Herdenken en vieren: dit gebeurt er op 4, 5 en 7 mei in Utrecht 

 • Door Redactie
 • |
 • 3 mei 2024
 • |
 • 2 reacties

Bevrijdingsfestival (foto: Linde Dorembos)

4, 5 en 7 mei zijn belangrijke data in Utrecht. Het Utrechts Comité 4 mei-Herdenking organiseert de herdenking op 4 mei, waarbij we alle oorlogsslachtoffers herdenken die sinds WOII zijn gevallen. Op 5 mei vieren we door de hele stad de Vrijheid, met o.a. Bevrijdingsfestival Utrecht in Park Transwijk en allerlei activiteiten in Bibliotheek Neude en TivoliVredenburg. Deze data kunnen niet zonder elkaar, en door de samenwerking tussen de twee organisaties wordt er een brug geslagen tussen herdenken en vieren. Wat veel mensen niet weten is dat de stad Utrecht zelf pas op 7 mei is bevrijd, en dat wordt op 7 mei feestelijk herdacht in het Hogelandsepark. 

4 mei – Herdenking bij de Dom 

Op zaterdag 4 mei staat Utrecht stil bij alle Nederlandse oorlogsslachtoffers die waar ook ter wereld zijn omgekomen of vermoord sinds de Tweede Wereldoorlog. 

19:20 uur Stille tocht v.a. Pieterskerkhof 

20:00 uur Dodenherdenking op het Domplein 

20:10 uur Kranslegging door burgemeester Sharon Dijksma samen met Jantien Verlaan-Das, de dochter van verzetsstrijder Henk Das 

20:30 uur Optreden dichter Ingmar Heytze met zijn band Asfaltfeeën in de Domkerk 

5 mei – Bevrijdingsfestival Utrecht in Park Transwijk 

Op 5 mei viert Utrecht traditiegetrouw de vrijheid met Bevrijdingsfestival Utrecht in Park Transwijk. Met twee podia, een kinderfestival en een foodcourt kunnen bezoekers de hele middag en avond op het festival terecht. Op het Sena Performers Podium staan o.a. Claude, DeWolff, Bankzitters, Rolf Sanchez, Cho, YĪN YĪN, Fay, Zer00’s Heroes en The Cool Quest. 

Daarnaast kunnen bezoekers dansen bij het Vrijheidspodium met artiesten van BOKS Cultuurhuis, Stichting PANN en Stranded FM, is het speciaalbiercafé Kafe de Vrijheid weer geopend en kunnen bezoekers het gesprek aan gaan met goede doelen en maatschappelijke organisaties op het Plein van de Vrijheid. 

5 mei – Kinderfestival in Park Transwijk 

Op 5 mei is er in Park Transwijk ook een uitgebreid programma voor de allerkleinste festivalgangers. Bij de Kinderboerderij kunnen ze leren koorddansen of jongleren door Circus DIEDOM, genieten van de magic show van Niek & Guy, zich prachtig laten schminken door De Toverkist, zelf groene energie opwekken met Bikeflip en luisteren naar de liedjes van Lisa & Joost. 

5 mei – Activiteiten in Bibliotheek Neude 

Park Transwijk is niet de enige plek waar je op 5 mei terecht kan. Bevrijdingsfestival Utrecht organiseert samen met een heleboel Utrechtse partners een uitgebreid programma in Bibliotheek Neude. Eet samen de Vrijheidssoep, maak een Vrijheidswandeling en leer meer over de geschiedenis van Utrecht tijdens de Tweede

Wereldoorlog, volg een familielezing van het Nederlands Veteraneninstituut of een Masterclass over persvrijheid en democratie van Free Press Unlimited, bekijk bijzondere films van nieuwkomers en bezoek de expo van HKU-studenten. 

5 mei – Vrijheidsmaaltijden in Utrecht 

Op 5 mei worden er in heel Nederland Vrijheidsmaaltijden georganiseerd, waarbij men met elkaar aan tafel gaat om verhalen te delen en samen vrijheid te vieren. De Vrijheidsmaaltijden vinden plaats in alle vormen en maten: van klein tot groot, van ontbijt, lunch of diner. In Utrecht zijn er o.a. vrijheidsmaaltijden in Bibliotheek Neude, op het Berlijnplein in Leidsche Rijn en bij Theater ZIMIHC. Alle vrijheidsmaaltijden zijn gratis. 

5 mei – Vrijheidscollege Live in TivoliVredenburg 

Inmiddels is de talkshow Vrijheidscolleges Live! in TivoliVredenburg een vaste waarde in Utrecht op 5 mei. Dit jaar gaan oud-politica Hedy d’Ancona, politiek commentator Devika Partiman en actrice Ayla Çekin Satijn met elkaar in gesprek over vrijheid en vrouwenrechten. De presentatie is in handen van schrijver en programmamaker Sophia Blyden. 

5 mei – Officiële afterparty in TivoliVredenburg 

Festivalgangers die nog niet zijn uitgedanst, kunnen vanaf 22:30 terecht in TivoliVredenburg (Ronda) voor de officiële afterparty, met niemand minder dan Nèna, Passion DEEZ en Tsepo achter de knoppen. 

7 mei – Feestelijke bijeenkomst bij Polar Bear Monument 

Op 7 mei vieren we de bevrijding van de stad Utrecht. Bij het Polar Bear monument in het Hogelandsepark is elk jaar een feestelijke plechtigheid waarbij gelijktijdig slachtoffers van Britse en Nederlandse strijdkrachten worden herdacht. Om 19:00 uur start de feestelijke bijeenkomst met toespraken en het plaatsen van bloemstukken. 

Auteur Redactie
Auteur

Redactie

Laat uw reactie achter

Reactie

2 reacties

 • 2egeneratieoorlogsslachtoffer schreef:

  weer alleen alles voor jongeren. Niets in het centrum voor 50 plussers. en hen die de oorlog hebben meegemaakt en in tehuizen als het bartholomegie zitten.

 • Piet schreef:

  @ 2egeneratieoorlogsslachtoffer

  Heb je het hele programma gelezen? Is zeker niet alleen voor jongeren. Bibliotheek, vrijheidsmaaltijden, vrijheidscollege met Hedy d’Ancona ea.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *