podcast

Herrie in de Slachtstraat (6): zijn Utrechtse festivals uitgeteld na dreun van de cultuurnota?

 • Door Redactie
 • |
 • 21 juni 2024
 • |
 • 2 reacties

De Utrechtse cultuurnota kwam voor veel organisaties in de stad als een donderslag bij heldere hemel. Zonder enige aankondiging wordt een aantal festivals in hun bestaan bedreigd. Zo zag het Nederlands Filmfestival de subsidie van 6 ton naar 0 euro gaan, en het festival TweeTakt van 425.000 eveneens naar 0 euro. Was het advies terecht? En wat betekent dit voor deze festivals?  Carine van Santen praat er morgen in onze podcast ‘Herrie in de Slachtstraat’ over met regisseur Jean van de Velde en TweeTakt-directeur Petra Blok. Ook Farid Tabarki, voorzitter van de adviescommissie schuift aan. Hij zal uitleggen hoe de adviezen in de cultuurnota tot stand kwamen. Theatermaker Tjerk Ridder vroeg geen subsidie aan maar heeft wel een mening over de dreigende culturele kaalslag in de stad. Harry van Dam is de herriemaker van dienst.

‘Herrie in de Slachtstraat’ begint aanstaande zaterdag om 11.00. Locatie: Filmtheater Slachtstraat. Toegang gratis.

Auteur Redactie
Auteur

Redactie

Laat uw reactie achter

Reactie

2 reacties

 • Roland Sohier schreef:

  Niet alleen de festivals!!!
  Geachte collega’s BAK en IMPAKT
  Nu er een straffe bruine wind door Nederland en Europa waait getuigt het van weinig begrip en compassie voor het culturele klimaat van Utrecht om nu juist BAK en IMPAKT geen subsidie meer te verstrekken.
  Jullie twee instituten wijden constant, principieel en met onderbouwde kennis van zaken aandacht aan actuele, politieke en sociale tendenzen in de maatschappij. Daarbij wordt het klassieke ‘kunst’ begrip danig opgerekt. Jullie kijken verder dan een aantrekkelijk schilderijtje voor boven de bank of weer een Netfix- video. Ook kijken jullie verder dan de ‘eigen Utrechters eerst’ mentaliteit die uit het advies van de commissie spreekt.
  Jullie invalshoek wordt landelijk en ook internationaal herkend en gewaardeerd; door ‘kunst’ instituten en door universiteiten…
  Met zulk een commissie kan het nieuwe kabinet geheel tevreden zijn!

  Roland Sohier, kunstenaar, maker van tekeningen en schilderijen. (eventueel boven de bank)
  Utrecht, 20 juni ‘24

 • Mozes schreef:

  Van het NFF is het meer dan terecht dat ze hun subsidie zijn kwijtgeraakt!! Helemaal vanwege vorig jaar, toen hun zo dom waren om een zedendelinquent met zijn documentaire in het programma hadden staan!!! Terwijl de maatschappij de afgelopen jaren heeft laten blijken dat het genoeg heeft gehad van zulk soort monsters. Dat dit niet zo is onderbouwd in de cultuurnota na hun toe hoeft niks te zeggen. Weet dat subsidieaanvragen nogal voeten in de aarde heeft. En dat een besluit als het weigeren van subsidie niet zomaar gebeurt. Heb zelf meerdere jaren voor het NFF gewerkt als freelancer. En het viel mij op hoe ver hun van de maatschappij en realiteit staan. Ze leven in hun eigen wereld. Iedereen uit de regio Utrecht die ouder als 40 is weet hoe lastig het NFF aan vrijwilligers kan komen door het huidige bestuur. En daarvoor al zelfs. Ook al is er wisseling van wacht geweest. Opdoeken het NFF. Aan bestuur van het NFF: Gefeliciteerd met het ruïneren van een begrip in de regio. Tijd om een nieuwe baan te gaan zoeken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *