgelopen vier jaar toonde ze zich een betrokken, actief en benaderbaar raadslid. Ik sprak haar recent over ouderen die problemen hadden met de coronapas, de hoge drempel voor kunstenaars om subsidie aan te vragen of de buurtcamping die om onduidelijke redenen niet door kon gaan. Ze reageerde direct en trok aan de bel. Het werd zeer gewaardeerd door de betrokkenen.

Dat dankzij haar inspanningen het aanmeldbeleid van Utrechtse scholen is veranderd, was een prestatie van formaat.  

Hester Assen verloor de strijd om het lijsttrekkerschap. Dat kan. Daarna stelde de PvdA de kandidatenlijst samen en belandde zij op de achtste plek. En dat is opmerkelijk. Yet van den Bergh, ooit wethouder van Leefbaar Utrecht, sprak op RTV Utrecht over een messentrekkerspartij. Dat Assen op een onverkiesbare plek kwam zou een “beloning” zijn voor haar kandidatuur. Te rebels?

Misschien. Je kan ook zeggen dat een netwerk binnen de partij belangrijker is dan een netwerk buiten de partij. En dat leden de neiging hebben voor gevestigde namen te kiezen. Ook Ellen Bijsterbosch van D66 verloor de kandidatuur van haar in de raad gepokt en gemazelde concurrent Maarten Koning. Bijsterbosch besloot na haar nederlaag uit de politiek te stappen, Assen doet dat niet. Ze blijft ondanks de teleurstelling over haar lage plek loyaal aan de PvdA.

Utrechtse PvdA-leden spreken op twitter de hoop uit dat de partij acht zetels gaat halen bij de verkiezing. In dat geval keert Hester Assen terug in de raad. Die kans is uitermate klein.

Aanstaande zaterdag stelt de Utrechtse afdeling van de PvdA de kieslijst vast. Het woord is dan aan de leden. Is Assen dan kansloos? Hoeft niet want op de site van de PvdA lezen we een mooie aanbeveling. Zij, zegt de partij, is een zeer gemotiveerde kandidaat met een grote maatschappelijke betrokkenheid. Iemand met heel veel ervaring in de PvdA die in de raad heeft laten zien een groot hart te hebben voor onderwijs en cultuur. Weet zich kundig te bewegen door de stad en maakt makkelijk contact.”

Dat lijkt me een aanbeveling.

En misschien zijn de sociaaldemocraten het vergeten, maar een rebelse meid blijft een parel in de klassenstrijd. Lijkt me ook een aanbeveling.

Hieronder de roots van Hester Assen.

Laat uw reactie achter

Reactie

14 reacties

 • Evelien schreef:

  Opvallend, je bent een echte Utrechter die weet wat er speelt in de stad, maar je bent geen hoogopgeleide bobo, dus beland je op plaats acht!

 • Zuilen Forever schreef:

  Ze kan nog altijd met voorkeursstemmen verkozen worden.

 • Claar Hobbelman schreef:

  Knap om loyaal te blijven aan een partij die je als oud vuil heeft weggezet.

 • Willem van Duin schreef:

  Ik heb de op de site van de pvda gekeken naar de kandidaten boven Hester Assen. Behalve Rick van der Zweth ken ik niemand. Vreemd.

 • T. Kas schreef:

  Leden kunnen dit besluit overrulen. Dat zou een passend antwoord zijn op de apparatsjik van de partij.

 • Beatrijs schreef:

  Echte Utrechters zie je niet meer in de raad. Dat is een groot probleem. Zet deze Hester hoger. Niet alleen vanwege haar geboorteplek maar ook omdat ze als raadslid uitstekend werk heeft gedaan. Mogelijk stem ik dan sinds jaren weer op de PvdA.

 • Cor Klein schreef:

  Het blijft een duidelijk beeld. De PvdA is een partij geworden van hoogopgeleide carrièrejagers. Uiteindelijk blijft er weinig meer van over.

 • Marco Kamminga schreef:

  Nu de SP zichzelf in Utrecht gaat opblazen, leek de PvdA me een goed alternatief. Want ik ben links maar zeker niet groenlinks. Nu ik dit lees overweeg ik sterk om niet te stemmen. Ik steun geen partij die er niet voor de gewone Utrechter is.

 • Rob schreef:

  Òntwaakt verworpenen der aarde!

 • jos stelling schreef:

  Laten we maar eens met z’n allen op Utrechters, Utrechtenaren stemmen. In Utrecht getogen Utrechters mag ook.

 • Nico Jongerius schreef:

  Dit kan en zal rechtgezet worden als de leden dat willen

 • Francis schreef:

  Leuk filmpje overigens. Prachtplek.

 • Renske schreef:

  Ik ben benieuwd wat de leden morgen beslissen. Volgen ze het bestuur of hun hart? En hun verstand, want dit is een heel goed raadslid.

 • Anton Bloemen schreef:

  Forza Utrecht, Forza Hester!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *