Onze columnisten

Henk vlogt: Over de onafhankelijkheid van de wijkkranten

Vouw er een stichting tussen en het lijkt onafhankelijk. Maar wie betaalt bepaalt.

 

 

Redactie

14 reacties

Reageren
 1. Jammer dat Henk zich niet eerst verdiept heeft in de materie van de wijkkranten. Het zijn onbetaalde medewerkers, alleen druk- en verspreidingskosten worden vergoed. Alleen de coördinator van de binnenstadskrant krijgt een kleine vergoeding. (Maar die heeft een scherpe en kritische pen.) Al met al is dit echt een lulverhaal. Dat kan echt beter.

 2. Ach gossie, de Utrecht Oost krant krijgt van de Gemeente alle drukkosten en het papier vergoed plus de verspreidkosten en natuurlijk het recht om de stickers op brievenbussen te negeren. Als de gemeente Utrecht hetzelfde voor de Nuk zou doen zou het een papieren krant zijn. Mèt een onafhankelijk afhankelijk redactie statuut. Dat de medewerkers van de wijkkranten niet betaald krijgen is trouwens niets om trots op te zijn voor een reclamekrantje van de gemeente. Jammer dat mevrouw Leicher nog steeds is wat ze altijd al was; de spreekbuis van het gemeentelijk gezag.

 3. Ergens begrijp ik wel dat de heer Westbroek dacht dat de medewerkers van de Oostkrant – die allemaal een officiële functie hebben volgens die krant zelf – voor hun werk betaald zouden worden. Dat is namelijk gebruikelijk in ons land. Maar als ik het goed begrijp, betaalt de Gemeente dus alle kosten die er zijn? Op de inkomsten uit wat advertenties na. Om het dan geen gemeentekrant te noemen is een gotspe.

 4. Beetje zonde inderdaad, zo’n ongenuanceerd en ongefundeerd lulverhaal ten koste van de inzet van heel wat betrokken Utrechters!

 5. Het is onderhand duidelijk dat Henkie een gevoelig punt raakte. Van een ” betrokken Utrechter ” Utrechter als Maurice Hengeveld verwacht ik toch een wat genuanceerder weerwoord dan ”lulverhaal”. Behalve als dat weerwoord er niet is vanzelfsprekend.

 6. Ben ondertussen wel nieuwsgierig naar het redactiestatuut dat onafhankelijkheid dient te garanderen van degene die betaalt. Dat heeft elke onafhankelijk krant immers. wil de redactie van de nuk me laten weten waar dat na te lezen is? anders is het onbetwistbaar zo dat wie betaalt ook bepaalt. Wat de kritiekloze inhoud van de wijkkranten verklaren zou.

 7. Beetje zonde inderdaad zo’n ongenuanceerde en inhoudsloze reactie ten koste van de inzet van een vanouds betrokken Utrechter.

 8. Els Leicher, de spreekbuis van het gemeentelijk gezag? In deze omschrijving herken ik haar totaal niet. Els Leicher ken ik als een autonoom denkende Utrechter. Toen ze voor de gemeente werkte en daarna. Als ambtenaar stond het belang van de inwoners altijd voorop. Deze opmerking vertroebelt helaas een discussie die best gevoerd mag worden.

 9. Ik word wat nukkig van dit filmpje. De Oostkrant die geassocieerd wordt met woorden als ‘slinkse’, ‘da’s de truc’, ‘een hele grote redactie die betaald wordt’, ‘net kan doen alsof je onafhankelijk bent’ en meer van dit soort uitlatingen. Dan gaan bij mij de nekharen overeind staan.

  Toen ik nog hoofdredacteur van de Oostkrant was, stond ik op een avond bij Henk Westbroek op de stoep. Per mail kreeg ik geen reactie op mijn vraag of hij voor de volgende editie van de krant een column wilde schrijven. Toen ik hem sprak, zei hij: “Krijg ik daarvoor betaald?”. “Nee”, antwoordde ik, “Dit is vrijwillig, net zoals wij als redactie en bestuur ook vrijwilligers zijn.” Dan wilde hij niet meewerken.

  Binnen de redactie hadden we regelmatig discussies over die onafhankelijkheid. Ik heb er zeer voor gewaakt dat we onafhankelijk waren en bleven. Dat leidde soms tot conflicten, omdat ik dwars ging liggen wanneer er maar enige suggestie kon zijn dat wij een spreekbuis zouden zijn van welke organisatie dan ook.

  De bijdrage die wij kregen van de gemeente, was bij lange na niet genoeg om de krant bij alle mensen uit Oost te bezorgen. Adverteerders kregen ruimte in de krant, zodat vormgeving, opmaak, drukwerk en het verspreiden van de krant gefinancierd kon worden.

  In die constructie is weinig veranderd. De Oostkrant houdt bijna helemaal haar eigen broek op door deze advertentie-inkomsten. Heel fijn dat de gemeente het gat dicht om ervoor te zorgen dat de Oostkrant ieder kwartaal op de deurmat valt met verhalen, nieuwtjes en weetjes over de mensen uit dit deel van de stad. Een krant met een verbindend karakter. Iets waar de gemeente vast blij mee is.

 10. Als bestuur van de Oostkrant hebben we met verbazing naar de vlog van Henk Westbroek gekeken. Het zit vol feitelijke onjuistheden. Allereerst wordt de (hoofd)redactie van de Oostkrant, noch het bestuur, betaald. Het is allemaal vrijwilligerswerk. Sterker nog, de vrijwilligers willen niet betaald worden, ze vinden het leuk om zich al schrijvend voor hun buurt in te zetten. Van onze inkomsten in 2018 (2019 zal niet anders zijn) is minder dan 10% subsidie uit het gemeentelijke initiatievenfonds, de rest komt uit advertenties. Feitelijk betalen de lokale bakker, schoenmaker en schilder voor opmaak, drukwerk en verspreiding.
  In de vlog wordt eveneens gesteld dat de Oostkrant niet onafhankelijk is. Wat ook onjuist is: het is al bijna tien jaar met trots de onafhankelijke krant van Utrecht-Oost. Het feit dat het wordt uitgegeven door een stichting is omwille van de continuïteit (aandachtspunt bij een vrijwilligersorganisatie). Het schermt de redactie af van al het geregel om de krant op de mat te krijgen. Kortom, de journalistieke inhoud staat los van het bestuur, los van subsidiegevers, los van de gemeente, los van welke andere partij dan ook. De redactie bepaalt zelf wat de inhoud van de krant is.
  Podium Oost wordt ook gerund met veel vrijwillige inzet van buurtgenoten, en wij werken met hen samen om hun activiteiten onder de aandacht van de buurt te brengen.
  Tot slot: Het bestuur van de Oostkrant vindt het beledigend zoals de vrijwilligers die elk seizoen zo hard aan de krant werken worden neergezet door Henk Westbroek, bovendien vindt het de redactie van NUK wel erg onkritisch door deze ongenuanceerde vlog ongecheckt online te zetten.
  Met vriendelijke groet,
  Bestuur Oostkrant

 11. Als bestuur van de Oostkrant hebben we met verbazing naar de vlog van Henk Westbroek gekeken. Het zit vol feitelijke onjuistheden. Allereerst wordt de (hoofd)redactie van de Oostkrant, noch het bestuur, betaald. Het is allemaal vrijwilligerswerk. Sterker nog, de vrijwilligers willen niet betaald worden, ze vinden het leuk om zich al schrijvend voor hun buurt in te zetten. Van onze inkomsten in 2018 (2019 zal niet anders zijn) is minder dan 10% subsidie uit het gemeentelijke initiatievenfonds, de rest komt uit advertenties. Feitelijk betalen de lokale bakker, schoenmaker en schilder voor opmaak, drukwerk en verspreiding.
  In de vlog wordt eveneens gesteld dat de Oostkrant niet onafhankelijk is. Wat ook onjuist is: het is al bijna tien jaar met trots de onafhankelijke krant van Utrecht-Oost. Het feit dat het wordt uitgegeven door een stichting is omwille van de continuiteit (aandachtspunt bij een vrijwilligersorganisatie). Het schermt de redactie af van al het geregel om de krant op de mat te krijgen. Kortom, de journalistieke inhoud staat los van het bestuur, los van subsidiegevers, los van de gemeente, los van welke andere partij dan ook. De redactie bepaalt zelf wat de inhoud van de krant is.
  Podium Oost wordt ook gerund met veel vrijwillige inzet van buurtgenoten, en wij werken met hen samen om hun activiteiten onder de aandacht van de buurt te brengen.
  Tot slot: Het bestuur van de Oostkrant vindt het beledigend zoals de vrijwilligers die elk seizoen zo hard aan de krant werken worden neergezet door Henk Westbroek, bovendien vindt het de redactie van NUK wel erg onkritisch door deze ongenuanceerde vlog ongecheckt online te zetten.
  Met vriendelijke groet,
  Anneke Ellerbroek

  namens Bestuur Oostkrant

 12. Waarde Petra Davids U heeft gelijk; het is schande om voor werk betaald te willen worden. Dat ik daar al vakbondsbestuurder ( vrijwilligerswerk trouwens) anders over denk illustreert dat ik anders dan u niet deug. Hoe betaalt u tussen haakjes de bakker? En uw laatste zin ” dat de gemeente ook blij met u is ” is verhelderend.Wie betaalt bepaalt immers. Beste Anneke, nooit 1 kritisch artikel over gemeentelijke plannen gelezen. En dat verklaart de gemeentelijke blijdschap met u. Overigens is het financieringsverhaal van mevrouw Els Leicher; dat de gemeente het papier, de verspreiding en het drukwerk ( kortom alles behalve de onbetaalde redacteuren ) betaalt, lichtelijk in tegenspraak met uw verhaal. In het vervolg uw verhalen wel op elkaar afstemmen graag.

 13. Beste Henk,
  Ik geloof niet dat je al eens een voet over de drempel hebt gezet bij Podium Oost. Kom gerust langs, dan leg ik je uit hoe het echt in elkaar zit. Hartelijke groet,
  Hans Elsendoorn, voorzitter Podium Oost

 14. Hi Erwin (kennen wij elkaar?), je wilde een iets genuanceerder weerwoord. Kan…
  Henkie zegt dat redacties van wijkkranten betaald worden! Is dus niet waar…
  Henkie zegt over het artikel rond participatie in de Oostkrant (dat verwijst naar een eerder item van wijkwethouder Anke Klein), dat wordt uitgelegd hoe geweldig de (nog in onderzoek zijnde) nieuwe vorm van inspraak is! Dat staat in geen van beide artikelen. Wel worden bewoners in beide artikelen uitgenodigd hun stem daarover te laten horen. Enfin, kun je zelf digitaal teruglezen!
  Podium Oost is een een (gesubsidieerd) sociaal cultureel ontmoetingscentrum in Oost en werkt vwb de opmaak en verspreiding van hun eigen nieuwsbrief samen met De Oostkrant om zo kosten te besparen! Dat staat gewoon op de website vermeldt.
  De gemeente bemoeit zich niet met de inhoud van wijkkranten en wijkmagazines, weet ik uit ervaring, redacties zijn in die zin dus onafhankelijk en doen hun best gevarieerd nieuws over de wijk te brengen. Ook kritische berichten over gemeentelijk beleid komen voorbij. De Binnenstadskrant is daar eigenlijk het mooiste voorbeeld van! Echt kritische journalistiek en genuanceerde achtergrondverhalen verwachten lezers m.i. meer van ‘echte journalisten’ bij de lokale media. Of die daarin slagen laat ik even in het midden!

  Zo beter Erwin? Leuk wellicht om ook aan te geven wie je bent! Net als ik…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *