De Mega Platen en CD Beurs vertrekt uit de Jaarbeurs. De grootste platenbeurs ter wereld trok twee keer per jaar 30.000 bezoekers naar Utrecht. Vinylliefhebbers kwamen aan hun trekken in hal 11 en 12. De platenbeurs liep altijd gelijk op met de Verzamelaarsbeurs. Sinds 1993 vond het muziekevenement in de Jaarbeurs plaats. Daarvoor enkele keren in de Amsterdamse Jaap Edenhal.
De icoon onder de vinylbeurzen vertrekt naar de Brabanthallen in Den Bosch. Op 8, 9 en 10 april 2022 zal daar de 54e Mega Record & CD Fair worden gehouden. Het is een aderlating voor Utrecht, cultureel en economisch. De Utrechtse vinylcultuur verliest haar mondiaal gerenommeerde paradepaardje. ‘Die goeie, ouwe platenzaak bestaat wél’, was een van de motto’s van de Platenbeurs.
Stephan van Zal van organisator Record Planet zegt dat het besluit tot verhuizing naar Den Bosch mede voortkomt uit frustratie over de afgelasting van de beurs in november van het afgelopen jaar. De Jaarbeursdirectie nam dat besluit op vrijdag 12 november, terwijl de standhouders hun kramen in stonden te richten. Het kwam tot stand onder druk van mogelijke coronamaatregelen die premier Rutte op de avond van 12 november zou aankondigen. Het organiserende Record Planet van oprichter Cas Bosland werd niet over de gehaaste annulering gepolst.
85 Procent van de standhouders op de Platenbeurs is uit het buitenland afkomstig. Terwijl standhouders aan de inrichting werkten en andere vinyl-aanbieders op Schiphol landden, trok de Jaarbeurs-directie dus de stekker eruit. Het besluit bleek, achteraf, voorbarig. Premier Rutte kondigde die vrijdagavond aan dat de anderhalve meter-regel zou gaan gelden op plaatsen waar het coronatoegangsbewijs niet gold. Terwijl de Jaarbeurs nu juist met coronatoegangsbewijzen werkte en de anderhalve meter-maatregel dus niet van toepassing zou zijn. Met eenvoudige aanpassingen van het concerten-hoekje hadden zelfs de compacte live optredens kunnen doorgaan.
Veel bezoekers en standhouders verwoordden hun teleurstelling over de ‘last minute’-maatregel van de jaarbeurs-directie. Het werd de opmaat naar het vertrek.
Vinyl Walhalla op heilige grond
Recent verkocht oprichter Cas Bosland zijn ‘kindje’ Record Planet aan Stephan van Zal. Van Zal: ‘Wij hebben de vertrouwensbreuk met Jaarbeurs in lange gesprekken kunnen herstellen. We hebben altijd goed met hen samen gewerkt en een prachtige geschiedenis kunnen maken. Maar na deze ‘last minute’-afgelasting vroegen we ons af of onze Platenbeurs nog wel relevant genoeg was voor de Jaarbeurs. Er zijn grote verbouwingsplannen, de Jaarbeurs-CEO is afgetreden en er zijn berichten dat de Jaarbeurs in oppervlakte gaat halveren.’
Op zoek naar een nieuwe beurslocatie heette Den Bosch de beurs van harte welkom. Voor de Jaarbeurs is de Platen- en CD-beurs een relatief kleine activiteit. De buitenlandse impact is echter enorm. De reputatie van ‘Utrecht’ is in de wereldwijde, nog steeds groeiende vinylcultuur groot. Uit alle werelddelen kwamen vinylkenners en -handelaren naar 030.
Oprichter Cas Bosland laat De Nuk weten: ‘Het is een verstandig besluit van mijn opvolger Stephan. Ik zou hetzelfde hebben gedaan.’
De Verzamelaarsbeurs, die door Jaarbeurs zelf georganiseerd wordt, zal trouwens in Utrecht blijven
Liefhebbers, verzamelaars en maniakale jeugdsentiment-types. Je trof ze er aan in de reusachtige hallen. Bij die liefhebbers ook Nuk-medewerker Daan Grimbergen. Hij was er vaak te vinden. Daan doet de vinylrubriek ‘Met Daan op platenjacht’ op De Nuk en heeft zijn veel bezochte Instagram-pagina ‘Vinylizedcollection’. Hij vindt het erg jammer dat de grootste vinylbeurs uit de stad vertrekt. Met ‘frisse tegenzin’ zal Daan in april naar Den Bosch afreizen. ‘Maar zo’n treinritje van 35 minuten zal ook snel wennen, als je weet dat je dan toch weer prachtige muziek op de kop gaat tikken.’
Het organiserend Record Planet spreekt zelf over ‘Een vinyl Walhalla op heilige grond’. De grond onder de Brabanthallen in Den Bosch lijkt nog iets heiliger dan die onder onze Jaarbeurs. Het heilig vuur dat je bij Record Planet bespeurt, is bij de Jaarbeurs niet direct waarneembaar. De Jaarbeursleiding heeft een bescheiden, bijna verlegen reactie op het vertrek van de grootste Vinylbeurs ter wereld: ‘Het is de keuze van de beursorganisatie om naar de Brabanthallen te verhuizen. Dat vinden we natuurlijk jammer. Tegelijkertijd wensen we ze heel veel succes.’
De fijnproever had altijd prijs op de Platenbeurs. We zien nog de Londense verkoper in zijn stand met duizenden platen. Op de bijna achteloze vraag of hij nog oud werk van Solomon Burke heeft, wijst hij resoluut naar een van veertig dozen vol platen. ‘Precies halverwege die doos’, zegt hij vol zelfvertrouwen. Daar precies staat de LP ‘I have a dream’, Burke’s interpretatie van Martin Luther King’s woorden. Voor 10 euro tikken we hem op de kop.
Inderdaad, die 35 minuten treinreis overleven we wel. Maar het blijft een gemis voor de stad. Het annuleren van de beurs vanwege corona heb ik ook niet begrepen. Met overleg was veel mogelijk geweest. Dat de standhouders klaar zijn met de jaarbeurs begrijp ik dan wel.
Een flinke klap voor de middenstand. Opmerkelijk dat de Jaarbeurs ondanks alle goede gesprekken de beurs niet voor Utrecht heeft kunnen behouden.
Rinus; heb de Vrijdag voor de afgelaste beurs nog met de organisator gebeld, ja de beurs gaat
gewoon door!
Zaterdag met de trein van Haarlem naar Utrecht en word bij de Jaarbeurs tegengehouden dus
27 euro treinkaartje voor nop.
Ben een beetje huiverig voor Den Bosch met deze ervaring