Vlog

Henk over het verplicht leren van de Nederlandse taal

Henk vraagt zich af waarom nieuwe Nederlanders per se Nederlandse moeten leren. “Als ze hun eigen broek op kunnen houden en gelukkig zijn, waarom moeten ze zich dan aanpassen en Nederlands leren?”.

Laat uw reactie achter

Reactie

7 reacties

  • Ladyfire5240 schreef:

    Waarom niet? Ik vind, als ik hier kom wonen, werken, leven en eventueel van ons profiteren, dan hoor ik ook de taal te kennen. Wij leren ook de taal als we in een ander land gaan wonen. Dan kunnen nieuwe Nederlanders dat ook!!!

  • Gweilo schreef:

    Helemaal met Henk eens. Kijk naar de omgekeerde situatie: in Hong Kong wonen vele tienduizenden Westerlingen. Verreweg de meesten hebben nauwelijks contact met Chinezen, en slechts een enkeling spreekt Cantonees of Mandarijn.
    Dus als wij niet de moeite nemen om ons aan te passen, waarom moet dat dan wel voor anderen gelden?
    En Ladyfire5240, iemand die hier al 36 jaar werkt profiteert van ons?

  • Erwin in 't Veld schreef:

    Tja….
    Allereerst: persoonlijk vind ik Henk’s voorbeeld niet echt treffend, want chinezen zijn zulke keiharde werkers en houden altijd hun broek op, ook voor iedereen om zich heen. Ik ken een 55 jarige leraar op een nederlandse school, die een full time baan heeft en gewoon na het werk in het restaurant van zijn ouders werkt omdat hij zich verplicht voelt dat de doen.

    Verder: twintig jaar geleden hadden we een droom om op Corfu te gaan wonen en werken. Om een droom te verwezenlijken zul je moeten beginnen met dingen te regelen en hoewel er zaken in de weg staan (vooral geld natuurlijk), begon ik in ons geval met het nemen van griekse les op de Volksuniversiteit op de Nieuwegracht. Dat was al een goed begin.

    Wij hadden toentertijd een leuk restaurant aan de Catharijnesingel (Henk wel bekend) en iedere dag wandelde of fietste ik naar school, met de lesboeken onder de oksel geklemd, meewarig aangekeken door de Utrechtse horecabaasjes.
    Besmuikt werd er gelachen, ook door Henk.

    Inmiddels wonen we er alweer 17 jaar, verhuren er onze mooie bungalows en spreek ik vloeiend grieks.
    Al reeds in den beginne toen de gesprekken nog houterig verliepen, openden alle deuren zich voor mij: niks geen envelop onder de tafel geven, niks fêteren. Gewoon met de ambtenaar een prettig gesprek “Hoe is je vrouwtje, zit je goed-poep je goed”? Overal een kwinkslag of een niet verwachte reactie op een slimme of een stomme opmerking en binnen korte tijd ben je de beste hollandse vriend van inspecteur of controleur. Laat onverlet het succes bij financiele onderhandelingen….

    Kortom, als je al je (West)broek op kun houden, middels bijvoorbeeld een jackpot is het makkelijk praten (!), wil je iets opzetten is het mijns inziens onvermijdelijk dat je jezelf goed kunt uitdrukken (en ja het is vloeken tegenwoordig: aanpassen) zul je de gestelde doelen met groter gemak bereiken….
    Groet’n uut Corfu!

  • Bernard Tomlow schreef:

    Het ligt ieits genuanceerder.Centraal en cultureel planbureau 2011;Chinese Nederlanders.ik citeer:

    De grote vooruitgang van de tweede generatie Chinese Nederlanders is spectaculair. Deze tweede generatie kan worden gezien als een modelminderheidsgroep. Het beeld van een sociaaleconomische goed geïntegreerde maar sociaal-cultureel gesloten groep – zoals in theorieën van gesegmenteerde assimilatie naar voren is gekomen – komt in het geval van de tweede generatie niet overeen met de werkelijkheid. De tweede generatie is helemaal niet zo gesloten in sociaal-cultureel opzicht en doet het erg goed, zowel in het onderwijs als op de arbeidsmarkt. In veel gevallen doen ze het zelfs beter dan autoch- tone Nederlanders. Het sociaaleconomische succes lijkt dus niet zozeer te danken aan de gerichtheid op de Chinese groep (bijvoorbeeld vooral met herkomstgenoten verkeren), maar veel meer aan de normen die in Chinese gemeenschap centraal staan. Het gaat
    dan om de Chinese cultuur van hard werken, veel ambitie, goed moeten presteren en de grote waarde die wordt gehecht aan goed onderwijs en een hoge arbeidsethos. Het zijn zeer belangrijke, culturele factoren voor succes.

  • Willem de vries schreef:

    Lekker kort door de bocht weer van iedereen. Als je maar gelukkig bent waarom zou je de taal dan hoeven leren Wat een onzin. Leer de taal. Als je een compleet andere cultuur in een westerse samenleving zet krijg je geheid problemen als daar niet een vorm van integratie aan te pas komt. Uiteraard moet de Nederlandse bevolking wat geven maar daar mag gewoon tegenover staan dat de andere cultuur zich ook aanpast. Een belangrijk onderdeel is respect voor het land hebben waar je gaat wonen en ook voor de mensen die daar wonen. In het dagelijks leven ga je als ‘immigrant’ hier ook naar winkels en loop je over straat. Uit respect voor ondernemers daar leer je gewoon de taal van dat land. Je gaat toch niet verwachten van de ondernemers dat zij dan maar zich aanpassen aan jou omdat je niet bereid bent zelf iets aan te passen? Die nederlandse ondernemer maakt de keus niet voor jou dat je als immigrant hier naartoe komt. Dat doe je zelf. (en kom nu niet aub met die vluchtelingen kaart, die gaat niet op, mijn overburen zijn ook ECHTE vluchtelingen en spreken in 2 jaar tijd ontzettend goed nederlands. Heb die mensen ook heel hoog zitten. Zij kozen er namelijk niet voor om te verhuizen en passen zich wel aan. Die commerciele ‘vluchteling’ kiest er voor en bij dat soort keuzes komen extra verrantwoordelijkheden. Je past je gewoon aan. Al is het alleen al uit respect voor het land waar je woont. En aanpassen betekent niet je gebruiken en tradities weggooien. Nee gewoon aanpassen is de taal leren en respect opbouwen voor de cultuur en tradities van het land waar je woont. Respect geven is respect krijgen maar ga niet verwachten dat ik je automatisch respecteer als je dat andersom ook niet doet! Jammer Henk. Ik had je hoger ingeschat maar Je spreekt niet meer als een echte Utrechter! Dit is gewoon ouderdom wat ik hoor praten nu.

  • Henk Westbroek schreef:

    Goed te horen meneer de Vries dat u ouderdom hoorde praten. Dan zijn we er verder wel uit. Gefeliciteerd met uw frisse jonge opvattingen. Verder is het goed te lezen ,zoals enkelen beweren, dat in het buitenland werkende of wonende Nederlanders altijd de taal van het woonland gaan leren. Dat merk je inderdaad met name aan de in Hongkong, Marokko en Bulgarije werkende Nederlanders. Om over de Spaanse overwinteraars maar te zwijgen.

  • albert schreef:

    T deugt van geen kanten dat leren in het Engels natuurlijk. maar goed. Zolang je je eigen broek op kunt houden en je jezelf wilt afzonderen van de rest van de maatschappij .. mij zegen heb je. Maar kom niet klagen bij mij aan de deur. want dan versta ik je ook niet. Ikke dan ook niet begrijp. Ik ben immers Nederlander. Geen Engelsman.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *