Woonproject AL16

Fotoserie ‘Waar thuis was’ – een ode aan AL16

Foto’s door Stef Snakkers

Journalist en fotograaf Stef Snakkers (28) woonde acht jaar lang in het woonproject aan de Archimedeslaan 16 (AL16). Hij maakte veel mee in het pand, dat in de zomer gaat worden gesloopt. “Er waren vaak huiskamerconcerten en feestjes, en zelfs opgerolde wietplantages en een prostituee die haar zaak aan huis had.”

Stef Snakkers is in het begin van zijn studententijd op AL16 gaan wonen, dat is inmiddels acht jaar geleden. Het is voor hem een bijzondere plek. “Ik heb er zo veel bijzondere momenten gehad. Het is de plek waar ik voor de eerste keer op kamers ging, ik ben er volwassen geworden”, vertelt Snakkers. De fotoserie is als een ode aan AL16. “Ik wilde de plekjes en hoekjes van het pand vastleggen. Dat gaat allemaal weg, en voor en veel anderen mij hebben ze zo veel herinneringen.”

Het complex AL16 is in Utrecht de enige in zijn soort: waar in de complexen aan de Ina Boudier Bakkerlaan en de Van Lieflandlaan alleen maar studenten wonen, huren in AL16 ook andere mensen een kamer. Denk aan starters en kunstenaars. Ook bijzonder aan AL16 is dat het niet alleen een woonfunctie heeft: Stef heeft de opkomst en teloorgang van verschillende horecagelegenheden meegemaakt, zoals club HAL16.

Snakkers is inmiddels verhuisd. Wat hij vooral mist, is het samenzijn met zijn huisgenoten andere jonge creatieve mensen en de vriendschappen die hij heeft opgebouwd. “In het hele pand woonden meer dan vierhonderd mensen, verdeeld over gangen. Met je gang deel je een keuken en een grote badkamer. Er zijn gangen waar dertig mensen wonen, maar ik woonde op een gang met achttien mensen”, aldus Stef. “We waren allemaal totaal verschillend. Iemand studeerde fysiotherapie, een ander deed een muziekopleiding en weer iemand anders was docent.” Stef geeft aan dat hij het op een gegeven moment wel genoeg vond, het wonen op AL16. “Toen ik een baan kreeg, merkte ik dat mijn leven anders werd dan dat van de mensen die nog studeerden. Zij kwamen dan op een doordeweekse dag om vijf uur ‘s nachts thuis, terwijl ik om acht uur naar mijn werk moest.”  

Stef moet even nadenken over het meest memorabele moment van zijn tijd in AL16. Een van de mooiste momenten die hij heeft meegemaakt, moet toch wel de ‘gestoorde 90’s party’ zijn, die in 2014 werd gegeven door en voor het hele pand. “Iedereen had corveetaken, en als je die niet deed, moest je een boete betalen. Van het geld dat werd verzameld met die boetes, werd een keer per jaar een feest gehouden. De eerste keer was in 2014.” Er was een DJ-booth omgetoverd tot Pokéball. “Oud en nieuw was ook altijd leuk. Iedereen was on the move en ging alle huisfeestjes af. Er wonen zo veel toffe en creatieve mensen, op de aankleding van de feestjes deed iedereen altijd erg zijn best.”

Bekijk de hele fotoserie op de website van Stef Snakkers: https://stefsnakkers.nl/.
Eén reactie

Reageren
  1. Vet om te lezen. De Archi gaat mij aan het hart. Ik heb er ook vanaf het begin gewoond en meegeholpen met bouwen. Ik heb er altijd een punt van gemaakt de hele tijd uit te zitten, dat is me niet gelukt, met al die verlengingen. En ja, de 90’s party was sick. Misschien wel het beste feest ooit. Ik heb zo veel mensen dronken gevoerd…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *