Uitzending gemist

Herrie over Vrouwendag: “Het is tijd voor een nieuwe feministische beweging”

  • Door Redactie
  • |
  • 10 maart 2025
  • |
  • 1 reactie

Het was Internationale Vrouwendag, dus hadden we zaterdag bij onze vodcast Herrie in de Slachstraat vier vrouwen aan tafel, Ze hebben alle vier een succesvolle carrière gemeen. Welke obstakels ondervonden zij op weg naar de top? Geven vrouwen anders leiding dan mannen. Er lijken steeds meer vrouwen aan de top gekomen. Is de strijd gestreden? En wat is de zin van vrouwendag?

We spreken erover met  Geneviève Waldmann, ceo van VBK-uitgevers, prof.dr.mr. Nicola Jägers, hoogleraar International Human Rights Law bij Tilburg Law School, familierechter mr. Marieke Engbers en Maryse François, directeur van De Winkel van Sinkel. Over een ding waren de vrouwen het eens: de verworven vrouwenrechten zijn in het geding en het is tijd voor een nieuwe feministische beweging.

Kijk de vodcast hier terug.

De volgende Herrie in de Slachtstraat is op 29 maart.

Auteur Redactie
Auteur

Redactie

Laat uw reactie achter

Reactie

1 reactie

  • Sjeu schreef:

    Bedankt allemaal!

    Ook voor de term twijfelmoed, een bruikbare en passende term.

    Mooie inkijk van 5! sterke vrouwen met boeiende banen op invloedrijk niveau. Goed om te horen dat er in hun leefwereld inmiddels al best veel gebeurt qua gelijke kansen.

    Als een vrouw die vrijwel dagelijks met hele andere thema’s worstelt, waaronder bestaansonzekerheid en fysieke onveiligheid, ben ik nieuwsgierig en gemotiveerd om van andere vrouwen te leren. Een paar vragen;

    1.) Hoe voorkom je overprikkeling of stress en hoe herstel je als het er is?
    (Zelfs als er stelselmatig geen gelegenheid is, om zelfzorg te regelen).
    2.) Hoe hou je feminiene en masculiene expressie van jezelf in balans?
    (Als je verantwoordelijkheden hebt maar een dragend netwerk mist).
    3.) Hoe reageer je als een man agressie toont nav. jouw positie?
    (En jij je fysiek niet goed kan verdedigen of kunt vluchten).

    Al begrijp ik dat het lastig kan zijn om daar open over te zijn!
    Vrouwendag kan een kapstok zijn om hier onder andere aandacht voor te vragen en te reflecteren op hoe we als samenleving met elkaar omgaan.

    Ik merk dat sommige mannen, moeite hebben met de gelijkwaardigheid van vrouwen en dat deze onverdraagzaamheid, voor vrouwen ingrijpende gevolgen kan hebben. Wens daarom naast een infrastructurele basis ook een ‘infraculturele’ basis qua beeldvorming, bejegening en beleving. Liefst natuurlijk, van binnenuit. Niet alleen in de werk-wereld maar vooral ook in algemene sociale omgang.

    Het gaat hierbij natuurlijk ook over wat je toelaat en waar je grenzen aangeeft, maar wat als zoiets nog niet op een veilige manier kan? Goede tips zijn welkom! En hoe voorkom je dat het aanspreken zelf, afleidt van het onderwerp waarover? Waarin verschilt dan de communicatie tussen mannen en vrouwen als dit speelt?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *