Onze columnisten

Gods water

Herrie in de Nobelstraat

De slaap komt snel, maar is ook snel voorbij. Om vier uur ‘nachts kijk ik vanuit het huiskamerraam naar de winkel/salon op de hoek van het Oudkerkhof. Je kunt daar een gezichtsbehandeling krijgen met bijzondere zeep. Iets nieuws, lijkt me, maar ik geef direct toe dat ik slecht op de hoogte ben. 
Lang niet alle lichten binnen zijn uit. Dat valt op, omdat de pui helemaal van glas is.
Ik zoom uit tot halverwege mijn straat en zie dat voor het kleinste café van de stad, voorheen café ASP, iemand op de stoep zit. Trein gemist? Teveel gedronken? Volgens mijn mobieltje is het acht graden, dus doodvriezen zal hij niet.
Toen wij in 1980 hier kwamen wonen was ASP een buurtcafé waar oude mannen aan ‘ eind van de middag een jonge jenever dronken. De laatste jaren is het alleen open voor afstudeerfeestjes en dergelijke.
Gisteravond was er zo’n partijtje. Met wat drukken en trekken is er binnen plaats voor misschien dertig mensen. De rest van het gezelschap vermaakt zich buiten voor de deur. Daarvan hebben mijn vrouw en ik geen last, want we slapen aan de achterkant. Voor een heleboel andere mensen is het wèl een probleem. Alle kantoren in Achter Sint Pieter zijn de laatste tien jaar omgetoverd in kleine appartementen. Het is een echte woonstraat geworden, met daartussen dan dat feestcafe.
Toch zijn er volgens mij weinig klagers. In de Nobelstraat en de Nobeldwarsstraat ligt dat anders. Elke nacht is daar oudejaarsnacht. De straat boordevol mensen en geluiden. Praten, lachen, zingen, kortom: volop lol. Je zult er maar wonen. Maar je vindt niet gauw  iets anders in deze tijd van woning- en kamernood. 
De Nobelstraat-overlast speelt al lang, maar neemt duidelijk toe. En wat doet de stadsregering? Grijpt die in, bijvoorbeeld met sluitingstijden? Nee, er komt eerst een onderzoek. 
Intussen gaat datzelfde bestuur wel door met verordonneren hoe wij ons moeten gedragen. Dat gebeurt door allerlei geboden en verboden. Op straat geen reclames meer voor vliegreisjes (terwijl de burgemeester van hot naar her vliegt), betaald parkeren in de hele stad (de wethouder van verkeer hoopt dat veel mensen hun auto dan wegdoen), geen levende dieren in kerststallen, uitsterfbeleid voor benzine-tankstations.

Maar als het om werkelijk belangrijke dingen gaat laat de politiek Gods water over Gods akker vloeien. Neem de triomfantelijke mededeling dat de bevolking van Utrecht sneller groeit dan verwacht (nu ongeveer 364.000 inwoners, over zes jaar meer dan 400.000, mede daarom 55.000 nieuwe woningen nodig). Dat is geen goed bericht, maar een onheilstijding, want van zoveel huizen bouwen komt niks terecht. En dat betekent dat de woningnood voor de lage- en middeninkomens (de rijkeren redden zich altijd wel) alleen maar toeneemt en de tweedeling groeit.

Ooit had Utrecht het beleid dat je uitsluitend een woonvergunning kreeg als je economisch aan de stad gebonden was of er (bijvoorbeeld bij je ouders of je schoonouders) al woonde. Het uitgangspunt is nu dat iedereen welkom is, dat je de behoefte moet faciliteren, wat de gevolgen ook zijn.

Gewoon de zaak uit de hand laten lopen en aan de andere kant ons met allerlei regeltjes de wet voorschrijven. Dwaze stad.

Auteur Dick Franssen
Auteur

Dick Franssen

Laat uw reactie achter

Reactie

7 reacties

  • Marga Peeters schreef:

    Inderdaad onbegrijpelijk dat er nog steeds niet adequaat word ingegrepen in de Nobelstraat. Ik begrijp dat niet alle problemen in een keer kunnen worden opgelost, maar handhaving is de eerste stap die genomen kan worden. Daar is geen onderzoek voor nodig.

  • Martijn schreef:

    Zou het niet ingrijpen iets te maken kunnen hebben met dat de nachtelijke overlastgevers uit de eigen kring van de bestuurlijke elite komen? Zonen, dochters, vrienden, leden van dezelfde studentenvereniging. In vergelijkbare situaties in wijken als Kanaleneiland, Overvecht en ook op de Amsterdamsestraatweg wordt namelijk wel ingegrepen. Dat roept vragen op.

  • Eva van der Beek schreef:

    @Martijn, het is moeilijk hard te maken, maar heel gek is de vraag niet. ‘In-group favoritism’ is een bekend fenomeen en komt ook voor in NL.

    https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/worden-gewone-burgers-anders-gestraft-dan-de-hoge-heren-ja-concludeert-studie-naar-klassenjustitie~b16fb68f/

  • Martijn schreef:

    Dank je Eva, interessant artikel.

    Het wangedrag in de Nobelstraat en zijstraten is nagenoeg elke nacht objectief waar te nemen, er zijn talloze meldingen gedaan, er is een handhavingsverzoek ingediend en toch wordt er nog steeds niet gehandhaafd. Dat terwijl de gemeente uit eigen geluidmetingen concludeert dat de nachtelijke geluidsniveaus heel erg hoog liggen.

    Waarom wordt het studenten uitgaanspubliek en de paar overlastgevende danscafe’s rond deze locatie de hand boven het hoofd gehouden?

  • L. Hafkamp schreef:

    De bewoners van de Nobelstraat kunnen van de gemeente in de stront zakken. Sorry voor het taalgebruik maar anders kan ik het niet zeggen.

  • Leonoor schreef:

    Zou deze overlast ook in de buurt van de woning van de burgemeester worden getolereerd? Nog geen nacht!

  • Viktor Fedora schreef:

    Doodvriezen bij +8 graden ligt niet voor de hand. Onderkoelen wel, minder dan +25 graden is levensbedreigend…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *