Onze columnisten

Fundataal: “46 jaar eindeloos genoten van zijn fantastische stadshuis”

Ooit begon Els Leicher voor vrienden op funda te zoeken. Geïntrigeerd door het taalgebruik (#fundataal) legde ze een bijzondere verzameling van fundataal en bijbehorende foto’s aan.

Vandaag weer een pareltje!

Trots is de eigenaar van dit bijzondere Rijks Monumentale pand in Utrecht-Oost. Trots op zijn fantastische stadshuis, waar hij 46 jaar eindeloos van heeft genoten.
Trots ben ik als makelaar om voor dit heerlijke familiehuis, op zoek te mogen gaan naar geschikte kandidaten. Op zoek te mogen gaan naar enthousiaste mensen, die er hun “eigen huis” van maken en na een moderniseringsronde, misschien wel net zo lang van deze aantrekkelijke plek gaan genieten.

In de meeste gevallen dient u bij vooroorlogse woningen het gemeente archief te bezoeken om te achterhalen welke architect verantwoordelijk is geweest voor het bouwwerk. In dit geval staat de naam van de ontwerper op de voorgevel van het huis vermeld. Petrus Johannes Houtzagers (1857-1944). Dit huis maakt deel uit van een achttal Herenhuizen, allen met een prachtige uitstraling, allen met een eigen karakter, allen in 1892 getekend door Houtzagers.
Bij binnenkomst voelt het direct goed. Vanuit de oude vestibule komt u via oorspronkelijke tochtdeuren in de centrale hal. Vanuit deze hal vertrekt een brede trap naar de verdiepingen en bereikt u achtereenvolgens een voorkamer, een kelder/inpandige bergruimte, een achterkamer, een w.c. met douche en een keukentje. Aan het einde van de hal komt u via de aanwezige veranda aan de achterzijde van het huis, in een heerlijke tuin met een praktische achterom. U kunt er op mooie dagen in alle privacy, volop genieten van rustig buitenzijn.

Vanaf de ruime overloop van de eerste verdieping, komt u in een fantastische kamer en suite met opmerkelijke hoogte, – breedte en – diepte, waarvan de voor- en achterkamer door de oorspronkelijke suite voorzien van schuifdeuren met glas in lood, vriendelijk wordt gescheiden. Volop daglicht komt binnen aan zowel de voor- als achterzijde. Een heerlijke ruimte om te zijn. Op deze verdieping bevinden zich voorts een gesloten keuken, een voorzijkamer die het als studeerkamer prima zou kunnen doen en een gerenoveerde toiletruimte.

De tweede verdieping fungeert als slaapverdieping. Er bevinden zich op deze woonlaag twee grote slaapkamers, waarbij de achter slaapkamer grenst aan een fijn terras. ‘s Zomers slapen met de dubbele deur open, kan gerust. Op dit niveau bevinden zich tenslotte een ruime badkamer, een voorzijkamer en vanaf de overloop bereikt u een gerenoveerde toiletruimte.

Ook de derde verdieping zou als slaapverdieping kunnen worden gezien. Er bevinden zich vier kamers met verschillende afmetingen en een toegankelijke bergzolder/vliering met opmerkelijk veel kubieke meters. Vanuit de slaapkamer aan de straatzijde komt u op het kleinste en tevens meest vriendelijke terrasje dat ik ooit mocht zien. Met een à twee personen kunt u van hier op mooie zomeravonden de zon, laat op de avond, prachtig onder zien gaan.

Een fijn familiehuis aan de Ramstraat
woonkamer
Slaapkamer met schilderij
Kamer

 

Els Leicher

Els Leicher (71) Na een opleiding Architectonische Vormgeving heeft zij 10 jaar op een architectenbureau gewerkt. Daarna was zij werkzaam bij de gemeente Utrecht, als projectcoördinator herhuisvesting Oosterbuurt en Oudwijk, en wijkmanager Oost en Binnenstad.

4 reacties

Reageren
  1. Ik kon mijn ogen niet geloven! Ramstraat 12 mijn ouderlijk huis, een gezellig en normaal praktijkhuis. Compleet verziekt.

  2. Ik was er een jaartje geleden voor een bezichtiging. Zag er nog erger uit dan op deze foto´s. Ik begreep dat de makelaar nogal wat moeite had om de verkoper te overtuigen de boel verkooprijp te maken.

  3. Deze foto’s stonden eerder wel degelijk op funda. De boel is nu opgeruimd. Er staat nu zelfs een foto bij van een prachtige, moderne keuken. Is het huis inmiddels gerenoveerd? Dat lijkt me niet. Het zijn computeranimaties van hoe het er uit zou kunnen zien. Dat is misleidend of zelfs bedrog. Overigens lijkt het me een prettig huis. Wel een beetje aan de prijs.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *