vertrek na jaren dienstverband

Henk Westbroek weg bij RTV Utrecht: “Ik ben geen hoer”

Opgewekt ging Henk Westbroek gisteren naar RTV Utrecht. Er stond een gesprek gepland over zijn programma´s. Dat leek een formaliteit, met oud-directeur Paul van der Lugt waren afspraken gemaakt en die zouden worden nagekomen: 20 programma’s voor het komend jaar. Niet veel later deed Henk de deur achter zich dicht en was een einde gekomen aan een jarenlang dienstverband. “Ik kan me gelukkig permitteren geen hoer te hoeven zijn.”

Hoewel Westbroek de volgende dag redelijk laconiek terugkijkt op het gesprek is er nog steeds boosheid. “ Ik maakte het best bekeken programma van de zender. Westbroek was hét gezicht van RTV Utrecht, zeiden ze tegen mij. Mooi, al bleek in de praktijk dat de liefde voor mijn programma steeds minder werd. Het team werd kleiner en de frequentie lager. Toch was er een duidelijke afspraak dat ik het komend jaar twintig programma’s en daarnaast vlogs van 10 minuten zou maken. Toen kwam de coup tegen Paul van der Lugt. Ik noem het een coup want ik heb geen enkele goede reden gehoord waarom hij moest vertrekken. Had hij de financiële  zaken niet op orde? In de gezamenlijke verklaring bij zijn vertrek las ik dat hij een financieel gezonde organisatie achterliet. Dus er was iets anders. Wim Kramer, de voorlopige opvolger van Der Lugt, had me gemeld dat alle eerdere afspraken zouden worden nagekomen. Tegen van der Lugt had ik laten weten dat  een aanbod van minder dan twintig programma’s een ontslagverzoek zou inhouden. Gisteren werd me verteld dat ik nog zes programma’s mocht maken. Niet door Wim Kramer, die had het klusje overgedragen aan twee andere medewerkers. Laf? Dat vind ik wel. Verbaast dat me? Nee, Kramer is een van de initiatiefnemers van de coup en dan weet ik genoeg. In elk geval was het aanbod voor mij reden om na al die jaren ontslag te moeten nemen. ”

Is er nog een reden gegeven waarom het programma terug moest naar zes afleveringen?

“Ik begrijp dat de nadruk komt te liggen op de regio en internet. Dus voor de programma’s van Maarten van Rossum, Eddy Zoey en Edu Brunner is minder plek. Ook zij mogen nog maar zes afleveringen maken. Misschien dat van Rossum er na mijn vertrek zes meer mag maken.”

Heb je nog afscheid genomen?

“Ik ben nog bij Wim Kramer langs gegaan om hem te bedanken voor de mooie jaren. Hij reageerde niet. Ik begreep dat de mensen van mijn team al een tijdje op de hoogte waren van de maatregel. Het verbaasde me dat ze mij niet op de hoogte hadden gesteld. Later hoorde ik dat ze op straffe van ontslag  was verboden om met mij hierover te praten. Kennelijk is er sprake van een angstcultuur. Dat is raar als je bedenkt dat er iemand is aangesteld om naar financiën maar ook naar omgangsvormen te kijken.”

Redactie

37 reacties

Reageren
 1. Het spijt me dat ik zei: ” Ik ben geen hoer” .Ik bedoelde te zeggen; ” een aan drugs verslaafde sekswerker die zich om de verslaving te bekostigen alles moet laten welgevallen “

 2. Met kop en schouders het meest geestige en informatieve programma op een laffe manier ” wegsaneren’. Wat een gruwelijk bedrijf.

 3. Chapeau voor onze Henk. Je komt mensen die zich niet als vuil laten behandelen steeds minder tegen. En wat hij zegt over de angstcultuur bij RTV Utrecht klopt. Ik werk er namelijk en voel me gedwongen een schuilnaam te gebruiken onder deze reactie. Directeur Wim Kramer wordt in de wandelgangen Dictator Wim genoemd.

 4. Wat een schande dati een directeur die ze dictator Wim noemen nog op deze plaats zit krijgr rtv utrecht subsidie van de gemeente utrecht gelijk intrekken pragrammas van henk westbroek zorgde altijd voor een hoog gehalte kijkers dus ik vraag mezelf af doe als gemeente hier iets aan in belang van de utrechtse kijkers en stuur die dictator de laan uit.

 5. Reactie Kobus: dat is inderdaad triest… dergelijk mensen heb ik helaas ook gekend, in tijden van de financiële crisis (hypotheek, kleine kinderen, je weet het wel). Anders was ik per direct opgestapt.
  Als ik er op terug kijk, zou ik nu ongeacht crisis of niet direct opstappen.
  Nog liever vakken vullen dan onder een dictator dienen. Dictators moeten ook leren, maar niet over mijn rug. Wijs besluit van Henk!

 6. Bravo! Henk Westbroek toont zijn waardige mentaliteit: wees een onafhankelijke geest. Zo is het ook op mijn gele hesje aangebracht: “leaver dea as slaef”.

 7. Chapeau Henk! Mijn complimenten. Jammer je niet meer te zien op RTVU maar iets zegt mij dat we je vast nog eens ergens tegenkomen. Fijne Feestdagen alvast!!

 8. Jammer. Jouw programma en dat van Maarten steken er met op en schouders bovenuit op onze regionale boerenkoolzender. Authentiek, informatief, kritisch en professioneel gemaakt. Maar ja, misschien willen ze ook kans geven aan jonge talenten. Daar valt ook wel wat voor te zeggen.

 9. Dat is niet zo, dat er nieuwe talenten een kans krijgen. Soortgelijke programma’s komen er namelijk niet.

 10. Jammer Henk, vond t altijd leuk om te zien waar je was en echt veel Utrechtser dan jouw manier van presenteren zal t dus niet meer worden bij RTV Utrecht 😒

  Heb genoten van “Wat is waar?” En ook mn imitatie van je stem zal nu steeds minder mensen wat gaan zeggen. 😉 Goed dat je de eer aan jezelf gehouden hebt.

  Bedankt voor de vele jaren van media verrijking en het ga je goed!

 11. Ik werk al jaren bij RTV Utrecht. Onder de vorige directeur – Paul van der Lugt- mocht je alles zeggen en werd er niks mee gedaan. Onder Wim Kramer mag je niks zeggen en is zelfs het idee afgeschaft dat een suggestie zin zou hebben. De ondernemingsraad legt zich als er een conflict over iets is ook gelijk een zwijgplicht op. Maar de reactie zal vast zijn ” in het geschetste beeld herkent de directeur en de ondernemingsraad zich niet.” Helaas- ik heb kinderen- onderteken ik toch met Annie. Terwijl ik anders heet.

 12. Erg jammer dat Henk Westbroek weg is bij RTV Utrecht.

  Ik keek erg graag naar de tv-programma van Henk Westbroek op de regionale tv zender RTV Utrecht.

  Ik snap ook niet als een tv-programma goed loopt dat die moet stoppen.

  Maar ik snap en begrijp de reactie van Henk wel.
  Zes tv-programma’s per jaar is wel erg weinig.

  Ik hoop dat Henk Westbroek op een andere tv zender wel leuke tv-programma’s mag maken en presenteren.

 13. Het interessantst is de berichtgeving op de site van RTV Utrecht, waarin directeur Kramer spreekt over een passend aanbod in een veranderend medialandschap. Dat Westbroek meende te moeten weigeren. Geen woord over de bewering van Westbroek dat afspraken geschonden zijn en ook geen woord over Westbroeks bewering dat hij zelfs te laf was dat passende aanbod zelf aan te bieden. En dat de teamleden van Westbroek vooraf geïnformeerd werden met de mededeling dat communicatie hierover ontslag tot gevolg zou gebben. Die Kramer is een journalist van het laagste allooi en een top directeur, maar niet heus.Dat de Gemeente deze omroep elk jaar geld geeft is een raadsel.

 14. Het lijkt op een afrekening. Afspraken met de vorige directeur worden niet nagekomen. Dat is hoogst onfatsoenlijk. En een trap na naar van der Lugt. Waarom gebeurt dit allemaal?

 15. Directeurtje wil zich profileren met een station dat zich op de regio en internet richt, het is dan ook heel verstandig om de best bekeken programma’s te korten ( not), misschien is het voor directeurtje verstandig om eens naar andere regionale zenders te kijken ( heeft hij volgens mij alle tijd voor want er wordt weinig interessantst op Rtv Utrecht uitgezonden), die hebben vele malen meer interessantere programma’s en veeeeeel minder tekst tv (lekker goedkoop) !
  Als ik directeurtje was zou ik toch iets meer luisteren naar de zeer bevlogen werknemers die overlopen van goeie ideeën maar waar niets mee wordt gedaan, zich meer inleven in de lokale bevolkingsgroep die naar een zender als Rtv Utrecht kijkt en niet te vergeten de mensen te koesteren die zich jaren lang hebben ingezet voor de zender die daardoor financieel gezond is.
  Zou als directeurtje toch ook maar eens kijken naar Bingo fm, begonnen met afgedankte troep en zich in de loop van de jaren bewezen als een zender met een grote groep vaste luisteraars en waar landelijk naar wordt gekeken als een voorbeeld hoe je een doelgroep goed moet bedienen ( wat je daar ook van vindt) maar tegelijkertijd dit onderdeel van Rtv Utrecht alleen maar aan het korten is.
  Directeurtje, denk eens aan het bedrijf waar je leiding aan geeft als een audiovisueel bedrijf waar mensen werken met passie voor wat ze doen en het willen ontwikkelen van formats en interessante programma’s ipv dat je denkt dat het een staalbedrijf is dat je uit kan faseren tot een lege internet doos.
  De koffie is het enigste lekkere nog bij Rtv Utrecht.
  Ben

 16. Jammer dat Westbroek het veld heeft moeten ruimen maar hij heeft wel ze’n ballen getoond en dat zijn we van hem gewend! Goe gedaen Jochie!
  En natuurlijk bedankt voor al hetgeen je ons hebt gegeven.
  Ik weet niet wat er gaande is in de leiding van RTV Utrecht maar wat ik wel weet is dat er sprake is van een algemene tendens waarbij de verkeerde mensen op de verkeerde plek terecht komen. Een bekend verschijnsel waarbij men altijd 1 stapje te hoog eindigt. Dat kan je ze derhalve niet kwalijk nemen omdat ze simpelweg niet beter weten.
  Het ga je goed en ik hoop je programma’s in de toekomst toch weer eens ergens tegen te mogen komen. We zullen je missen.

  Mvg. Berry Zomerveld

 17. Henk bravo jochie laat ze de kolere krijgen , vroeg je niet aan wimie om te kussen .
  ? Want als je genaait word wil je ook kussen.kom je nog wel tegen in de stad schud ik effe he hand.

 18. Henk is mijn utrechtse held, ik keek alleen door zijn inbreng maar chapeau dat hij zich niet laat piepelen. Maar serieus jammer als Henk er niet meer bij zit, dan stop ik resoluut met kijken.

  Ik zie je vast wel weer ergens anders Henk.

 19. Zo gaat iedereen weer speculeren en zijn eigen gedachtes verzinnen over deze zaak.Want Henk en RTV Utrecht laten natuurlijk niet weten wat er echt aan de hand is, hoeft ook niet.B.V op 3 september j.l schreef Henk zijn laatste column voor de Oud- Utrechter toen moest Henk ook weg vanwege teruglopende advertentie-kosten onder het motto wij kunnen ons,voor ons dure columnisten niet meer permitteren zo schreef de Oud Utrechter maar op 29 oktober melde zich weer een nieuwe columnist Bert Plomp……Toeval? Henk vertrekt vaak met slaande deuren maar we zullen hem gaan missen want hij is Eg Utreg.

 20. Jammer,Henk.
  Moest echter direct denken aan de oprichting van ON.
  Toeval bestaat niet.

 21. Alle lof en respect voor Henk Westbroek.Ik citeer aan een nummer van hem “vriendschap”.
  Vriendschap is een illusie , een pakketje schroot met een dun laagje chrome.

 22. Als voormalig collega van Henk Westbroek is ook mij door Kramer verboden over het afserveren van Westbroek iets te zeggen. Maar het verbaast me niks. Een jaar of 3 geleden kregen Westbroek en Kramer een hoog oplopend meningsverschil over de kwaliteit van het nieuws. Kramer – die toen hoofd van het nieuws was – heeft toen aan directeur Paul van der Lugt gevraagd om Westbroek op staande voet te ontslaan. Dat gebeurde niet. Wat er wel gebeurde weet ik niet. Ik onderteken niet met mijn echte naam. ik heb een hoge huur.

 23. Waarde Dick ik heb precies verteld wat er gebeurd is omdat ik niks te verbergen heb. En dat ik na tien maanden niet meer betaald te zijn door de Oud Utrechter ( afspraak was 250 Euro per kolom) besloot te stoppen, dat heeft hier niks mee te maken. Ik vond van hen het aanbod om gratis te gaan werken voor de Oud Utrechter wat aan de lage kant.

 24. Geen geld meer voor deze programma’s? Zal wel het nodige betaald zijn voor een regeling voor van der Lugt. Zonder dossier kost zo’n vertrek heel wat centjes.

 25. Echt jammer dat je gedwongen moet stoppen! Weer een kleurrijke persoonlijkheid minder. Het begint onderhand op “Animal Farm” te lijken, waarschijnlijk zegt dat Wim Kramer toch niks, dus kan ik het wel vermelden! Henk, het ga je goed, hopelijk drinken we samen nog eens een borrel!

 26. Wat ” Ron”” schreef klopt. Van der Lugt besloot dat ik recht op mijn mening had en dat het verzoek van Kramer om maatregelen bizar was. Hij deed verder niets.

 27. Nu moet er niemand meer kijken naar RTV Utrecht. Ik keek al niet veel maar nu helemaal niet meer. Henk ik hoop dat je weer wat leuks mag doen ergens.

 28. HEEL JAMMER HENK DAT WE JOU NIET MEER BIJ RTV UTRECHT OP TV ZIEN JE DEED HET ALTIJD HEEL LEUK MISSCHIEN DAT WE JE WEL WEER ERGENS ANDERS ZIEN

 29. Baal dat Henkie weg is. Ik kijk nu niet meer naar RTV Utrecht. Was de enige reden om te kijken. De rest van de programma’s is bagger.

 30. Wat een akelige gladjanus die nieuwe directeur Wim Kramer van RTV-Utrecht. Dit was mijn conclusie toen ik de berichtgeving hierover op de nieuwssite van die Utrecht onwaardige omroep keek. Petje af voor De NUK.

 31. Jammers dat we Henk niet meer zien, keek er anders graag naar. Ik wens Henk het allerbeste in de toekomst, en als ik je ooit eens tegenkom in “Stairways”, drinken we er een op mijn kosten.

 32. Uit Stairway to Heaven:

  (…)
  There’s a feeling I get
  When I look to the west
  And my spirit is crying for leaving
  In my thoughts I have seen
  Rings of smoke through the trees
  And the voices of those who standing looking

  Bernard Tomlow

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *